Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

44 XYY sendromu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

44 XYY sendromu nedir?​

erkeklerde fazladan bir y kromozomunun olduğu anormal durum. her ne kadar kesin bir kanıt sunulamasa da bu sendromun görüldüğü kişilerin daha agresif oldukları ifade edilmektedir. üreme hücresinde dna’nın yanlış eşlenmesi ve 46 yerine 47 kromozomlu (2 y kromozomu, 1 x kromozomu ve 44 otozom kromozomu.)

44 Xyy nasıl oluşur?​

Erkek bireyde gamet oluşumu sırasında mayozun ikinci evresinde Y kromozomlarının ayrılmamasıyla YY kromozomu taşıyan spermler oluşabilir. Eğer bu spermler normal bir yumurta hücresini döllerse, embriyo 44+XYY kromozom setini taşır.
Jacobs sendromu ne demek?
Jacob’s Sendromu olarak da bilinen XYY Sendromu erkeklerde görülür ve bu kişiler her hücrelerinde ekstra Y kromozomu taşırlar. Çoğu zaman, bu sendromdan muzdarip olanlar normalden daha uzun olurlar fakat herhangi bir ayırt edici fiziksel özellik göstermeyebilirler.

Ne kadar uzun kromozomlar var?​

Buna bağlı olarak kromozom upuzun bir kol ile çok daha kısa bir kola ayrılır. İşte çoğu geni üzerinde bulunduran uzun kollar, kimi zaman kaynaşarak tek bir kromozoma dönüşebilirler. Kısa kollar da birleşip bir diğer kromozom yaratabilirler; ancak bu daha kısa kromozomlarda daha az sayıda gen bulunduğu için genellikle elenirler.

Hangi atalardan 48 kromozomlu torun var?​

Occam’ın Usturası çerçevesinde düşünecek olursak, şempanzeler ve diğer yakın kuzenlerimizle ortak atamızın da 48 kromozomlu olduğunu düşünmek mantıklıdır. Bu durumda elimizde kritik bir soru bulunmaktadır: Eğer insanların ataları 48 kromozomlu idiyse, nasıl oldu da bu atalardan 46 kromozomlu torunlar evrimleşebildi?
Hangi kromozomlarda bir mutasyonu var?
Öyle ki, insanlarda günümüzde 13, 14, 15, 21 ve 22 numaralı kromozomlarda bu tarz bir mutasyona sıklıkla rastlamaktayız! Ancak diğer canlılarda da bu oldukça yaygındır. Örneğin bu mutasyonu ilk tespit eden William Rees Brebner Robertson bunu 1916 yılında çekirge kromozomları üzerinde çalışmaktaydı.

Ne tür kromozomlar var?​

Ondan sonra sırasıyla goriller ve orangutanlar gelir. Tüm yakın kuzenlerimizde (şempanzeler, bonobolar, goriller, orangutanlar) 24 çift ya da 48 adet kromozom bulunur. Biz insanlarda ise 23 çift, ya da 46 kromozom bulunmaktadır.
 
Geri
Üst