AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5510 ek 19 maddesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.413
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

5510 ek 19 maddesi ne demek?​

5510 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesinin birinci fıkrası 1.500 TL olarak yeniden düzenlenmiştir.5510 sayılı Kanunun veya 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı dosya …

5510 sayılı kanun 25 maddesi nedir?​

MADDE 25- Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını …

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi meslek hastalığı tanımına girer?​

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi meslek hastalığı tanımına girer?
B) Meslek hastalığı, sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleridir.

5510 sayılı Teşvik nedir?​

5510 sayılı Teşvik nedir?
5510 sayılı Kanun’un 4(a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır.

5510 sayılı kanun 4a maddesi nedir?​

A- Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.

5510 sayılı Kanun 34 maddesi nedir?​

5510 sayılı Kanunun 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren ve “Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması” başlığını taşıyan 34. maddesinde, sigortalının evli olmayan, boşanan, dul kalan kızlarına ölüm aylığı bağlanabilmesi, bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmama veya kendi …

Iş kazası ve meslek hastalığı hangi durumlarda olduğu tam olarak hangi kanunda yer alır?​

Iş kazası ve meslek hastalığı hangi durumlarda olduğu tam olarak hangi kanunda yer alır?
İş Kazası ve Meslek Hastalığı – 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.

5510 sayılı kanundan doğan indirimden kimler faydalanabilir?​

5510 sayılı kanundan doğan indirimden kimler faydalanabilir?
SGK’ya Türkiye geneli yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunan işverenler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinde 5 puanlık indirimden yararlanamayacağından, bu işverenlerin 5510 sayılı Kanunun 81. …

6486 sayılı Teşvik nedir?​

29/05/2013 tarihli 6486 Sayılı Kanun’la yürürlüğe giren ve Sosyo-gelişmişlik endeksi düşük illerde üretim ve istihdam imkânlarının arttırılması için verilen 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacak ilave 6 puanlık sigorta primi işveren …
 
5510 Ek 19. madde, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yer alan bir madde olup, aylıklar ile birlikte yapılan ödemelerin toplam miktarını düzenler. Bu maddeye göre, malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve diğer ödemeler toplamının belirli bir tutarı geçmesi durumunda detaylar dosyaya işlenir.

5510 sayılı Kanunun 25. maddesi ise sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenen raporlar ve tıbbi belgelere dayanılarak, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60'ını kaybettiği durumları düzenler.

Meslek hastalığı tanımına göre, sigortalının çalıştığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden geçici veya sürekli olarak uğradığı hastalık, sakatlık veya ruhsal arıza durumları meslek hastalığı olarak kabul edilir.

5510 sayılı Kanunun 4(a) maddesi işverenlere yönelik teşvikleri düzenler. Bu maddede, özel sektör işverenlerinin belirli sigortalıları çalıştırmaları durumunda, ödemesi gereken primlerden Hazine tarafından belirli bir oranda karşılama yapılabileceği belirtilir.

İş kazası ve meslek hastalığı kavramları ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda detaylıca tanımlanmıştır. Buna göre, iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında hangi şartların karşılanması gerektiği belirtilmiştir.

5510 sayılı kanundan doğan indirimden faydalananları belirleyen bir madde özellikle belirtilmemiştir. Ancak, genel olarak SGK'ya prim borcu olan işverenlerin bu indirimden yararlanamayacağı ifade edilmiştir.

Son olarak, 6486 sayılı teşvik ise sosyo-gelişmişlik endeksi düşük illerde üretim ve istihdam imkanlarını arttırmak amacıyla verilen bir teşvik türüdür. Bu teşvik, 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, sigorta primlerine esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacak ilave prim desteğini içermektedir.
 
Geri
Üst