- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 260.267
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
5411 sayılı bankacılık Kanunu neyi amaçlamaktadır?
MADDE 1. — Bu Kanunun amacı, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.Bankacılık mesleği nedir?
Bankacılık ve finans mezunu olan kişiler hesap yönetimi yapmaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler banka, özel sektör veya devlet kurumlarında çalışabilirler. Aynı zamanda da bu bölümden mezun olan kişiler hesap denetleme, para yönetimi ve uluslararası bankacılık gibi işler yapabilirler.Banka sistemi neden önemlidir?
Bankalar ekonomide fon akışını sağlamak dışında kaydi para yaratmak, para ve maliye politikalarının yürütülmesine yardımcı olmak, gelir ve servet dağılımını etkilemek gibi ekonomi açısından önemli başka fonksiyonlara da sahiptir. Bankacılık sektörünün güçlü olması, ülke ekonomilerinin de güçlü olmasını sağlayacaktır.
Türk bankacılık kanunun temel amaçları nelerdir?
Madde 1 — Bu Kanunun amacı, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.
Bankacılık sırrı nedir?
Tasarının 4. maddesinde “Banka Sırrı”; “Bankanın yönetim ve denetim organlarının üyeleri, mensupları ve diğer görevlileri tarafından bilinen mali, iktisadi, kredi ve nakit durumu ile ilgili bilgilerle, bankanın müşteri potansiyeli, kredi verme, mevduat toplama, yönetim esasları, diğer bankacılık hizmet ve faaliyetleri.Bir bankacı ne iş yapar?
Banka Personeli, müşterilerin sorularını cevaplamanın ve işlemlerini gerçekleştirmenin yanı sıra diğer banka işlerine yardımcı olmakla görevlidir. Aynı zamanda bankanın büro ve idari görevlerini de üstlenir.Bankacılar ne kadar maaş alıyor?
Devlet bankalarında çalışan personellerin ise özel bankalara göre daha yüksek, en az 4.500 TL maaş aldığı bilinmektedir. Ancak özel bankaların bazı zamanlarda kazancın bir kısmını personele prim olarak verdiği ve bu sayede maaşların 5.500 lira seviyelerine geldiği de bilinmektedir.
Bankacılıkla ilgili ilk yasal düzenlemeler nelerdir?
Ülkemizde ilk Bankacılık Kanunu 2999 numaralı olup, 1936 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun 1958 yılına kadar yürürlükte kalmış ve bu tarihte yerini 7129 sayılı Bankalar Kanunu’na bırakmıştır.
Bankaların Faaliyet Konuları: (4.madde) a) Mevduat kabulü. b) Katılım fonu kabulü. c) Nakdi, gayri nakdi her cins ve surette kredi verme işlemleri. d) Nakdi ve kaydi ödeme ve fon transferi işlemleri, muhabir bankacılık veya çek hesaplarının kullanılması dahil her türlü ödeme ve tahsilat işlemleri.
Müşteri sırrı, müşterinin açık rızasının bulunması halinde banka tarafından açıklanabilir. Yönetmelik m. 6/ f. 3’de geçen “müşterinin açık rızası”, “müşteriden gelen bir talep ya da talimat” gibi terimler hukuken müşteri niteliğindeki gerçek veya tüzel kişiye ait tek taraflı irade beyanlarını ifade eder.