Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

4 B sozlesmeli personel nasil istifa eder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

4 B sözleşmeli personel nasıl istifa eder?​

Personel; kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla veya Ek 1 inci maddenin dördüncü fıkrasının (b) ve (c) bendi uyarınca sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir. Hizmet sözleşmesi, ölüm ve 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sayılan hallerde kendiliğinden sona erer. denilmektedir.

Sözleşme yenilememe istifa sayılır mı?​

Mahkeme: 4/b’lilerin Sözleşme Yenilememesi Fesih Nedeni Sayılamaz.

4b sözleşmeli personel istifa ederse geri dönebilir mi?​

4b sözleşmeli personel istifa ederse geri dönebilir mi?
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 1. maddesinin ilk fıkrasında, “Doğum, evlat edinme ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır.

Sözleşmeli personel kaç kez istifa edebilir?​

Bu maddede de net bir şekilde anlaşılabileceği gibi bir devlet memuru 3 kez istifa edebilir ama göreve 2 kez döner. Devlet memurunun göreve dönmesi de belli şartlara bağlıdır. 657 sayılı Devlet Memurları kanununun 97. Maddesi bu konuda şu şartları aranmaktadır.

Sözleşmeli iken sözleşmeli pozisyona atanabilir mi?​

a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.

Sözleşmeli personel istediği zaman istifa edebilir mi?​

Sözleşmeli personel istediği zaman istifa edebilir mi?
İstifa veya Kanundaki ifadesiyle çekilme hakkı 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için tanımlanmış olup, 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel için istifa söz konusu değildir. Bu personelin sözleşmeyi tek taraflı fesih hakkı vardır.

Sözleşmeli personel başka bir kuruma sözleşmeli pozisyona atanabilir mi?​

Ek Madde 3 – Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.

4 b li personelin kurumlar arası geçiş yapabilir mi?​

4/B`li personelin kurumlar arası nakli olmayacaktır. Düzenlemede, sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapamayacağı açık olarak yer almıştır.

Kadroludan sözleşmeliye geçiş var mı?​

Kadroludan sözleşmeliye geçiş var mı?
Tüm yazılar ışığından değerlendirme yaptığımızda kadrolu memurluktan sözleşmeli memurluğa geçiş imkanı vardır ama siz sözleşmeli memurluktan tek taraflı istifa ettiğinizden dolayı tekrar bir (1) yıl geçmeden sözleşmeli personel olarak tekrardan görevinize dönemezsiniz.
 
4B sözleşmeli personel nasıl istifa eder konusuna değinilmiş. 4B sözleşmeli personelin sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkı bulunmaktadır. Ancak sözleşmeyi feshetmek için personelin kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla veya belirli hallerde fesih hakkı vardır.

Sözleşme yenilememe durumu, mahkeme kararına göre fesih nedeni olarak sayılmamaktadır. Yani sözleşmeli personelin sözleşmesinin yenilenmemesi, doğrudan istifa olarak kabul edilmez.

4B sözleşmeli personel istifa ettiğinde geri dönebilme durumu da mevcuttur. Örneğin, doğum, evlat edinme veya askerlik sebepleriyle istifa eden sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve isteği halinde ayrıldığı kurumda tekrar hizmete alınabilir.

Sözleşmeli bir personel kaç kez istifa edebilir sorusu da ele alınmış. Bir devlet memuru üç kez istifa edebilir ancak göreve sadece iki kez dönebilir. Bu durum 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 97. maddesinde belirtilen şartlara bağlıdır.

Sözleşmeli iken sözleşmeli pozisyona atanma durumu da irdelemiş. Kurum içi yer değiştirme talepleri, belirli şartlar sağlandığında sözleşmeli personelin pozisyonunu değiştirebilmesine olanak tanımaktadır.

Son olarak, sözleşmeli personel istediği zaman istifa edebilir mi sorusu hakkında bilgi verilmiş. 4B kapsamındaki sözleşmeli personel için istifa hakkı bulunmamaktadır. Ancak sözleşmeli personelin sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkı vardır.

Bu detaylı açıklamalar ile verilen sorulara net cevaplar sunulmuş olup, söz konusu konulara daha iyi anlam kazandırılmıştır.
 
Geri
Üst