Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

4 gunluk rapor parasini kim oder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

4 günlük rapor parasını kim öder?​

Bilindiği üzere 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalışan işçinin istirahat raporu alması halinde, raporlu günlerde işyerinde çalışmamış olması şartıyla kendisine raporlu olduğu günler için SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası verilmektedir.

1 günlük rapor parası ne kadar?​

1 günlük rapor parası ne kadar?
Halk arasında rapor parası olarak da adlandırılan geçici iş göremezlik ödeneği, bu yıl prime esas kazancı asgari ücrete kadar olan çalışan için ayakta tedavilerde 111 lira 20 kuruş, yatarak tedavilerde günlük 83 lira 40 kuruş olarak uygulanacak.

Rapor parası kimler alamaz?​

1-Rapor parasını çalışanlar yani sigortalı olarak çalışanlardan 5510 sayılı Kanunun 4/1-a ve 4/1-b sigortalıları alabiliyor. Devlet memurlarına bu kapsamda iş göremezlik ödeneği verilmiyor.

Raporlu para ne zaman yatar?​

Raporlu para ne zaman yatar?
Rapor parası, işverenin raporu SGK’ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK’ya tekrar iade edilebilmektedir.
4 güne kaç gün rapor parası alınır?​
Alınan sağlık raporunun ne az 3 günlük olması gerekmektedir. Aksi takdirde 3 günden daha az olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır. Rapor parası alan çalışanlar işvereninin alınan raporu SGK’ya iletmesinin ardından en geç 15 gün içinde PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılıyor.

3 günlük raporum var ne kadar para alırım?​

3 günlük raporum var ne kadar para alırım?
2022 yılında asgari ücretle çalışan bir işçi ya da sigortalı hastalandığında rapor alırsa ayaktan tedavilerde günlük 111,2 TL, yatarak tedavilerde 83,4 TL rapor parası alacaktır. Örneğin; 3 günlük rapor alıp işe gitmeyen asgari ücretli 3 günün sadece 1 gününün rapor parası olan 112,2 TL alacaktır.

Rapor parası en az kaç gün?​

Rapor parası için ilk olarak işveren SGK’ya bildirmesi gerekir. Bildirilmesinin ardından en geç 15 gün geçmesi ile birlikte çalışanların hesaplarına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılması ile birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.

Hangi durumlarda rapor parası alınmaz?​

Hangi durumlarda rapor parası alınmaz?
Sigortalılık niteliğinin sona erdiği tarihten sonra hastalık hali nedeniyle alınan istirahat raporlarına, ilk istirahat raporu ya da devam raporu olup olmadığına bakılmaksızın geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez.

Rapor parasını kimlikle baskasi alabilir mi?​

Bugünden itibaren PTT’de hesabı olan veya olmayan tüm vatandaşlar kimliklerini ATM’ye okutarak kendisine yatan parayı çekebiliyor. Kart şifresi olarak kimlik çıkartılırken nüfus müdürlüklerinden verilen PIN şifresi giriliyor.

Rapor parası e devlette ne zaman görünür?​

Rapor parası e devlette ne zaman görünür?
Öncelikle işçinin raporu alıp işverene vermesi gerekmektedir. İşveren, raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer. SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT’ye ödeme talimatı gönderirler.
14 günlük rapor parası ne kadar 2022?​
Buna halk arasında “rapor parası” denir. SGK’nın yayımladığı genelgede rapor parasının 2022 yılı itibarıyla, ayakta tedavilerde 166 lira 80 TL kuruş, yatarak tedavilerde günlük 83 lira 40 kuruş olduğunu açıkladı.

3 günlük rapor parası ne zaman yatar?​

3 günlük rapor parası ne zaman yatar?
Rapor parası için ilk olarak işveren SGK’ya bildirmesi gerekir. Bildirilmesinin ardından en geç 15 gün geçmesi ile birlikte çalışanların hesaplarına yatırılmaktadır. Çalışanların hesabına PTT üzerinden yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılması ile birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.

90 günlük prim süresi tamamlanmayan sigortalı rapor parası alabilir mi?​

RAPOR PARASI ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELER? İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 gün prim yatırmanız gerekiyor. 1 ya da 2 gün gibi kısa sürelerde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödememektedir.

3 günlük rapor parası nereden alinir?​

3 günlük rapor parası nereden alinir?
İşveren ise e-rapor sistemine 5 gün içerisinde girmesi gerekir. SGK yetkilileri bu raporu imceleyerek onay verir ve onaylanmasının ardından PTT’ye ödeme talimatı gönderir. Bu arada işçiye SMS ile bilgilendirme mesajı iletilir. Bu aşamaların ardından işçi rapor parasını PTT’ye giderek alabilir.
 
4 günlük rapor parasını kimin ödediği konusunda net bir bilgi veremem çünkü bu konuda detaylı bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ancak genel olarak 4 günlük rapor parasının SGK tarafından işçiye verildiği bilinmektedir. İşçinin aldığı raporun işyerine bildirilmesinin ardından SGK, rapor parasını işçinin hesabına yatırmaktadır.

1 günlük rapor parasının miktarı, ayaktan tedavilerde 111 lira 20 kuruş, yatarak tedavilerde ise günlük 83 lira 40 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu miktarlar, 2022 yılında prime esas kazancı asgari ücretle sınırlı olan çalışanlar için geçerlidir.

Rapor parası alması gerekenler arasında, 5510 sayılı Kanunun 4/1-a ve 4/1-b kapsamında sigortalı olarak çalışanlar yer almaktadır. Devlet memurlarına bu kapsamda iş göremezlik ödeneği verilmemektedir.

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin ardından en geç 15 gün içinde PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ödemenin 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir, aksi halde SGK'ya iade edilebilmektedir.

Rapor parasının en az 3 günlük rapor alındığında ödendiği bilinmektedir. Dolayısıyla 3 günden az rapor alındığında ödeme yapılmamaktadır. Rapor parası alan çalışanlar, işverenin raporu SGK'ya iletilmesinin ardından en geç 15 gün içinde ödemeyi alabilmektedirler.
 
Geri
Üst