5 Bilgi isleme kurami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

5 Bilgi işleme kuramı nedir?​

Öğrenmeyi bilişsel bir şekilde inceleyen kuramlardan birisi olan bilgiyi işleme kuramı ise, insan öğrenmesinde öğrenme sürecini genellikle bilgisayara benzetir. İnsan zihni bilgiyi önce alır, işler, şekil vererek içeriğini değiştirir. Ardından da depolar, gerektiği zaman geri getirir ve bazı tepkiler üretir.

Çağrışımsal anlam nedir kpss?​

2) Anlamsal Çağrışım (Çağrışımsal Anlam): Bir konu öğrenilirken , bireyin önceki öğrenmelerinden yararlanarak aralarında bağ kurmasıdır. Geçmiş yaşantılar ile anlatılan konular arasında benzerlik sağlanıyorsa anlamsal çağrışım gerçekleşir.
Yürütücü kontrol nedir kpss?
Yürütücü Kontrol: Bireyin tüm biliş süreçlerini denetleyen sistemdir. Yürütücü kontrol sistemi zihinsel süreçlerimizin kontrolünü yani bireyin kendi öğrenmesinin iki temel yönünü denetler. Güdüsel Süreçler, bireyin bir şeyi elde etmeye niyet etmesi, onu elde etmeyi amaçlaması ile ilgili süreçtir.

Öğrenme malzemesiyle ilgili faktörler nelerdir?​

ÖĞRENME MALZEMESİYLE İLGİLİ FAKTÖRLER

Bilgi işleme kuramına göre bilginin duyusal kayıttan kısa süreli belleğe geçişini sağlayan faktörler nelerdir?​

Bilgiyi işleme kuramının birinci adımı bireyin duyu organları yolu ile çevreden gelen uyarıcıları alması ile başlar. Duyusal kayıda gelen bilgilerin çoğu atılır ve bir kısmı da çok kısa bir süre tutularak algılanır ve tanınır. Duyular dikkat ve algı süreçleri aracılığı ile kısa süreli belleğe geçirilir.
Bilgiyi işleme süreçleri nelerdir?
Bilgi işleme süreci iki ana ögeden oluşmaktadır. Bunlar, zihinsel yapılar ve bilişsel süreçlerdir. Bu konu çerçevesinde, bilgi işleme sürecinin zihinsel yapılarını oluşturan, duyusal kayıt, kısa süreli bellek (KSB), uzun süreli bellek (USB) ve zihinsel yapılarda bilgiyi işleyen bilişsel süreçler üzerinde durulacaktır.

Çağrışımsal geçiş ne demektir?​

ilk olarak eski uyariciya belirli bir tepki verildigini dusunelim. daha sonra yeni uyarici ortama yavas yavas konulsun ve ayni esnada eski uyarici ortamdan yavas yavas cikarilsin. son olarak, yeni uyariciya, eski uyariciya verilen tepkinin ayni oldugunu varsayalim. bu surec cagrimsal gecistir.

Çağrışımsal basamaklar dizisi ne demek?​

b.)çağrışımsal basamaklar dizisi: kavramların kapsamları dikkate alınmadan daha öznel bir yapıda ilişkilendirilmesidir. öğrenme malzemesinin öğrencinin anlayabileceği bir dilde sunulmasıdır.öğrenme malzemesi telafuz edilemediği,anlaşılamadığı zaman öğrenciye aktarılamaz,aktarılsada yanlış öğrenmeler gerçekleşir.
Güdüsel unutma nedir kpss?
Bastırma(güdüsel unutma): Hoşa gitmeyen rahatsız edici olay ve nesneleri unutmamızdır.

Olumsuz aktarma nedir kpss?​

Olumsuz transfer: Öğrenilmiş bir durumun , Yeni ÖĞRENİLEN bir durumu engellemesidir. Yani burada öğrenmeyi engellemek vardır.

Öğrenme ile ilgili faktörler nelerdir?​

ÖĞRENENLE (BİREYSEL) İLGİLİ FAKTÖRLER
Öğrenmeyi etkileyen faktörler nelerdir maddeler halinde?
Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler

Bilgi kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe nasıl aktarılır?​

Hipokampus bilgileri kısa süreli bellekten alır; anlamlandırıp, kodlayarak, uzun süreli bellek olarak bilinen beyin kabuğuna depolanmak üzere gönderir. Hipokampusun bilgilerin kalıcılığını sağlamaktan sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Bilgi işleme işlemleri nelerdir?​

Bilgi işleme, duyusal kayıttan kısa süreli belleğe gelen bilginin kod açma aşamasından sonra uzun süreli belleğe geçmesi ve ihtiyaç anında tekrar geri çağrılması süreci olarak ifade edilebilir. Bu süreçte beyin, gelen bilgi üzerinde analiz ve sentez gibi birtakım bilişsel işlemler gerçekleştirmektedir.
Bilgiyi işleme modelinin ilk aşaması nedir?

Bilgi işleme modeli nedir?​

Ancak en çok kabul gören model bilgiyi işleme modelidir. Bu model insan zihninin işleme şeklini, bilgisayarın işleme şekline benzeterek açıklar. Buna göre, hem insanlar hem de bilgisayarlar bilgiyi alırlar, depolarlar, geri getirirler ve bu bilgilere dayanarak karar verirler.

Bilgi işleme modelleri nelerdir?​

Bilgiyi işleme kuramı iki temel öğe üzerinde durmaktadır. Birincisi üç yapıdan oluşur; duyusal kayıt , kısa süreli bellek / çalışan bellek ve uzun süreli bellektir. İkincisi ise bilişsel süreçleri içerir. Bunlar içsel, zihinsel eylemlerdir ve bilginin bir yapıdan diğerine geçişini sağlarlar.
Duyusal kayıt ne demek?
Bilgiyi edinmenin ilk aşaması duyusal kayıttır. Bu aşamada çevredeki uyarıcılar, uyarıcının özelliğine göre, beş duyu organımızdan biri tarafından alınarak sinirleri uyarır. Bu sırada uyarıcının izi yaklaşık 1-3 saniye duyusal belleğe kayıt olur.

Otomatik bilgi işleme nedir?​

Otomatik işleme (otomatikleştirme): Bilgilerin herhangi bir özel çaba harcamadan ve genellikle biz farkında olmadan kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılmasıdır. Bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmelerin tamamında gerçekleşebilir. Birçok işlemin daha hızlı yapılmasını sağlar (bilgiyi derleme).
 
Geri
Üst