AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5226 sayili kanun nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.737
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

5226 sayılı kanun nedir?​

1. 5226 sayılı Kanun1 , 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları nı Koruma Kanunu2 m. 3’de yer alan tanımlarda bazı değişiklik ler yapmış ve yeni bentler ekleyerek yeni tanımlamalara yer ver¬ miştir. ilk olarak m. 3(a)’da yer alan (1) no.lu kültür varlıkları ta nımı, yapılan ilaveler ile “tarih öncesi ve tarihi …

2 grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı satılabilir mi?​

Madde 13 – Hazineye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup, usulüne göre tescil ve ilan olunan, her çeşit korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ile bunlara ait korunma sınırları dahilindeki taşınmazlar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni olmadan, gerçek ve tüzelkişilere satılamaz, hibe edilemez.
Kaçak kazı hangi suç?​
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre izinsiz define arama suçunun cezası belirtilmiştir. İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar, Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Fiziki müdahale ne demek?​

Fiziki müdahale ne demek?
Madde hükmüne göre esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşai ve fiziki müdahale kabul edilmektedir.

Üçüncü derece sit alanı ne demek?​

Üçüncü derece sit alanı ne demek?
3- Üçüncü derce SİT alanları koruma ve kullanma kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda belirli zaman ve belirli koşullar altında sahip olduğu özellikler ve doğasını kaybetmeyecek şekilde üzerinde inşaat yapılmasına izin verilen SİT alanlarıdır.

Korunma alanı belirtmesi vardır ne demek?​

(5) “Korunma alanı”; taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının muhafazaları veya tarihi çevre içinde korunmalarında etkinlik taşıyan korunması zorunlu olan alandır. (6) (Değişik: 17/6/1987 – 3386/1 md.) “Değerlendirme”; kültür ve tabiat varlıklarının teşhiri, tanzimi, kullanılması ve bilimsel yöntemlerle tanıtılmasıdır.

5366 sayılı kanun nedir?​

5366 sayılı Kanun kapsamındaki uygulamalarda tek amaç koruma kurullarınca ilan edilen alandaki tarihi ve kültürel taşınmazların korunması ile sı- nırlı değildir. Bunun yanı sıra bölgede ticaret, konut, kültürel ve sosyal donatı alanı yara- tılması ve doğal afet riskine karşı tedbir alınması da söz konusu olmaktadır.
2 grup tescilli yapılar nelerdir?​
Kent ve çevre kimliğine katkıda bulunan ve yöresel yaşam biçimini yansıtan korunması gerekli yapılar yine Yüksek Kurulun ilke kararı uyarınca II. Grup yapı sayılırlar. Bir diğer deyişle çoğunlukla özel mülkiyette bulunan geleneksel konutlar, dükkanlar vb. küçük ölçekli yapılar bu grupta yer almaktadır.

Türkiye’de taşınmaz kültür varlıkları kaç grupta değerlendirilmektedir?​

Türkiye’de taşınmaz kültür varlıkları kaç grupta değerlendirilmektedir?
Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının ilke kararları doğrultusunda 1. ve 2. grup olarak sınıflandırılmasına bağlı olarak, 1. grup yapılarda her türlü müdahale ve değişiklik koruma bölge kurulu kararıyla yapılabilirken, 2. grup yapılarda ruhsat gerektirmeyen basit bakım ve onarımlar, Koruma Uygulama Denetim Bürosu …

Inşai ve fiziki müdahale nedir?​

Inşai ve fiziki müdahale nedir?
(8) “İnşai ve fiziki uygulama”; Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işleri, ifade eder.
 
5226 sayılı Kanun, Türkiye'de kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve bu varlıklara müdahale edilmesi ile ilgili önemli düzenlemeler içeren bir kanundur. Özellikle 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikler ve eklemelerle tanımlamalarda güncellemeler yapılmıştır.

Madde 13'e göre, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının (Hazineye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait) Kültür ve Turizm Bakanlığı izni olmadan satılamaz veya hibe edilemez. Yani bu tür özel mülkiyete sahip olan taşınmazlar özel kişilere izin olmadan devredilemez.

Kaçak kazı ise 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre suç olarak tanımlanmaktadır. İzinsiz define arama, kazı veya sondaj yapanlar, kültür varlıklarını bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişilere iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırma getirilmektedir.

Fiziki müdahale ise taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına yapılan esaslı onarımlar, inşaatlar, tesisat işleri, kazılar, yıkımlar gibi fiziksel müdahaleleri ifade etmektedir.

Üçüncü derece SİT alanı ise koruma ve kullanım kurullarının kararları doğrultusunda belirli koşullar altında sahip olduğu özelliklerini koruyarak üzerinde belli şartlar altında inşaat yapılmasına izin verilen sit alanlarıdır.

Korunma alanı belirtmesi ise taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasında zorunlu olan alanları ifade eder ve bu alanlarda müdahaleler koruma kurullarının kararları doğrultusunda yapılmalıdır.

5366 sayılı Kanun ise koruma kurullarınca ilan edilen alandaki tarihi ve kültürel taşınmazların korunması yanı sıra bölgede ticaret, konut, kültürel ve sosyal alanlar oluşturulması ve doğal afet risklerine karşı tedbirler alınmasını düzenlemektedir.

Türkiye'deki taşınmaz kültür varlıkları ise ilke kararları doğrultusunda 1. ve 2. grup olarak sınıflandırılmaktadır. Bu gruplar arasında müdahale ve değişiklik yapma izinleri farklılık gösterebilmektedir.

Son olarak inşai ve fiziki müdahale ise taşınmaz kültür varlıklarına yapılan esaslı onarımlar, inşaatlar, tesisat işleri, sondajlar, yıkımlar gibi fiziksel müdahaleleri ifade etmektedir.
 
Geri
Üst