AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4 boyutlu ultrason ne zaman yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

4 boyutlu ultrason ne zaman yapılır?​

4D ultrason 11 -13. haftalar ve 18 – 22. haftalarda ayrıntılı ultrasonu tamamlayıcı bir tetkik olarak yapılır. Ultrason yüksek frekanslı ses dalgaları olup bu tetkik ile yapılan görüntülemede bebeğe ya da anneye zarar vermez.

Perinatologa Ne zaman gidilir?​

Perinatoloji uzmanı, gebeliğin 11-14. haftaları ve 18-22. haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar.
İkinci üç ayda yapılan ultrason: Bu dönemde yapılan ultrasonun esas amacı tüm organların detaylı bir şekilde incelenmesidir. Tüm anomalilerin -90’ı bu haftada tespit edilebilmektedir. Genel olarak bu incelemenin 18 ile 23. haftalar yapıldığı söylense de ideal hafta 21-23. haftalar arasıdır.
4 boyutlu ultrason ne için yapılır?
Dört boyutlu ultrasonografi sayesinde rahmin, plasentanın ve kordonun durumu da detaylı şekilde analiz edilebilir. Bu sayede bebeğin gelişimini sürdürdüğü ortamda varolan herhangi bir problem tespit edilip çözülerek gebelik ve doğum sırasında annenin karşılaşabileceği sorunların minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.
4 boyutlu ultrason Hangi bölüm?
İdeali, bu konuda uzmanlaşmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı yani Perinatoloji uzmanı (Maternal Fetal Tıp uzmanı – yüksek riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılmasıdır. Yine bazı ülkelerde ve ülkemizde radyologlar tarafından da yapılmaktadır.

Ultrasona ne zaman gidilir?​

Ultrason muayenesi karından ve vajinadan olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Abdominal yoldan yapılan ultrasonografide gebelik kesesi yaklaşık 1 hafta daha geç görülebilir. Gebelik kesesi 4.5-5. haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin olarak karından görülmesi gerekmektedir.

Kordosentez hangi haftalarda yapılır?​

Koryon Villus Biyopsisi, en sık gebeliğin 10-13. haftaları arasında yapılır. Amniyosentez, genelde gebeliğin 16-22. haftaları arasında uygulanmaktadır. Gerekirse ileri haftalarda da uygulanabilir. Kordosentez, genel olarak 16. hafta ve daha sonrası dönemde yapılır.
Ayrıntılı ultrasonografi genel olarak 18-24. haftalar arasında yapılmaktadır. Fakat gelişen ultrasonografi cihazları ve teknikler sayesinde bu işlem artık 11-13. hafta arasında da yapılabilmektedir. Bu haftalar arasında yapılan ayrıntılı ultrasonografide, yapısal anomalilerin yüzde 75’i tanınabilmektedir.
Detaylı ultrasonda ne gibi sorunlar çıkabilir?
Yapısal bozukluklar arasında; kalpte delikler, kalp damarlarındaki anormallikler, kalp kapakçıklarında anormallikler, beyin gelişiminde bozukluklar, karın ön duvarının gelişmemesi, parmak fazlalıkları, kol-bacak kısalıkları, yüz şekli bozuklukları ve daha yüzlercesi bulunur.
4 boyutlu ultrason şart mı?
Aslında 4 boyutlu ultrason, klasik 2 boyutlu ultrason kullanımını gereksiz kılacak bir yöntem değildir. Ancak, klasik ultrasonda saptanması güç olan veya deneyim isteyen bazı durumlarda avantaj sağlamaktadır. Özellikle bebeğin dış yapısının incelenmesinde avantajlıdır.

Ultrason nedir ne işe yarar?​

Ultrason, vücut içini ve organları incelemek için kullanılan tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. Tanı, tedavi ve biyopsi gibi işlemlerde ultrasondan yaygın olarak faydalanılır.

Ayrıntılı ultrason için hangi bölümden randevu alınır?​

Detaylı ultrason için ülkemizde kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinden randevu alınmalıdır. Alınan randevularda doktora veya hastaneye ultrasonun detaylı olunacağı özellikle belirtilmelidir. Hatta 18. hafta ultrasonu gibi terimlerinde kullanılması tavsiye edilir.
 
Geri
Üst