AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5510 ek19 nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

5510 ek19 nedir?​

5510 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesinin birinci fıkrası 1.500 TL olarak yeniden düzenlenmiştir.5510 sayılı Kanunun veya 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı dosya …

SGK 59 madde nedir?​

SGK 59 madde nedir?
Kurumun denetim ve kontrol yetkisi 5510 sayılı yasanın 59. Maddesinde açıklanmıştır. Uygulamada SGK kontrol memurları tarafından düzenlenen denetim raporları işverenlere tebliğ edilmeksizin, kurum bünyesinde muhafaza edilerek buna göre cezalı işlemler yapılmaktadır.

SGK idari para cezasına itiraz nasıl yapılır?​

SGK idari para cezasına itiraz nasıl yapılır?
Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma itiraz edilebilir.” Düzenlemeden anlaşıldığı üzere ilgili şirket veya kişi; idari para cezasına ilişkin bildirim evrakının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde idari para cezasını düzenleyen kuruma vereceği bir dilekçe ile itiraz edebilir.

4 1 a ne demek?​

Kanunun 4/1-a bendi kapsamındaki sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar hastalık hali olarak nitelendirilmektedir. Hastalık haline bağlı olarak hizmet akdine tabi çalışan sigortalıya günlük geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

4 1 c kapsamındaki sigortalılar kimlerdir?​

4 1 c kapsamındaki sigortalılar kimlerdir?
Kuruluş , Personel Kanunları ve diğer kanunlar ile süresi kanunlarla belirlenen görevlere seçilme veya atama yoluyla gelenlerden, bu görevleri sebebiyle kendilerine ilgili kanunlarında Devlet Memurları gibi emeklilik hakkı verilmiş olanlardan hizmet akdi ile çalışılması öngörülmemiş olanlar kanunun 4. maddesinin 1. …
5510 sayılı Kanunun ek19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.000” ibaresi “1.500” şeklinde değiştirilmesiyle; Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 1000 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 1500 liraya yükseltilmiştir.

SGK ailede kimleri kapsıyor?​

SGK ailede kimleri kapsıyor?
Eşlerden sadece birinin SGK’lı olması ve ailenin diğer üyelerinin anne veya babanın üzerinden SGK’lı olması yeterlidir. Eğer aile üyelerinin hiçbiri SGK’lı değilse, genel sağlık sigortası aktifleştirilerek tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz.
Geriye dönük sigorta olur mu?​
Çalışanların geriye dönük olarak sigortası yapılabilir mi? sorusuna Avukat Ali Yüksel şu cevabı verdi: “Zamanında sigortaya girişi bildirilmeyerek sigorta primleri ödenmeyen işçiler açısından beyan üzerine geçmişe dönük sigorta girişi yapılması ve prim ödemesi mevcut yasal düzenlemeler ışığında mümkün değildir.

5510 sayılı Kanun kimleri kapsıyor?​

5510 sayılı Kanun kimleri kapsıyor?
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.

Genel sağlık sigortası aileyi kapsar mı?​

Genel sağlık sigortası aileyi kapsar mı?
Eşi çalışan kadın veya erkek hangi yaşta olursa olsun kendisi çalışmasa bile evli olduğu müddetçe eşi üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

Kimler 4b kapsamındadır?​

4b sigorta: 4b sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4b sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının c bendi kapsamında sigortalı sayılanlar kimlerdir?​

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının c bendi kapsamında sigortalı sayılanlar kimlerdir?
* Kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarının kurum kanunlarında belirtilen kadro ve ünvanlar da çalışanlar kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

5510 sayılı Kanunun 4 C maddesi kapsamındaki memurlar kim?​

5510 sayılı Kanunun 4 C maddesi kapsamındaki memurlar kim?
Türkiye içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çatısı altında sigortalı halde olan milyonlarca çalışan bulunur. Bu sigortalılardan birisi de 4C bir başka adı ile Emekli Sandığı çalışanlarıdır. Herhangi bir kurum veya kuruluşta çalışmakta olan her birey kendisini ve ailesini garanti altına almak istemektedir.
 
5510 sayılı Kanunun Ek 19. maddesi, aylık olarak ödenen malullük ve yaşlılık sigortasından meydana gelen ödemelerin genel miktarını düzenlemektedir. Bu maddeye göre aylıklar ve diğer ödemeler toplamı her ay için bir dosya üzerinden değerlendirilir. Özellikle bu madde değiştirilerek aylık asgari ödeme tutarı 1.000 TL'den 1.500 TL'ye yükseltilmiştir.

SGK'nın 59. maddesi ise kurumun denetim ve kontrol yetkisini düzenler. SGK'nın kontrol memurları tarafından düzenlenen denetim raporları, işverenlere tebliğ edilmeden kurum bünyesinde saklanarak cezalı işlemlerin uygulanmasını sağlar.

Aile üyelerinin SGK kapsamı genellikle eşlerin durumuna bağlıdır. Eşlerden birinin SGK'lı olması ve diğer aile üyelerinin anne veya babanın üzerinden SGK'lı olması durumunda genellikle aile üyeleri de SGK kapsamına girebilir. Ancak hiçbiri SGK'lı değilse genel sağlık sigortası aktif hale getirilerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaları sağlanabilir.

Geriye dönük sigorta yapılmaması konusunda ise Avukat Ali Yüksel, sigortaya girişin zamanında bildirilmemesi ve prim ödenmemesi durumunda geçmişe dönük sigorta girişi yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığını belirtmektedir.

5510 sayılı Kanun genel olarak sigortalıları düzenleyen bir kanundur. Sigortalının işe alınıp hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe başlatılması durumunda bu kanun kapsamına girer.

Genel sağlık sigortası genellikle evli olan eşler arasında da paylaşılabilir. Eşlerden biri çalışıyor ve diğeri çalışmıyorsa dahi genel sağlık sigortasından yararlanabilirler.

Son olarak, 5510 sayılı Kanunun 4C maddesi kapsamındaki memurlar genellikle Emekli Sandığı çalışanlarıdır. Bu kapsamda çalışanların kendilerini ve ailelerini sosyal güvenlik kapsamında koruma altına almak amacıyla sigortalı olmaları önem arz etmektedir.
 
Geri
Üst