AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4 yasindaki bir cocuk neden konusmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.253
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

4 yaşındaki bir çocuk neden konuşmaz?​

Konuşmada gecikmenin en önemli nedenlerinden biri işitme azlığı olmasıdır. İşitme azlığı doğumsal olabileceği gibi sonradan kazanılmış da olabilir. Çocuk daha önceden duyarken yeni başlayan bir işitme azlığı olabilir.

4 yaşındaki çocuğun konuşması için neler yapılmalı?​

Hangi oyun ya da oyuncak?
- Şarkı söylemek.
- Tekerleme ve bilmeceler söylemek.
- Oyuncak telefon, mikrofon gibi konuşma ve şarkı söyleyebilecekleri oyuncaklar.
- Birlikte yapılan aktivitelerin anlatılması
- Sayı saymaca (1-10’a kadar)
- Resimli kitap okumak, anlatmak, bu sırada sorular sormak.

3 yaş erkek çocuğu neden konuşmaz?​

3 yaş erkek çocuğu neden konuşmaz?
Çocuklarda görülen bu geç konuşma tıbben; genetik, duygusal, nörolojik ve nöropsikiyatrik problemlere bağlanır. Ancak çocuğundaki bu konuşmama eğilimini gören anne babanın her şeyden evvel çocuğun üzerine getimeden; konuyu araştırmaları ve gerekli muayeneleri aksatmadan yerine getirmeleri gerekir.

4 yaşındaki çocuk konuşur mu?​

4 yaşındaki çocuk konuşur mu?
4 YAŞ: 4 yaşına gelen bir çocuğun ise konuşması yetişkin konuşmasına çok yakındır; karmaşık cümleler kurabilir, uzun anlatımlar yapar, eklerin hepsini doğru şekilde kullanır ve “r” sesi dışında tüm konuşma seslerini üretir.

Çocuğun erken konuşması için ne yapmalıyım?​

Hangi oyun ya da oyuncak dil gelişimine faydalı?
- • Şarkı söylemek.
- • Tekerleme ve bilmeceler söylemek.
- • Oyuncak telefon, mikrofon gibi konuşma ve şarkı söyleyebilecekleri oyuncaklar.
- • Birlikte yapılan aktivitelerin anlatılması
- • Sayı saymaca (1-10’a kadar)
- •
- • Oyuncak hayvanları ya da kuklaları konuşturmak.

Yavaş konuşmak için ne yapmalıyım?​

Hitabeti Geliştirmek ve Etkili Konuşma Yapabilmek İçin 7 Öneri
- Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirin.
- 3. Kısa ve Öz Bir Şekilde Konuşmaya Çalışın.
- Konuşmada Hikayelere ve Örneklere Yer Verin.
- Dinleyicileri Konuşmaya Dâhil Edin.
- Beden Dilinizi İyi Kullanın.
- 7. Konuşma Öncesinde Hazırlık Yapın.

Konuşamayan çocuklar için hangi doktora gidilmeli?​

Konuşamayan çocuklar için hangi doktora gidilmeli?
Sual: Oğlum 3 yaşında daha konuşamıyor bunun için ne yapmalıyız? Çocuk Doktoru Yavuz Gürer’in cevabı: ( 3 yaşında ve hiç konuşamıyorsa Çocuk Nöroloji bölümüne başvurmanız uygun olur.)

Konuşma terapistine kaç yaşında gidilmeli?​

Konuşma terapistine kaç yaşında gidilmeli?
Konuşma terapisi kaç yaşında başlar? Dil ve konuşma terapisine gidenler için bir yaş alt sınırı yok. Konuşma terapistinin çalışmalarını sürdürebileceği her yaştaki çocukla uygulama yapılabilir. Küçük yaş çocuklarda terapiye yönelik hedefler sıklıkla oyun içerisine yerleştirilerek çalışılır.
 
4 yaşındaki bir çocuğun konuşmamasının en önemli nedenlerinden biri işitme azlığı olabilir. İşitme azlığı hem doğumsal hem de sonradan kazanılmış olabilir. Eğer çocuğunuz konuşmada gecikme yaşıyorsa, bu durumun altında yatan nedenleri tespit etmek için bir uzmana danışmanız önemlidir. Önerilen bazı aktiviteler şunlar olabilir: şarkı söylemek, tekerlemeler ve bilmeceler söylemek, oyuncak telefon ya da mikrofon gibi konuşma pratiği yapabileceği oyuncaklar, birlikte aktiviteler yaparak konuşmalarını teşvik etmek, resimli kitap okuyup anlatmak, sayma oyunları gibi etkinlikler yapmak.

Erkek çocuklarda görülen konuşma gecikmesinin genetik, duygusal, nörolojik veya nöropsikiyatrik problemlerle ilişkili olabileceği belirtiliyor. Eğer 3 yaşındaki erkek çocuğunuz konuşmada gecikme yaşıyorsa, konunun uzmanı bir doktora danışarak çocuğunuzun durumunu değerlendirmeniz önemlidir.

4 yaşındaki çocukların çoğu genellikle konuşmada büyük bir gelişim gösterirler. Bu dönemde çocuklar karmaşık cümleler kurabilir, uzun anlatımlar yapabilir, ekleri doğru şekilde kullanabilir ve birçok konuşma sesini üretebilirler. Eğer çocuğunuz hala konuşmada gecikme yaşıyorsa mutlaka uzman bir doktora danışmanız önemlidir.

Çocuğun erken konuşması için önerilen aktiviteler arasında şarkı söylemek, tekerlemeler ve bilmeceler söylemek, oyuncak telefon gibi konuşma pratiği yapabileceği oyuncaklarla oynamak, birlikte aktiviteler yaparak konuşmalarını teşvik etmek, sayma oyunları gibi etkinlikler yer alabilir.

Yavaş konuşma için önerilen bazı ipuçları arasında kitap okumanın alışkanlık haline getirilmesi, kısa ve öz bir şekilde konuşmaya özen gösterilmesi, hikayelere ve örneklerin konuşmada kullanılması, dinleyicilerin konuşmaya dahil edilmesi, beden dilinin doğru kullanılması ve konuşma öncesinde hazırlık yapılması yer alabilir.

Konuşamayan çocuklar için öncelikle bir pediatrist veya pediatrik nöroloji uzmanına başvurulması önerilir. Eğer çocuğunuzun konuşma gecikmesi ciddi ise, bir konuşma terapistine gitmek de faydalı olabilir. Konuşma terapisi çocuğunuzun ihtiyaçlarına göre her yaştan çocuğa uygulanabilir ve terapi genellikle oyunlarla desteklenerek yürütülür.
 
Geri
Üst