AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

5 yil kullanilmayan marka iptal edilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.821
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

5 yıl kullanılmayan marka iptal edilir mi?​

556 sayılı KHK’nın “Markanın Kullanılması” başlıklı 14. maddesi uyarınca markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir.

Marka kullanılmazsa ne olur?​

Bu düzenlemeye göre, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmaksızın marka kullanılmazsa veya kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilirse marka iptal edilir.
Marka Kullanım ispatı nedir?​
Marka kullanım ispatı için markaya ait faturalar, fiyat listeleri, ürün katalogları, reklam için hazırlanan tanıtım videoları, promosyonlar, yapılan ticari faaliyetlere ait bilgiler, müşteri ya da tedarikçi gibi marka ile ilgili olanların beyanları delil olarak kullanılabilecek dokümanlardandır.

Marka Kaç Yıl kullanılmazsa?​

Marka Kaç Yıl kullanılmazsa?
SMK’nın “Markanın Kullanılması” başlıklı 9. maddesinin 1. fıkrası şu şekildedir; “Tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın …

Marka iptal davası ne zaman açılır?​

Marka iptal davası ne zaman açılır?
Tescilden itibaren 5 yıllık süre geçmiş olmasının, iptal talebinde dava şartı teşkil ettiği söylenebilir. Markanın tescil tarihinden itibaren 5 yıllık süre ile kullanılmaması veya kullanımına 5 yıllık süre ile ara verilmesi halinde iptalinin talep olunabileceği, Yargıtay kararlarında da belirtilmektedir.

Marka iptal davasını kimler açabilir?​

Diğer yandan Cumhuriyet Savcıları, kamu kurum ve kuruluşları, tüketiciler de markanın iptalini talep edebileceklerdir. Davalı ise iptali talep edilen markanın sicilde kayıtlı sahibi veya hukuki halefleridir (SMK md. 26/3). Lisans alan ve rehin sahibi davalı olarak gösterilemeyecektir (SMK md. 26/7).

Marka almak zorunlu mu?​

Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte, tescil marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. Tescilli marka sahibine daha geniş bir koruma sağladığından faaliyette bulunan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir.
Marka tescili şart mıdır?​
Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte tescil, marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. Tescilli marka, sahibine daha geniş bir koruma sağladığından faaliyette bulunulan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir.

Marka Kullanım Hakkı Nasıl Alınır?​

Marka Kullanım Hakkı Nasıl Alınır?
İsim Hakkı Nereden Alınır? İsim hakkı başvurusunu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaparken ihtiyaç duyulan bütün evrakların tamamlanması ve başka bir marka ile isim benzerliği olup olmadığının araştırılması gerekir. Bu durum, tescile engel olacağı için başvuru öncesinde mutlaka gerekli araştırmaların yapılması gerekir.

Marka başvurusu ne zaman kesinleşir?​

Marka başvurusu ne zaman kesinleşir?
MADDE 15- (1) Kurum, başvurunun 3 üncü ve 11 inci maddelere uygunluğunu şeklî bakımdan inceler. Şeklî eksiklik bulunmadığına karar verilmesi hâlinde başvuru, başvurunun alındığı tarih, saat ve dakika itibarıyla kesinleşir. Şeklî eksiklik bulunması hâlinde başvuru sahibine eksikliği gidermesi için iki ay süre verilir.

Marka hükümsüzlük davasını kimler açabilir?​

Markanın Hükümsüzlüğü Davasını Kimler Açabilir Markanın hükümsüzlüğünü ve dolayısıyla markanın hükümsüzlüğü davasını menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları açabilirler.

Marka tescili olmazsa ne olur?​

Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte, marka tescili, marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. Tescilli marka, sahibine daha geniş bir koruma sağladığından faaliyette bulunulan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir.
Marka tescil edilmezse ne olur?​
Hiçbir şey olmaz. Her sabah yine dükkanınızı açabilir, müşterilerinize verdiğiniz hizmeti vermeye devam edebilir, şu an yaptığınız ne varsa aynen yapmaya devam edebilirsiniz. Teknik olarak markanızı tescil ettirmeye hiç ihtiyaç yoktur.
 
5 yıl boyunca kullanılmayan bir markanın iptal edilip edilmeyeceği konusu oldukça önemlidir. 556 sayılı KHK'nın "Markanın Kullanılması" başlıklı 14. maddesine göre, marka tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan kullanılmazsa veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilirse marka iptal edilir.

Markanın kullanılmadığı durumda ne olacağı konusunda da belirtilen maddeye göre, markanın tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmaksızın kullanılmazsa veya kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilirse marka iptal edilir. Bu durumda marka kullanım işlevselliğini yitirebilir ve iptal edilebilir.

Marka kullanımının ispatı için çeşitli belgeler ve dokümanlar kullanılabilir. Marka kullanım ispatı için markaya ait faturalar, fiyat listeleri, ürün katalogları, reklam materyalleri, promosyonlar ve ticari faaliyetlere ait bilgiler gibi belgeler delil olarak sunulabilir.

Marka iptal davası genellikle markanın tescil tarihinden itibaren 5 yıl boyunca kullanılmaması durumunda açılabilir. Tescilden itibaren 5 yıllık süre geçmiş olması, iptal talebinin dava şartını oluşturabilir. Marka iptal davası için davanın markanın sahibi veya hukuki haleflerince açılabileceği, Cumhuriyet Savcıları, kamu kurum ve kuruluşları ve tüketicilerin de marka iptalini talep edebileceği belirtilmektedir.

Özetle, markanın kullanılmaması durumunda belirli sürelerin aşılması durumunda markanın iptal edilme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle marka sahiplerinin markalarını düzenli olarak kullanmaları ve gerekli belgelerle kullanımını ispatlamaları önemlidir. Aksi takdirde markalarının iptal edilme riskiyle karşı karşıya kalabilirler.
 
Geri
Üst