- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
30 günden az süren işler için yapılan sözleşmeye ne denir?
2. Sürekli ya da süreksiz iş sözleşmeleri. İş Kanununda belirtildiği üzere; “Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.” Buna göre yapılan iş için öngörülen süre 30 günden az ise süreksiz bir iş anlaşması söz konusu olur.Bir iş sözleşmesinin sürekli veya süreksiz olduğu neye göre tespit edilir?
Bir işin sürekli/süreksiz iş olma ayrımı işin fiili olarak kaç gün sürdüğünden ziyade nitelik olarak kaç iş gününü kapsadığı ile ilgilidir. Bu nedenle bir iş sözleşmesinde iş bitiminin 30 günün altında olduğu durumlarda iş bitiminin 30 günü aşması halinde, iş niteliği bakımından sürekli iş kapsamına dahil edilmektedir.Sürekli ve Süreksiz İşler Ayrımı Nitelikleri itibariyle en çok 30 çalışma günü süren işlere süreksiz, 30 çalışma gününden fazla süren işlere ise sürekli iş denmiştir.
Süreksiz iş sözleşmesinden bahsedebilmek için sözleşmenin konusunu oluşturan iş ne kadar sürmelidir?
İş sözleşmesinin tarafları, kanunlarda yer alan emredici hükümlere uymak koşuluyla sözleşmenin türünü istedikleri gibi belirleyebilirler. Süreksiz iş sözleşmesinden bahsedebilmek için sözleşmenin konusunu oluşturan iş, niteliği itibariyle ne kadar sürmelidir? 20 iş gününden az. 30 iş gününden az.
İş kanuna göre süresi en az ne kadar olan iş sözleşmeleri yazılı olarak yapılması zorunludur?
İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir. Süresi 1 yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.
Süreksiz iş sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?
İş Kanununun 8 inci maddesinde “İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur” hükmü yer almaktadır. İş Kanunundaki esas, iş sözleşmelerinin herhangi bir şekle bağlı olmamasıdır.Fesih süresi nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’da fesih süresi 6 gün olarak bildirilmiştir. Takip eden iş günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer. Bir yıllık sürede ise, fesih hakkının doğumuna ilişkin süre olup bu sürede bir yıl olarak düzenlenmiştir.“İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.” Buna göre, iş sözleşmesinin üç unsuru vardır: * iş görme, * ücret ve * bağımlılık. İş sözleşmesinin konusu olan işin mutlaka işverene ait işyerinde yapılması da gerekmez.