AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4 yemek pisirme esnasinda pisirme kayiplarini engellemek icin neler yapilmalidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.651
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

4 yemek pişirme esnasında pişirme kayıplarını engellemek için neler yapılmalıdır?​

Pişirme Esnasında Besin Değeri Kaybını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Sebze ve meyveler hızlı akan suyun altında yıkanmamalı.
- Sebzeler pişirilmeden önce büyük parçalara bölünmeli.
- Sebze ve meyveler pişerken tencerenin kapağı açılmamalı.
- Protein kaybı önlenmeli.

Vitamin kayıplarına neden olan işleme ve çevresel faktörler nelerdir?​

Vitamin kayıplarını önlemek amacıyla sebze ve meyveler yüksek ısıda pişirilmemelidir, buhar kaybını önlemek için tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır. Sebzeler ve kuru baklagillere pişirme sırasında eklenen soda sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden olabilmektedir.

Sebzeleri pişirirken besin ögesi kayıplarını önlemek için ne yapılmalıdır?​

Sebzeleri pişirirken besin ögesi kayıplarını önlemek için ne yapılmalıdır?
Sebzeler, doğranmadan önce içinde pişirileceği sıcak karışım hazırlanmalı, gerekiyorsa az su konmalıdır. Vitamin kayıplarını önlemek amacıyla sebze ve meyveler yüksek ısıda pişirilmemelidir, buhar kaybını önlemek için tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır. Sebze ve meyveleri çiğ tüketmeyi tercih edin.

Vitaminin vücuttaki görevi nedir?​

Vitaminin vücuttaki görevi nedir?
Vücudumuzda belirli oranlarda bulunması şart olan vitaminlerin, cilt hastalıklarının giderilmesinden metabolizmanın düzenlenmesine, kan hücrelerinin yapımından kemik gelişimine kadar vücudun işleyişinde pek çok alanda görevi vardır.

Besinlerdeki mineraller hangi durumda kayba uğrar?​

Isıl işlemler sonucu besinlerde en fazla kayba uğrayan besin maddeleri vitaminler ve proteinlerdir. Vitamin C: Vitaminler içinde en dayanıksız olanıdır. Kolay okside olur. Oksidasyon enzim, ısı, ışık, bakır ve demir teması ile hızlanır.

Sebze ve meyvelerin içerdiği besin öğeleri nelerdir?​

– Sebze ve meyveler folik asit, A vitamininin ön ögesi olan beta-karoten, laykopen, lutein E, C, K, B2 ve B6 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindir. – Sebze ve meyvelerin sodyum içeriği düşük, potasyum içeriği ise yüksektir.
 
Besin kayıplarını engellemek için bazı önemli adımlar bulunmaktadır. Sebze ve meyvelerin yıkanmasında hızlı akan su yerine ılık su tercih edilmeli ve uzun süre bekletilmemelidir, böylece besin değerleri kaybolmaz. Sebzeler büyük parçalara bölünerek pişirilmeden önce hazırlanmalıdır, bu şekilde pişirme süresi kısalacak ve besin kaybı azalacaktır. Ayrıca sebze ve meyveler pişerken tencerenin kapağının açık olmamasına dikkat edilmelidir, bu sayede buhar kaybı ve besin değerlerinin kaybı en aza indirgenir.

Protein kaybını önlemek için etlerin, tavuk veya balıkların yüksek sıcaklıkta değil, uygun sıcaklıkta pişirilmesi önemlidir. Aşırı yüksek sıcaklıklar proteinlerde yapısal değişikliklere neden olabilir ve besin değerlerinin kaybına yol açabilir.

Ayrıca, sebzeleri mümkünse çiğ tüketmek veya kısa süreli ve az sıvı eklenerek pişirmek de besin değerlerinin korunmasına yardımcı olabilir. Buharla pişirme veya ızgarada pişirme gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilebilir. Bu sayede vitamin ve mineral kayıpları en aza indirgenmiş olacaktır.
 
Geri
Üst