- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
4857 sayılı ISG Kanununa göre bir işçinin deneme süreci ne kadardır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 15.maddesinde deneme süresi açık bir şekilde beyan edilmiştir. Buna göre bir iş iş yerindeki deneme süresi; “Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.Işveren deneme süresinde sigorta yapmak zorunda mı?
Öncelikle sigortalılık ülkemizde zorunlu bir kavramdır ve kişi işe başlamadan 1 gün önce SGK’ye bildirilmelidir; yani sigorta girişi yapılmalıdır. Deneme süresi ile sigortalılık arasında bu tür bir ilişki yoktur.
4857 deneme süresi ne kadar?
“Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir.4857 sayılı İş Kanunu’na göre fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda en fazla kaç saat olabilir?
Fazla çalışmaların toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz (m.41/8). 1475 sayılı yasa döneminde günlük fazla çalışmanın üst sınırı da 3 saat olarak belirtilmişken, 4857 sayılı İş Kanununda böyle bir günlük sınır belirlenmemiştir.
”MADDE 15. – Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir.
İşçi sigorta kaç gün içinde yaptırılmalı?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin hizmet akdinin sona erdiği tarihi takip eden 10 gün içerisinde e-sigorta kanalıyla verilmesi gerekmektedir.