AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5000 fatura siniri KDV dahil mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

5000 fatura sınırı KDV dahil mi?​

e-Fatura veya e-arşiv faturaya geçme zorunluluğu olmayan firmaların aynı gün içinde bir vergi mükellefine keseceği KDV dahil 5.000 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine keseceği KDV dahil 30.000 TL ve üzeri e-arşiv faturalar GİB Portal üzerinden mali mühre ihtiyaç duyulmadan kesilebilir.

Belediye fatura düzenler mi?​

İlgili Kurum belediyemizden fatura istedi. Ancak belediyemizde tahsilat makbuzu haricinden fatura kullanılmamaktadır. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun vergisi konusu başlıklı 1. maddesinde belediyelerin fatura bastırma mecburiyeti yoktur.
Geç gelen fatura gider yazilabilir mi?​
Geç gelen belgeye yönelik olarak geçmiş yıl defterlerinde, belgedeki KDV dahil tutar üzerinden gider karşılığı ayrılarak gider kaydı yapılabilir. Yeni yılda ise, söz konusu geç gelen belgeye istinaden gider karşılığı hesabı kapatılır.

Kaç liraya kadar fatura kesilir?​

Kaç liraya kadar fatura kesilir?
2021 Yılı Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 1.500 TL olarak açıklandı. 29 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan VUK Genel Tebliği’deki ilgili tutar 01.01

5000 TL üzeri faturalar nereden kesilecek?​

5000 TL üzeri faturalar nereden kesilecek?
01.01

Belediyeler e-fatura mükellefi mi?​

Sermayesi belediyelere ait şirketler 5018 sayılı kanuna tabi olmadıklarından e-fatura düzenlemeleri gerekecektir. Sonuç itibariyla 2014 veya takip eden hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL olan belediye şirketlerinin e-fatura düzenleme zorunluluğu bulunmaktadır.

Kamu kurumları fatura keser mi?​

e-Fatura kullanıcı listesinde kamu kurumları da bulunmaktadır. Bu kapsamda kamu kurumlarına e-fatura düzenlenebileceği gibi vergi mükellefi olan ve faaliyetleri gereği fatura düzenleyen kamu kurumları da e-Fatura uygulamasına kayıtlı olanlara e-fatura düzenleyebilirler.
Gider faturaları ne zaman işlenir?​
Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir.
 
Merhaba,

**5000 fatura sınırı KDV dahil mi?**
Eğer e-Fatura veya e-arşiv faturalara geçme zorunluluğu olmayan bir firma, aynı gün içinde bir vergi mükellefine 5000 TL ve üzeri KDV dahil fatura kesiyorsa, bu fatura GİB Portal üzerinden mali mühre ihtiyaç duyulmadan kesilebilir. Benzer şekilde, vergi mükellefi olmayan bir kişiye 30,000 TL ve üzeri KDV dahil fatura kesilecekse de e-arşiv fatura kesme imkanı bulunmaktadır.

**Belediye fatura düzenler mi?**
Belediyelerin, vergi konusu başlığı altında fatura bastırma mecburiyeti olmadığı için belediyeler genellikle tahsilat makbuzu kullanmaktadır.

**Geç gelen fatura gider yazılabilir mi?**
Geç gelen belgelere yönelik olarak geçmiş yıl defterlerinde gider kaydı yapılabilir. Geç gelen belgeyle ilgili KDV dahil tutar üzerinden gider karşılığı ayrılarak, gider kaydı yapılabilmektedir.

**Kaç liraya kadar fatura kesilir?**
2021 yılı için fatura kesme ve düzenleme sınırı 1500 TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, 1500 TL ve üzeri tutarlar için fatura kesmek gerekmektedir.

**5000 TL üzeri faturalar nereden kesilecek?**
5000 TL üzeri faturalar, eğer e-Fatura veya e-arşiv faturalara geçiş zorunluluğu bulunmayan bir firma tarafından kesilecekse, GİB Portal üzerinden mali mühre ihtiyaç duyulmadan kesilebilir.

**Belediyeler e-fatura mükellefi mi?**
Sermayesi belediyelere ait şirketler, 5018 sayılı kanuna tabi olmadıklarından e-fatura düzenleme zorunluluğuna sahiptirler. Bu şirketlerin brüt satış hasılatı 10 milyon TL veya üzerinde ise e-fatura düzenlemesi gerekmektedir.

**Kamu kurumları fatura keser mi?**
Kamu kurumları da e-fatura kullanıcıları arasında yer almaktadır. Bu nedenle hem kamu kurumlarına e-fatura düzenlenebilmekte hem de vergi mükellefi olan faaliyet gereği fatura düzenleyen kamu kurumları e-fatura uygulamasına kayıtlı olanlara e-fatura kesme imkanına sahiptir.

**Gider faturaları ne zaman işlenir?**
Ürün teslimi veya hizmet sunumundan sonra en geç 7 gün içerisinde fatura kesilmesi gerekmektedir. Eğer bu 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş varsa, faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içerisinde düzenlenmelidir.

Umarım sorularınıza detaylı bir şekilde cevap verebilmişimdir. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst