AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

40 derecede su kaynar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.659
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

40 derecede su kaynar mı?​

Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C’de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C’den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.

Su kaç derecede kaynamaya başlar?​

100 °CSu/Kaynama noktasıYine de deniz seviyesi baz alındığı için 100 santigrat derece kaynama noktası olarak öne çıkmaktadır.
Tencerede su kaç derecede kaynar?​
Böylelikle yemekler normal bir tencerede ısıtıldığında suyun kaynama noktası olan 100 dereceye gelindiğinde, su bu derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık sabit kalır ve yemek de bu sıcaklıkta pişer.

Erzurum su kaç derecede kaynar?​

Erzurum su kaç derecede kaynar?
Atmosfer basıncı fazla olan yerde suyun kaynama sıcaklığı daha yüksek, daha düşük basınç olan yerlerde ise kaynama sıcaklığı daha düşük olacaktır. Saf su deniz seviyesinde (basınç=1013 mb.) 100 derecede kaynarken, Erzurum Kars Van gibi rakımı yüksek illerimizde (basınç yaklaşık 800 mb.) 93 derecede kaynamaktadır.

Derecede su kaynar mı?​

Derecede su kaynar mı?
“Su kaç derecede kaynar?” sorusuna 100°C deyip geçebilirsiniz; ancak bu değer farklı koşullarda değişir. Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır. Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C’de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı’nın zirvesinde yaklaşık 70°C’de kaynar.

Sıvının kaynama sıcaklığı nelere bağlıdır?​

Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir. Aynı ortamdaki bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir, ancak maddelerin kaynama sıcaklığı maddenin cinsine, saflığına ve ortamın dış basıncına bağlıdır. Kaynama sıcaklığı maddeler için ayırt edici bir özelliktir.

Sıvı miktarı arttıkça kaynama sıcaklığı artar mı?​

Saf maddelerin sabit atmosfer basıncı altında kaynama noktası sabittir. Sıvı bir maddenin içine uçucu olmayan bir çözünen eklenirse çözeltinin kaynama noktası yükselir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir.
Suyun kaynama noktası nasıl düşer?​
Bunu şöyle açıklamaya çalışayım; su 100 derecede kaynar. Eğer suya bir miktar tuz atarsanız suyun kaynama noktası 100 derecenin üzerine çıkar. Suyun kaynama noktasının ne kadar yükseleceği, içerisine atacağınız tuz miktarına göre değişir. Suyun içindeki tuz oranı arttıkça, kaynama noktası o kadar yükselecektir.

Kaynamış bir su kaç derecedir?​

Kaynamış bir su kaç derecedir?
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C’de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı’nın zirvesinde yaklaşık 70°C’de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C’nin üzerindedir.

Uzay boşluğunda su kaç derecede kaynar?​

Uzay boşluğunda su kaç derecede kaynar?
Dikkat ederseniz, basınç düştükçe, suyun kaynama sıcaklığı da dikkate değer miktarda azalmaktadır. En nihayetinde, kusursuz vakuma ulaştığınızda su, neredeyse anında kaynayacaktır; çünkü sıcaklık en fazla -270°C’ye kadar düşebilecektir.

Dış basınç arttıkça kaynama sıcaklığı artar mı?​

Suyun kaynama noktası, sabit atmosfer basıncında (760 mmhg) 100 °c’dir. Eğer basınç artarsa, su daha zor kaynar.

Yüksek rakımda su kaç derecede kaynar?​

Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar. Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C’de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı’nın zirvesinde yaklaşık 70°C’de kaynar.
 
Deniz seviyesinde atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda su 100°C'de kaynar. Ancak, bu durum diğer koşullarda değişebilir. Örneğin, yüksek rakımlı yerlerde atmosfer basıncı azaldığı için suyun kaynama sıcaklığı da düşer. Erzurum gibi yüksek rakımlı bölgelerde (örneğin, Yaklaşık 800 mb basınç) su 93 derecede kaynar. Düşük basınç olan yerlerde su daha düşük sıcaklıklarda kaynar.

Su kaç derecede kaynar sorusunun cevabı aslında değişkenlik gösterebilir. Sıvıların kaynama noktaları maddelerin cinsine, saflığına ve bulundukları ortamın dış basıncına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, saf su deniz seviyesinde 100°C'de kaynarken, Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar çünkü bu bölgede basınç daha düşüktür.

Basınç arttıkça suyun kaynama sıcaklığı da artar. Sabit atmosfer basıncında (760 mmHg) suyun kaynama noktası 100°C'dir. Basınç arttıkça su daha yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılması gerekecektir.

Sıvı miktarı arttıkça kaynama sıcaklığı da artabilir. Saf maddelerin sabit basınç altında kaynama noktası sabit kalırken, bir çözücü eklenirse çözeltinin kaynama noktası yükselebilir. Çözücü miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir.

Uzay boşluğunda ise basınç neredeyse sıfır olduğu için suyun kaynama sıcaklığı oldukça düşük olacaktır. Son olarak, suyun kaynama noktasının değişkenlik gösterebileceğini hatırlatmakta fayda var; bu, maddenin cinsine, basınca ve içinde bulunduğu ortama bağlı olarak değişebilir.
 
Geri
Üst