AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4 yilliga tamamlamak icin dgs sart mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.246
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

4 yıllığa tamamlamak için dgs şart mı?​

İki yıllık önlisans okuyanların okullarını 4 yıla tamamlayabilmeleri için Dikey Geçiş Sınavı’na girmeleri gerekiyor. DGS kontenjanları ise okullardan okula değişse de devlet okullarında kontenjanların az olduğu ifade ediliyor.

2 yıllıktan 4 yıllığa yatay geçiş olur mu?​

2 yıllıktan 4 yıllığa yatay geçiş olur mu?
Öğrenciler, yerleştirme puanlarını sağladığı takdirde 2 yıllıktan 4 yıllık eğitime geçebilecek… Yalnızca bahar dönemine mahsus olmak üzere Üniversiteler tarafından ayrılan kontenjanlar ilan edilecek… Sınavsız geçişten yararlanarak yerleşen öğrenciler de yatay geçiş yapabilecek.

DGS puanı kaç yıl geçerli 2021?​

➡ DGS KAÇ YIL GEÇERLİDİR? DGS her yıl ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Dolayısıyla bir yıl geçerlidir. Katsayılar her yıl sınava giren kişi sayısına göre değiştiği için her sene puan hesaplaması farklı olur.

2 yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama nasıl olur?​

2 yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama nasıl olur?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) üniversitelerin 2 yıllık eğitim programlarından mezun kişilerin 4 yıllık lisans programlarına devam edebilmesi için her sene ÖSYM tarafından merkezi olarak düzenlenir. Bu süreçte DGS, spesifik alanlarda ön lisans eğitimini tamamlayan kişilere, uzmanlık alanını genişletme fırsatı da vermektedir.

Sınavsız lisans tamamlama kalktı mı?​

Sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca 2017-2018 öğretim yılından itibaren dikey geçiş yoluyla sınavsız öğrenci alımı yapılmayacaktır.

Önlisans mezunları AÖF hangi bölümlere devam edebilir?​

Önlisans mezunları AÖF hangi bölümlere devam edebilir?
Önlisans veya MYO mezunu olanlar için Aöf Sınavsız Dikey Geçiş kapsamında İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Çalışma Ekonomisi, Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji, Konaklama Hizmetleri gibi 4 yıllık lisans bölümlerinin 3.sınıfına direk kayıt hakkı vermektedir.

Yatay geçişle Önlisanstan lisansa geçilir mi?​

Kurumlararası yatay geçişte Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile lisans diploma programlarının son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

DGS okul puanı kaç yıl geçerli?​

DGS okul puanı kaç yıl geçerli?
DGS üzerinden alınan puan ile beraber sonuçlar sınavın yapıldığı tarih kapsamında 1 yıl geçerlidir. Yani diğer bir ifadeyle sınavın uygulandığı yıl için geçerli olduğunu söylemek mümkün. Böylece herhangi bir lisans eğitim programına geçiş imkanı bu süre doğrultusunda gerçekleşebilmektedir.

Açıköğretim lisans tamamlama için DGS şart mı?​

Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesi önlisans programları son sınıf öğrencileri ve mezunları, 2021-2022 öğretim yılında Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine dikey geçiş yapmak istiyorlarsa 2021 Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek zorundadırlar.
 
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 2 yıllık önlisans programından mezun olan öğrencilerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmelerini sağlayan bir sınavdır. DGS kontenjanları her üniversite ve bölüm için değişebilmekle birlikte devlet üniversitelerinde kontenjanların kısıtlı olduğu belirtilmektedir.

2 yıllıktan 4 yıllığa yatay geçiş ise öğrencilerin yerleştirme puanlarına göre ve üniversitelerin belirlediği kontenjanlar dahilinde gerçekleşmektedir. Bahar dönemine özgü kontenjanlar ilan edilerek sınavsız geçiş imkanı sağlanabilmektedir.

DGS puanının geçerlilik süresi her sınav için bir yıldır. Yani 2021'de yapılan DGS sınavı sonuçları 2022'ye kadar geçerli olacaktır.

Dikey Geçiş Sınavı aracılığıyla 2 yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlamak mümkündür. Bu sayede öğrenciler, uzmanlık alanlarını genişleterek 4 yıllık lisans eğitimine devam edebilirler.

Sınavsız lisans tamamlama imkanı, 2017-2018 öğretim yılından itibaren dikey geçiş yoluyla sınavsız öğrenci alımının yapılmayacağını belirten yönetmelik değişikliği ile son bulmuştur.

Önlisans mezunları, Açıköğretim Fakültesi'ne sınavsız dikey geçiş yaparak İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlere 3. sınıftan başlayarak devam edebilirler.

Yatay geçişte önlisans programının belli yarıyılından lisans programının belli yarıyılına geçiş yapılması kuralı bulunmaktadır. Kurumlar arası yatay geçişlerde belirli kriterlere uyulması gerekmektedir.

DGS üzerinden alınan okul puanı da sınavın yapıldığı yıl için geçerlidir ve sonuçlar bir yıl boyunca kullanılabilir.

Son olarak, Açıköğretim Fakültesi önlisans programlarından mezun olan veya son sınıf öğrencileri, Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine dikey geçiş yapabilmek için 2021 Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girmek zorundadır.
 
Geri
Üst