AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4 evre meme kanseri ameliyat edilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.526
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

4 evre meme kanseri ameliyat edilir mi?​

İleri evre meme kanseri kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Cerrahi genellikle gerekmez.

Meme kanserinde ameliyat nasıl olur?​

Meme kanserinde ameliyat nasıl olur?
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Memeye ait dokular, meme üzerindeki bir kısım cilt ile birlikte göğüs duvarı kaslarına kadar tümüyle alınır. Aynı kesiden koltuk altında kola giden ana damarların üzerine kadar ilerlenerek bölgesel lenf kanalları ve düğümleri çıkartılacak kısma dahil edilir.

Göğüs kanseri ameliyatı riskli mi?​

Olası Yan Etkiler. Bu operasyonun yan etkiler ağrı, geçici şişlik, hassasiyet ve cerrahi müdahale yapılan bölgede sert yara dokusu şeklinde oluşabilir. Tüm cerrahi müdahalelerden sonra, ameliyat bölgesinde kanama ve enfeksiyon olasılığı vardır. Meme ne kadar geniş alınırsa, memenin şekli o kadar değişecektir.

Meme kanseri 4 evre ölümcül mü?​

Meme kanseri 4 evre ölümcül mü?
Vücuda çok fazla yayılmamış olan bazı ileri evre kanserlerde, hastalığın gidişatına göre lokal tedaviler uygulanarak hastalıktan kurtulma şansı var ama bu çok nadir, %5’ten daha düşük oranda görülen bir gruptur. İleri evre meme kanserlerinin %95’inde, hastalıktan tamamen kurtulma şansı yok.

Meme kanserinde ne zaman ameliyat olunur?​

Meme kanseri ameliyat öncesi hastalık yayılımı açısından (metastaz açısından) değerlendirilir. Meme kanseri koltuk altı lenf bezleri dışında vücudun herhangi bir yerine yayıldıysa (karaciğer, akciğer, kemik vb) bazı özel durumlar dışında genellikle sınırlı ameliyatlar yapılır.

Meme kanseri ne zaman ameliyat edilir?​

Meme kanseri ne zaman ameliyat edilir?
Genellikle, meme kanseri biyopsi ile teşhis edildikten sonra hastaların çoğunda ameliyatla kanserin çıkarılması gerekir. Bu ameliyatta çoğu zaman kanserin olduğu taraftaki koltuk altı bezleri de çıkarılır. Ameliyatla alınan tümör ve lenf bezleri mikroskop altında incelenerek bir rapor yazılır.

Meme kanseri ameliyatla geçer mi?​

– Mastektomi (1-3 haftada iyileşme): Tüm memenin ameliyatla alındığı meme kanseri ameliyatıdır. Meme koruyucu cerrahilerin yapılamadığu durumlarda mastektomi tercih edilir. Ameliyat sabahı hastaneye yatıp genelde 2-3 gün hastanede kalırsınız. Cerrahi dren iyileşmenize yardımcı olması için 5-7 gün boyunca kalabilir.
 
Evet, ileri evre meme kanseri genellikle kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir ve cerrahi genellikle gerekli olmayabilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir, özellikle meme kanserinin belirli evrelerinde.

Meme kanserinde yapılan ameliyat genel anestezi altında gerçekleşir. Memeye ait dokular, meme üzerindeki bir kısım cilt ile birlikte göğüs duvarı kaslarına kadar tamamen alınır. Aynı kesiden koltuk altında kola giden ana damarların üzerine kadar ilerlenerek bölgesel lenf kanalları ve düğümleri çıkartılacak kısma dahil edilir.

Göğüs kanseri ameliyatı riskli olabilir ve bazı olası yan etkileri şunlar olabilir: ağrı, geçici şişlik, hassasiyet ve cerrahi müdahale yapılan bölgede sert yara dokusu oluşumu. Ameliyat sonrası kanama ve enfeksiyon riski de bulunmaktadır. Ayrıca, meme ne kadar geniş alınırsa, memenin şekli o kadar değişebilir.

Meme kanserinin 4. evresi genellikle ölümcül olarak değerlendirilir. İleri evre meme kanserlerinin çoğunda hastalıktan tamamen kurtulma şansı düşüktür. Ancak, hastalığın yayılma durumuna ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak, nadir durumlarda hastalıktan kurtulma şansı olabilir. Bu durumlar genellikle %5'ten daha düşük oranda meydana gelir.

Meme kanserinde ameliyat genellikle hastalığın yayılımına ve evresine bağlı olarak planlanır. Hastalık koltuk altı lenf bezlerine sınırlıysa, genellikle sınırlı ameliyatlar yapılabilir. Hastanın genel durumu, hastalığın evresi ve yayılımı ameliyat kararını etkileyen faktörler arasında yer alır.

Son olarak, meme kanseri teşhisi konulduktan sonra çoğu hastada ameliyatla kanserin çıkarılması gerekebilir. Bu ameliyat sırasında genellikle kanserin olduğu taraftaki koltuk altı bezleri de çıkarılabilir. Ameliyatla çıkarılan tümör ve lenf bezleri mikroskop altında incelenerek detaylı bir rapor hazırlanır.

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ve süreç hakkında doktorunuzdan detaylı bilgi almanız önemlidir. Ameliyatın tipine ve hastalık durumuna bağlı olarak iyileşme süreci ve takip edilmesi gereken adımlar farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst