AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

4A li calisan sirket kurabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

4A lı çalışan şirket kurabilir mi?​

SSK üzerinden sigorta primi yatan kişinin çalışmış olduğu kurum ile yapmış olduğu iş sözleşmesi içerisinde kişinin şirket kuramaz ya da bir şirkete ortak olamaz ibaresi bulunması halinde SSK’lı kişi kendi adına bir şirket kuramaz ya da bir şirkete ortak olamaz.

Limited şirket ortaklarının 4 a sigortalılık durumu nasıl belirlenecektir?​

Limited şirket ortaklarının 4 a sigortalılık durumu nasıl belirlenecektir?
Buna göre, ortağı olduğu şirketten (4/a) kapsamında hizmeti bildirilen ve kendinden başka (4/a) kapsamında sigortalı kalmayan şirket ortaklarının, çalıştıkları şirketin sermaye şirketi olması halinde ise, (4/a) kapsamında sigortalılığı devam ettirilecektir.

Şahıs Şirketi personel çalıştırabilir mi?​

Şahıs Şirketi personel çalıştırabilir mi?
Şahıs şirketi terimi, kolektif işletmeler anlamına da gelebilir. Yani şahıs şirketiniz olduğunuzda personel almanız mümkündür. Burada önemli olan nokta SGK bildirimidir. Kendi şahıs şirketi olanlar kendi işlerini yaptıkları için bağkur kapsamında sigortalıdırlar.

Limited şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi?​

– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyorlar. – Bağ-Kur’lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK’lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK’lılığı iptal edilecek.

Yönetim kurulu üyesi 4 A sigortalı olabilir mi?​

Yönetim kurulu üyesi 4 A sigortalı olabilir mi?
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ortak oldukları işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı olabilir mi? 5510 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi, 4/b kapsamında sigortalı sayılanların, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirilemeyecekleri hükmüne yer vermiştir.

Kamu Personeli ticaret yapabilir mi?​

Kamu Personeli ticaret yapabilir mi?
“Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.

Kamu görevlisi şirket ortağı olabilir mi?​

Kamu görevlisi olan memurlar Adi Şirket Ortağı olamazlar. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurları anonim şirketlerin ortağı olabilir ancak yönetiminde, denetiminde görev alamazlar. Temsilci ve vekil olamazlar.
 
Evet, 4A'lı bir çalışan şirket kurabilir veya bir şirkete ortak olabilir. Ancak, bu durum çalıştığı kurumun veya işverenin yazılı onayına tabidir. Eğer iş sözleşmesinde kişinin şirket kuramaz ya da bir şirkete ortak olamaz ibaresi bulunursa, SSK'lı kişi kendi adına bir şirket kuramaz veya bir şirkete ortak olamaz.

Limited şirket ortaklarının 4A sigortalılık durumu, ortağı oldukları şirketten (4A) kapsamında hizmeti bildirilen ve kendinden başka (4A) kapsamında sigortalı kalmayan şirket ortaklarının çalıştıkları şirketin sermaye şirketi olması durumunda (4A) kapsamında sigortalılıklarının devam edeceği belirtilmektedir.

Şahıs şirketi personel çalıştırabilir. Şahıs şirketi, kolektif işletmeleri ifade edebilir ve bu durumda personel çalıştırma mümkündür. Ancak, SGK bildirimlerinin doğru şekilde yapılması önemlidir. Kendi şahıs şirketinizde personel çalıştırıyorsanız, bağkur kapsamında sigortalı olmanız gerekmektedir.

Limited şirket ortakları kendi şirketlerinde SSK'lı olamazlar. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sahip oldukları sigortalılıkları devam edebilir. Bağ-Kur'lu olan şirket sahipleri, kendilerini SSK'lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılıklarının bitmemesi için gerekli önlemleri almalıdırlar.

Yönetim kurulu üyesi olan ortaklar, ortak oldukları işyerlerinden 4A kapsamında sigortalı olamazlar. Kanunlar, bu durumu açıkça belirtmektedir. Yönetim kurulu üyeleri genellikle 4B kapsamında sigortalı olabilirler.

Kamu personeli ticaret yapamaz. Türk Ticaret Kanunu'na göre, memurlar ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamazlar, ticari faaliyetlerde bulunamazlar ve ticari ortaklıkta yer alamazlar.

Kamu görevlisi olan memurlar, adi şirket ortağı olamazlar. Devlet Memurları Kanunu'na göre, devlet memurları anonim şirketlerin ortağı olabilir ancak yönetim, denetim, temsilcilik ve vekillik gibi aktif görevleri üstlenemezler.
 
Geri
Üst