AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4077 sayili Kanun ne zaman yururluge girdi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

4077 sayılı Kanun ne zaman yürürlüğe girdi?​

8.3.1995 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 4077 sayılı Tüketici- nin Korunması Hakkında Kanun, 6.3.2003 tarihinde kabul edilip 14 Mart 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4822 sayılı Kanun’la önemli ölçüde değiştirilmiş ve yeni bir takım hususlar eklenmiştir.

TKHK 52 4 nedir?​

TKHK 52 4 nedir?
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 52. Madde 4. Fıkra: Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.

4077 sayılı kanun ne zaman yürürlükten kalktı?​

4077 sayılı kanun ne zaman yürürlükten kalktı?
6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe gidiyor. Kanunun “Yürürlükten kaldırılan hükümler” başlıklı maddesi gereğince 4077 sayılı Tüketici Hakları Kanunu yürürlükten kalktı..

4077 sayılı kanun nedir?​

kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü …

TKHK nin açılımı nedir?​

TKHK nin açılımı nedir?
Bu sebeple tüketicinin korunması amacıyla 28/05/2014 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) tüketici özelinde genel olarak Tüketici Hukuku’nun temel esaslarını düzenleyen bir kanundur. Tüketici Hukuku’nun en temel özelliklerinden biri kurallarının “emredici” olmasıdır.

Tüketici seçimlik hakkını değiştirebilir mi?​

Tüketici seçimlik hakkını değiştirebilir mi?
Tüketici hangi seçimlik hakkını kullanmak istediğini bildirdikten sonra bu hakkından vazgeçemeyecektir. Yukarıda sayılan seçimlik hakların hepsi satıcıya/sağlayıcıya yöneltilebilmektedir. Ancak ücretsiz onarım ve ayıpsız misli ile değiştirilmesi talepleri aynı zamanda üretici ve imalatçıya karşı da kullanılabilir.

Malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi ne demek?​

Tüketici, satışa konu malın ayıplı çıkması durumunda kanundan doğan seçimlik haklarını kullanabilir. Bu seçimlik haklardan bir tanesi de “satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme”dir.
 
4077 sayılı Kanun, 8 Mart 1995 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak, 6 Mart 2003 tarihinde kabul edilip 14 Mart 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4822 sayılı Kanun ile önemli ölçüde değiştirilmiş ve yeni hususlar eklenmiştir.

4077 sayılı kanun, tüketici haklarını korumayı amaçlayan bir yasal düzenlemedir. Tüketiciye çeşitli konularda haklar tanır ve satın aldığı ürün veya hizmetlerle ilgili olası sorunlara karşı koruma sağlar. Bu Kanun, tüketicilerin sağlık, güvenlik, ekonomik çıkarlarını koruyarak onları çevresel tehlikelerden korumayı amaçlar.

4077 sayılı Kanun, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır. Yerine ise 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu geçmiştir. Yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte 4077 sayılı Tüketici Hakları Kanunu yürürlükten kalkmıştır.

TKHK'nin açılımı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" şeklindedir. Bu kanun, tüketici haklarını korumayı ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarını gözetmeyi amaçlar.

Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini istediği zaman, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin feshetme hakkına sahiptir. Bu düzenleme TKHK'nin 52. Maddesi 4. Fıkrasında yer almaktadır.

Malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda tüketici tarafından kullanılabilecek seçimlik haklardan biridir. Bu hak, tüketiciye ayıplı ürün yerine aynı cins, kalite ve fiyatta ayıpsız bir ürün talep etme hakkı tanır.
 
Geri
Üst