AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5237 madde nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.686
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

5237 madde nedir?​

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu. Madde 1- (1) Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir.

Uyuşturucu cezaları kaç yıl 2020?​

İlgili maddeye göre; – Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve iki bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Kuvvetli şüphe ile ceza verilir mi?​

Kuvvetli şüphe ile ceza verilir mi?
Suçun İşlendiğine Dair Kuvvetli Şüphe Olsa Dahi Şüpheye Dayalı Olarak Mahkumiyet Kararı Verilemez.

5237 sayılı kanun 53 1 Nedir?​

5237 sayılı kanun 53 1 Nedir?
Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma tedbirine üç farklı şekilde hükmedilebilir: Mahkumiyetin kanuni/zorunlu sonucu olarak belli hakları kullanmak yasaklanabilir (TCK m.53/1). Kötüye kullanılmak suretiyle suç işlenen bazı hak ve yetkilerin belli bir süre kullanılması yasaklanabilir (TCK m.53/5).

5237 sayılı kanun 53 maddesi nedir?​

5237 Sayılı TCK’nın 53. maddesinde düzenlenen belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma güvenlik tedbirinin, kişinin kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olması adli para cezası veya diğer seçenek yaptırımlarda uygulanmayacağına dair yasal düzenleme karşısında; sanık hakkında …

Uyuşturucu kullanan kişi kaç yıl ceza alır?​

Uyuşturucu Madde Kullanma veya Bulundurma Suçunun Cezası Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Tutuklama kararı verilebilmesi için en az hangi şüphe derecesinin olması gerekir?​

Tutuklama kararı verilebilmesi için en az hangi şüphe derecesinin olması gerekir?
Tutuklama kararı verilebilmesi için ilk şart, şüpheli veya sanık hakkında “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin” bulunmasıdır. Kuvvetli suç şüphesi varsa, ayrıca bir “tutuklama nedeni” de bulunmalıdır (CMK md. 100/1).

5237 sayılı Kanun 53 1 Nedir?​

5237 sayılı Kanun 53 1 Nedir?
 
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, Türkiye'deki ceza hukuku sisteminin temelini oluşturan ve suçların tanımını, cezalarını ve uygulanacak yaptırımları belirleyen önemli bir kanundur. Bu kanunun amacı, kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını koruyarak suç işlenmesini önlemektir. Kanunun farklı maddelerinde çeşitli suçlar ve bu suçlara uygulanacak cezalar detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.

Uyuşturucu suçlarına ilişkin olduğu belirtilen maddeye göre; uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişilere yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezası ve adlî para cezası verilebilmektedir.

Kuvvetli şüphe ile ceza verilip verilemeyeceğine ilişkin bir soru sorulmuş. Genel olarak ceza hukukunda suçun işlendiğine dair "makul şüphe"nin ötesinde daha güçlü bir şüphe olan "kuvvetli şüphe" kavramı kullanılmaktadır. Suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphe olsa dahi, şüpheye dayalı olarak mahkumiyet kararı verilemez. Yani, kesin ve inandırıcı kanıtlar olmadan bir kişiyi suçlu ilan etmek hukuki olarak mümkün değildir.

5237 sayılı kanunun 53. maddesi, belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma tedbirini düzenlemektedir. Bu tedbir, kişinin kasten işlediği suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olması durumunda uygulanmaktadır. Aynı zamanda bu maddeyle, suç işlenen bazı hak ve yetkilerin belirli bir süre kullanılmasının yasaklanması da öngörülmektedir.

Uyuşturucu kullanımı veya bulundurma suçuna ilişkin ceza ise, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımıyla ilgili olarak suçlu bulunan kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır.

Tutuklama kararı verilebilmesi için gereken şüphe derecesi sorusu da gündeme getirilmiş. Tutuklama kararı verilebilmesi için şüpheli veya sanık hakkında kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunması gerekmektedir. Ayrıca, bu kuvvetli suç şüphesinin yanı sıra tutuklama için yasal bir nedenin varlığı da aranmaktadır.

5237 sayılı Kanun'un 53/1 maddesi hakkında bir video paylaşımı yapılmış. Konunun detaylıca anlaşılması için videoyu izleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst