AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4077 sayili Tuketicinin Korunmasina Dair Kanun biz tuketicilere hangi haklari saglar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

4077 sayılı Tüketicinin Korunmasına Dair Kanun biz tüketicilere hangi hakları sağlar?​

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Işverenin uğradığı zararı işçiden talep edebilir mi?​

Türk Borçlar Kanununa göre işçi, işverene kusuruyla verdiği her türlü zarardan sorumludur. Bu nedenle işveren kusuruyla kendisine vermiş olduğu zararları işçiden talep edebilir.

Türkiye’de bireysel iş ilişkileri ilk kez hangi hizmet akdi başlığı altında?​

Türkiye’de bireysel iş ilişkileri ilk kez hangi hizmet akdi başlığı altında?
Türkiye’de ilk iş yasasının kabulü Devletçiliğin yoğun şekilde uygulandığı 1930’lu yılların ortasına rastlar. 1936 yılında kabul edilen 3008 sayılı İş Kanunu, 1937 yılından itibaren uygulanmaya başlar.

Bireysel iş ilişkileri ülkemizde ilk kez özel olarak hangi kanunda düzenlenmiştir?​

Sanayinin de gelişmeye başlamasıyla işçi ve işveren arasındaki ilişkileri kapsamlı olarak düzenleyecek bir kanunun çıkarılması ihtiyacı doğduğundan, 15 Haziran 1936 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3008 sayılı İş Kanunu kabul edilmiştir.

Çalışanın içerde verdiği zararı işveren isteyebilir mi?​

İşçi bir zarara neden olduğu zaman işveren bunu hemen işçinin maaşından kesemez. Eğer böyle bir durum olursa bu işverenin aleyhine olur ve işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir yahut maaşı ödenmeyen işçinin başvurabileceği diğer yollara başvurabilir.

İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi kaç gün?​

İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi kaç gün?
İş Kanunu’nun 25. maddesi 2. fıkrasının (ı) bendi, “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba …

Türkiye’de ilk defa asgari ücret uygulaması ile ilgili kanun hangisi?​

Türkiye’de ise asgari ücrete ilişkin ilk yasal düzenleme 1936 yılında 3008 sayılı İş Kanunu ile yapılmıştır. İş Kanunu ile yasal altyapı hazırlanmış olup, uygulamaya geçilmesi için 1951 yılının beklenmesi gerekmiştir.

Çalışma belgesi verme yükümlülüğü kime aittir?​

Çalışma belgesi genel anlamda değerlendirildiğinde Borçlar Kanunu 426. maddesi gereğince ”İşveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür.
 
Geri
Üst