AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

4 aylik bir calisan icin sozlesmesinin feshedilmesi soz konusu oldugunda fesih kararini ne kadar sure once taraflarin birbirine bildirmesi gerekir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

4 aylık bir çalışan için sözleşmesinin feshedilmesi söz konusu olduğunda fesih kararını ne kadar süre önce tarafların birbirine bildirmesi gerekir?​

**Feshin Yapılması Süresi Haklı fesih nedenini öğrenen tarafın, öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra bu hak kullanılamaz. İşçinin olayda maddi çıkar sağlaması durumunda 1 yıllık süre uygulanmaz.

Fesih bildirim süresi kaç gün?​

TBK Madde 432’ye göre bildirim süreleri şu şekildedir: İşi 1 yıla kadar sürmüş olan işçi için, 2 hafta. İşi 1 yıldan 5 yıla kadar sürmüş olan işçi için, 4 hafta. İşi 5 yıldan fazla sürmüş olan işçi için, 6 hafta.

Bildirimsiz ve tazminatsız fesih ne demek?​

Bildirimsiz ve tazminatsız fesih ne demek?
İş Kanununun getirdiği haklı sebeplerden herhangi biri meydana gelirse, iş sözleşmesi haber verilmeden feshedilebilir. İş Kanununun 24. Maddesinde düzenlenen haklı nedenlerden biri meydana geldiğinde, çalışanın herhangi bir bildirim süresi veya tazminat vermeden iş sözleşmesini feshetme hakkı vardır.
Karşı tarafa bildirim aşağıda belirtilen süreler içinde olmalıdır. Aksi takdirde iş sözleşmesinin feshinden söz edilemez. Söz konusu bildirim; Altı aydan az çalışmış olan işçi için karşı tarafa bildirim süresi iş sözleşmesinin feshinden iki hafta önce.

İş akdinin feshi ne zaman sonuç doğurur?​

Haklı nedenle fesih karşı tarafın kabulüne gerek duyulmaksızın tek taraflı irade beyanıyla iş akdini derhal sona erdirir. Bu irade beyanı karşı tarafa ulaştığı, onun hukuki alanına girdiği andan itibaren hukuki sonuç doğurur.

2 yıl çalışmış olan bir işçinin fesih bildirim süresi kaç haftadır?​

İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, d. İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, Feshedilmiş sayılır.

Fesih ihbarı nasıl yapılır?​

Fesih ihbarı nasıl yapılır?
Fesih bildiriminde, feshe neden olan davranışın açık ve kesin bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Aksi halde fesih geçersiz sayılmakta ve işe iade kararı verilmektedir. Fesih bildirimi yenilik doğurucu hak niteliğinde olduğundan ve karşı tarafın hukukî alanını etkilediğinden, açık ve belirgin biçimde yapılmalıdır.
İş sözleşmesi hangi durumlarda iptal edilir?​
İŞVEREN HANGİ DURUMLARDA İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESHEDEBİLİR?
Kıdem Suresi 2 yıl olan işçi açısından bildirim süresi en az ne kadardır?​
İHBAR TAZMİNATI SÜRELERİ Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)

Işvereni nasıl şikayet edebilirim?​

Işvereni nasıl şikayet edebilirim?
Şikâyet, Başvuru ve talepler, telefonla ALO 170’e iletilebilir. Söz konusu iletişim merkezi, mesai saatleriyle sınırlı olmaksızın 7 gün 24 saat aranabilir.

Mahmut 3 yıldır çalışan bir işçidir fesih bildirimini Pazartesi günü yapmıştır bildirim süresi ne zaman sona erer?​

Bu, 6 günlük süre işçi veya işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren başlar ve olayı öğrenme günü sayılmaz. Takip eden iş günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer. Bir yıllık sürede ise, fesih hakkının doğumuna ilişkin süre olup bu sürede bir yıl olarak düzenlenmiştir.

Eski çalıştığım yerden paramı alamıyorum nereye şikayet edebilirim?​

SGK İşçi Şikâyeti Nasıl Yapılır?
- ALO 170 numaralı hattın aranması.
- ALO 170 hattı işçi ve işveren anlaşmazlığı halinde dava işlemlerinden önce arabuluculuk yapmaktadır.
- ALO 170 hattı üzerinden, eleştiri, ihbar, şikayet, soru, öneri ve talep hizmetleri alınabilmektedir.

Fesih bildirim süresi kaç gündür?​

Fesih bildirim süresi kaç gündür?
İş Kanun Madde 17’ye göre ihbar süreleri: işi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta: işi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta: işi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta: işi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için 8 haftadır.

Fesih bildirimi kaç gün önceden yapılır?​

Bu süre, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.

Maaşım ödenmedi ne yapmalıyım?​

Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.

Fesih süresi kaç gündür?​

Fesih süresi kaç gündür?
Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
Bildirim süresi nedir?​
Asgari bildirim süreleri 4857 sayılı İş Kanunu madde 17’de, şu şekilde belirtilmiştir: Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün)
Eski işyerim sigorta girişimi yapmamış ne yapabilirim?​
Müracaatlar/şikayetler işçinin çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne ve yazılı olarak, yani dilekçe ile yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmaz. Şikayet dilekçesi elden verilebileceği gibi, taahhütlü posta ile de gönderilebilir.

Istifa eden işçinin ihbar süresi ne zaman başlar?​

Istifa eden işçinin ihbar süresi ne zaman başlar?
Tarih belirtilmezse istifanın sunulduğu günden sonraki ilk bir gün olmak üzere 2, 4, 6 veya 8 hafta sayılmalıdır. Bir işçi işveren tarafından işten çıkarılırsa ihbar süresi fesih ihbarında belirtilen bir gün varsa aynı gün veya bir gün sonra başlar.
 
Fesih kararının ne kadar süre önce taraflara bildirilmesi gerektiği konusunda İş Kanunu'nun 17. maddesi gereğince belirli bir ihbar süresi bulunmaktadır. Bu süre işçinin hizmet süresine göre farklılık göstermektedir. İş Kanunu'na göre;

- İşi 1 yıla kadar sürmüş olan işçi için, 2 hafta,
- İşi 1 yıldan 5 yıla kadar sürmüş olan işçi için, 4 hafta,
- İşi 5 yıldan fazla sürmüş olan işçi için, 6 hafta süre öncesinde fesih bildiriminde bulunulması gerekmektedir.

Bu ihbar süreleri işverenin işçiyi işten çıkarmadan önce yazılı veya sözlü olarak bildirmesi gereken sürelerdir. İşveren veya işçi bu süreleri dikkate almalı ve fesih kararını buna uygun şekilde ilan etmelidir. Ayrıca, başka bir durumda, yani haklı fesih nedeni olması durumunda tarafların birbirlerine tazminat ya da ihbar süresi verme zorunluluğu olmamaktadır.
 
Geri
Üst