- Konu Yazar
- #1
4 sınıf Sözlü Tarih Çalışması Nedir?
Sözlü tarih, tarihi yazılı belgelere ek olarak yaşayan bireylerin belleğe dayalı anlatıları aracılığıyla yazma ve sıradan insanları, gündelik yaşamı ve öznelliği tarihin araştırma alanına dahil etme dürtüsüyle şekillenen ve ses kaydetme teknolojilerinin gelişmesiyle de desteklenen disiplinler arası bir çalışma alanı ve …Sözlü tarih çalışması nasıl yapılır maddeler halinde?
Sözlü tarih çalışması nasıl yapılır maddeler halinde?Sözlü tarih çalışmasının aşamaları şunlardır:
- Görüşme yapılacak kişi belirlenir.
- Görüşme yeri ve zamanı belirlenir.
- Sorular belirlenir.
- Görüşme sırasında kullanılacak araç gereçler hazırlanır.
- Görüşme yapılır.
- Görüşme kayıtları düzenlenerek yazılı hâle getirilir.
Sözlü tarih çalışması kimlerle yapılır?
Sözlü tarih çalışması kimlerle yapılır?Sözlü tarih çalışmasını devletten firmaya, vakıftan evdeki bir aile ferdine kadar isteyen herkes yapabilir. Eğer bu çalışma kişinin sadece kendi kendine bir bilgiye ulaşma veya merak arzusu doğrultusunda yapılmayıp kayıtlara geçirilecekse yasal süreç başlar.
Sözlü tarih araştırması yaparken ilk olarak yapılması gereken nedir?
İlk aşamada röportaj yapacak olan kişi ya da kişiler belirlenir. Bu kişilerin araştırılan olaya bizzat tanıklık etmiş olmaları son derece önemlidir. İkinci aşamada görüşmenin gerçekleşeceği zaman ve yer belirlenir. Görüşme esnasında genellikle ya ses kayıt cihazları ya da kamera kullanılır.Aile tarihini araştırırken yararlanabileceğiniz eşyalar nelerdir?
Aile tarihini araştırırken yararlanabileceğiniz eşyalar nelerdir?Özellikle madalyalar ve eski eşyaları ile beraber birçok mektup, aile tarihi çıkarmak için önemli kanıtlardır. Ayrıca eski fotoğraflara bakarak da yine aile tarihini oluşturabilmek için büyük bir kolaylık sağlar.
Sözlü tarih çalışması yaparken hangi sorular sorulur?
Sözlü tarih çalışması yaparken hangi sorular sorulur?Sözlü tarih çalışması yaparak genelde daha özel bilgilere ulaşılması hedeflenir. Mesela ailenizle ilgili bilgiler. Akrabalık ilişkileri, ailenin göç etti ise nerden ettiği, nerelerde yaşadığı vs.
Bir ailenin kökenini gösteren ağaç şeklinde hazırlanmış tabloya soy ağacı denmektedir. Üyesi olduğumuz ailenin ya da seçmiş olduğumuz başka bir ailenin geçmişini ayrıntılı bir şekilde incelediğimiz zaman, aile tarihini ortaya çıkarabiliriz. O konuda aile tarihini hazırlarken genel olarak sözlü tarih kullanılır.