AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

371 ihlali ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

371 ihlali ne demek?​

213 sayılı Kanunun 371 inci maddesinde, beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere vergi ziyaı cezası kesilmeyeceği hükme bağlanmış ve mükelleflerin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için gereken …

Ziyaa ne demek?​

Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesi sonucu vergi kaybına neden olan mali nitelikte bir kabahattir (VUK m. 341).

3080 VZCZ ne demek?​

3080 VZCZ ne demek?
3080 vergi kodu anlamı, vergi ziyai cezası olarak açıklanabilir. Böylece 3080 vergi koduyla ödeme yapıldığında muhasebe işlemlerine kişinin vergi ziyai cezası için ödeme yaptığı şeklinde kayıtlara geçer.

Vergi Usul Kanunu’nun 371 inci maddesindeki pişmanlık hükümleri hangi vergi için uygulanmaz?​

Vergi Usul Kanunu’nun 371 inci maddesindeki pişmanlık hükümleri hangi vergi için uygulanmaz?
Pişmanlık ve ıslah hükümleri, beyan üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için uygulanır. Öte yandan, beyan üzerinden alınan bir vergi olmasına karşın, Emlak Vergisi’nde pişmanlık ve ıslah hükümlerinin uygulanmayacağı, V.U.K. nun 371 inci maddesinin son fıkrasında açıkça belirtilmiştir.

Vergi ziyaı nedir Ekşi?​

mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır.

Vergi ziyaı suçu nedir?​

Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade eder.

Hangi durumlarda vergi ziyai suçu işlenmiş olur?​

Hangi durumlarda vergi ziyai suçu işlenmiş olur?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu madde 341 uyarınca; Şahsi, medeni haller veya aile durumu hakkında gerçeğe aykırı beyanlar ile veya sair suretlerle verginin noksan tahakkuk ettirilmesine veya haksız yere geri verilmesine sebebiyet vermek de vergi ziyaı hükmündedir.

Vergi ziyaı nasıl hesaplanır?​

Vergi ziyaı nasıl hesaplanır?
Vergi ziyaı cezası; kayba uğratılan verginin bir katına, bu verginin kendi kanununda belirtilen normal vade tarihinden cezaya ilişkin ihbarnamenin düzenlendiği tarihe kadar geçen süre için, VUK’nun 112 nci maddesine göre kayba uğratılan vergi tutarı üzerinden hesaplanan gecikme faizinin yarısının eklenmesi suretiyle …

Vergi ziyaı cezası ne kadar?​

Kanunun 344. Maddesi ise aşağıdaki gibidir: “341 inci maddede yazılı hallerde vergi ziyaına sebebiyet verildiği takdirde, mükellef veya sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir.

Özel usulsüzlük cezası nedir Ekşi?​

mali nitelikli vergi cezalarından biri. vuk/353’te düzenlenmiştir. genel usulsüzlük cezasına göre daha ağırdır. bir takvim yılı içinde kesilebilecek azami tutarı 770.000 tl olan ceza.

Vergi ziyaı cezası ne demek?​

Vergi ziyaı cezası ne demek?
Vergi Ziyaı Cezası Nedir? Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesi sonucu vergi kaybına neden olan mali nitelikte bir kabahattir (VUK m. 341).

Vergi usulsüzlük cezası ne kadar?​

Vergi usulsüzlük cezası ne kadar?
Tahsilat ve ödemelerini bankalar üzerinden yapmayanlara uygulanacak ceza. Tahsilât ve ödemelerini banka ve benzeri kuruluşlar aracılığıyla yapmayan sermaye şirketlerinden her birine, her bir işlem için 3.400 liradan az olmamak üzere, işleme konu tutarın %5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.

VUK 371 maddesi nedir?​

Vergi kaybına neden olacak şekilde vergi kanunlarının hükümlerini ihlal eden mükellefleri vergi sistemi içinde tutabilmek ve hazinenin zararını telafi etmeyi kolaylaştırmak amacıyla Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesinde pişmanlık müessesesi düzenlenmiştir.

Vergi ziyaı cezası kime kesilir?​

Vergi ziyaı suçu işleyenlere vergi cezası kesilir ve bu ceza ziyaa uğratılan verginin bir katıdır.Vergi ziyaına 359 uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.

Vergi ziyaı cezası kaç yıl?​

Vergi ziyaı cezası kaç yıl?
VERGİ ZİYAI CEZASI ZAMANAŞIMI İlgili maddeye göre; vergi ziyaı cezasında, cezanın bağlı olduğu vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın birinci gününden başlamak üzere 5 yıl geçmesinden sonra artık ceza kesilemez. Burada ceza kesme zamanaşımı süresi düzenlenmiştir. Bu süreden sonra ceza kesilemeyecektir.

Özel usulsüzlük cezası 2021 ne kadar?​

Özel usulsüzlük cezası 2021 ne kadar?
Tahsilât ve ödemelerini banka ve benzeri kuruluşlar aracılığıyla yapmayan sermaye şirketlerinden her birine, her bir işlem için 2.500 liradan az olmamak üzere, işleme konu tutarın %5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Bir yılda kesilecek ceza tutarı 1.900.000 lirayı geçemiyor.

1 kat usulsüzlük cezası ne kadar?​

Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları
Birinci derece usulsüzlükler | TL
1-Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında | 1.200
2-İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında | 600
3-Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında | 300

376 dilekçe indirimi ne kadar 2021?​

Buna göre 5.000 TL’nı aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için VUK’nun 376. Maddesinden yararlanılması halinde indirim oranı %75 olarak uygulanacaktır.

Vergi Usul Kanununa göre vergi suçları nelerdir?​

Vergi Usul Kanununa göre vergi suçları nelerdir?
Vergi Usul Kanunu’nda tanımlanan vergi suçları başlıca usulsüzlük, vergi ziyaı, vergi kaçakçılığı suçlarıdır.
 
Vergi usulsüzlükleri ve vergi ziyaının detaylarını merak edenler için detaylı bilgiler vermek isterim:

371 ihlali, Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesinde yer alan pişmanlık hükmü ile ilgilidir. Bu maddeye göre, beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketlerde bulunan mükelleflerin ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi durumunda vergi ziyaı cezası kesilmeyeceği ve pişmanlık hükümlerinden yararlanabileceği belirtilir.

Vergi ziyaı, mükellefin vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi sonucunda verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi durumunu ifade eder. Bu durum vergi kaybına neden olan mali nitelikte bir kabahattir.

Vergi ziyaı cezası, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi sonucunda oluşan vergi kaybını telafi etmek amacıyla kesilen cezadır. Vergi ziyaı durumunda, mükellef veya sorumlu hakkında vergi ziyaına sebebiyet verilen verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir.

Vergi ziyaı cezasının hesaplanması ise kayba uğratılan verginin bir katına ek olarak verginin kendi kanununda belirtilen normal vade tarihinden cezaya ilişkin ihbarnamenin düzenlendiği tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme faizinin yarısının eklenmesi suretiyle yapılır.

Vergi ziyaı suçu, mükellefin vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi sonucunda verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi durumudur. Bu suçla ilgili olarak Vergi Usul Kanunu'nun 341. maddesi hükümleri uygulanır.

Bu bilgiler doğrultusunda, vergi ziyaı cezasıyla ilgili detayları öğrenmek isteyen herkes için faydalı olabilecek bilgiler sundum. Konuyla ilgili daha fazla detay veya soru varsa memnuniyetle yardımcı olmaya devam ederim.
 
Geri
Üst