AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4857 sayili is kanunu dogum izni kac gun?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

4857 sayılı iş kanunu doğum izni kaç gün?​

Kadın işçinin 4857 Sayılı İş Kanunu m.74 gereğince doğum sonrasında tekli gebelik halinde 8 hafta, çoğul gebelik halinde de 10 hafta olmak üzere analık hali izni söz konusudur. Gebelik sürecinde kadın işçinin iradesiyle ya da erken doğum sebebiyle kullanılmayan doğum öncesi izin süreleri doğum sonrası iznine eklenir.

Ücretsiz doğum izni kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?​

Buna mukabil, isteyen işveren işçisinin bu iznini ücretli olarak da kullandırabilir (böyle olursa işçinin sosyal güvenlik primi de ödenmelidir). Bu bakımdan da yasal bir sakınca yoktur. Son olarak da 6 ay ücretsiz izin süresi, işçinin kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.

Özel sektörde doğum izni ne kadar?​

Özel sektörde doğum izni ne kadar?
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır.

Doğum iznindeki işçi tediye alabilir mi?​

Doğum iznindeki işçi tediye alabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre, kadın işçilerin doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli izin hakları bulunmaktadır. Bu işçilere, ücretli analık izninde geçen sürelere ilişkin ilave tediye ödemesi yapılır.

2021 doğum izni kaç gün?​

Normal şartlarda gebe çalışan, doğumdan önce 8 hafta çalışmaması gerekmektedir. Gebe olan çalışan, birden fazla bebeğe gebe ise bu 8 haftalık izin 10 haftaya çıkacaktır.

Ücretli doğum izni maaş ödenir mi?​

Öncelikle hamile işçiye kullandırdığınız izin yasal değil. Doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta olmalıydı. Yemek fişi sizin insiyatifinizde olan bir konu izinde olduğu süre için vermeniz gerekmiyor.

Ücretsiz doğum izni çalışma süresinden sayılır mı?​

Ücretsiz doğum izni çalışma süresinden sayılır mı?
Doğum nedeniyle olduğunu değerlendirdiğimiz ücretsiz izin sürenizi Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek borçlanma yaparsanız emeklilik için aranılan hizmet süresine ilave edilir. Borçlanma yapılacak süre ise intibak işleminden ayrı olarak emeklilik hizmet süresine eklenir.

Ücretsiz doğum izni yıllık izinden sayılır mı?​

Ücretsiz doğum izni yıllık izinden sayılır mı?
Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler ve doğum izinleri çalışılmış süre gibi sayılır. Ancak, doğum sonrası 6 aya kadar olan ücretsiz izin süresi ise yıllık izin süresinin hesabında nazara alınmaz.

Özel sektörde doğum parası nasıl alınır?​

Yeni doğum parası, yani süt parası almak için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmek gerekir. Doğum parası alabilmek için doğan bebeğin kimlik bilgileriyle birlikte bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulduğunda SGK kişinin banka hesabına bu bedeli öder.

Doğum yapan annenin hakları nelerdir?​

Doğum yapan işçi ve memurlara doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta analık izni verilir. Esnaf (4/b) statüsündeki kadınlar da aynı dönemde istirahat raporu alırlar. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi süreye 2 hafta eklenir.

Doğum izninde rapor alınır mı?​

Doğum izninde rapor alınır mı?
İstirahat sonrası kontrol muayenesi belirtilmişse -toplamda 20 günü geçmemek üzere- hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak bu kural, analık raporlarında uygulanmaz. Tek hekim, doğum öncesi ve sonrasında 8’er hafta rapor verebildiği gibi bu süreleri uzatabilmektedir.

2021 doğum izni kaç ay?​

2021 doğum izni kaç ay?
 
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, doğum izni süresi kadın işçiler için doğum sonrasında tekli gebelik durumunda 8 hafta, çoğul gebelik durumunda ise 10 haftadır. Bu süreler analık hal iznini kapsar. Eğer gebelik sürecinde kadın işçi doğum öncesi izinlerini kullanmamışsa, bu süreler doğum sonrası iznine eklenir.

Ücretsiz doğum izni, işverenin tercihine bağlı olarak ücretli olarak da kullanılabilmektedir. Ücretli izin durumunda ise işçinin sosyal güvenlik primi ödenmelidir. Ancak, 6 aya kadar olan ücretsiz izin süresi, işçinin kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin süreleri hesaplanırken dikkate alınmaz.

Özel sektörde doğum izni toplamda 16 haftadır; 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası iznini kapsar.

Doğum izni sürecindeki işçilere, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 74. maddesi gereğince ücretli izin hakkı tanınmaktadır. Bu sürelerde işçiye ilave tediye ödemesi yapılabilir.

Doğum nedeniyle kullanılan ücretsiz izin süresi, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularak borçlanma yapılabilir. Bu borçlanma süresi, emeklilik için gerekli hizmet süresine eklenir.

Ücretsiz doğum izni, genelde çalışmış süre olarak kabul edilir ancak doğum sonrası 6 aya kadar olan ücretsiz izin süresi yıllık izin süresinin hesabında dikkate alınmamaktadır.

Yeni doğum parası alabilmek için sigortalının çalıştığı sosyal güvenlik kurumuna başvurması gerekmektedir. SGK, doğan bebeğin kimlik bilgileriyle birlikte kişinin banka hesabına bu bedeli öder.

Doğum izninde rapor alıp almamak, hekimin değerlendirmesine bağlıdır. İstirahat sonrası kontrol muayenesi gerektiğinde hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak, analık raporlarında bu kural uygulanmaz.

2021 yılında doğum izni süresi, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadır.
 
Geri
Üst