30 Ekim 1923 te ne oldu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

30 Ekim 1923 te ne oldu?​

Ankara. Anadolu Ajansının 30 Ekim 1923’teki Fransızca bülteniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı tüm dünyaya duyuruldu. Türkiye’de “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran Cumhuriyet’in ilanının üzerinden 98 yıl geçti.

1923 te dünyada neler oldu?​

11 Ocak – Fransa ve Belçika, Almanya’nın tazminatı ödemediği gerekçesiyle Ruhr bölgesini işgal etti. 26 Ocak – Şanghay’da Sun Yat-sen – Adolph Joffe görüşmesi. 17 Şubat – Mustafa Kemal ikinci defa Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 17 Şubat – 4 Mart 1923 – Türkiye’de İzmir İktisat Kongresi toplandı.
1923 de ne oldu Milli Mücadele?
29 Ekim 1923 tarihinde, Milli Mücadele’den zaferle çıkılmasının ardından Türkiye’nin yüzünü demokrasiye ve çağdaşlaşmaya çevirdiği en büyük adım atıldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleştirilen bu büyük adım ile Türkiye’nin yönetim şekli Cumhuriyet olarak ilan edildi…

24 Temmuz 1923 de ne oldu?​

Lozan Antlaşması (veya yapıldığı dönem Türkçesi ile Lozan Sulh Muâhedenâmesi), 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve …

1923 yılında ne oldu kısaca?​

Cumhuriyet ilân edildi. Gazi Mustafa Kemal Paşa gizli oyla oybirliği ile Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhuriyet’in İlk Hükümetini, Başvekil sanı ile İsmet (İnönü) kurdu. Seferberliğin 1 Kasım 1923 tarihinde kaldırılmasına ilişkin Kanun T.B.M.M.’nde kabul edildi.
23 Nisan 1923 te ne oldu?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1923’te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı dünya çocuklarına armağan etmiştir. 23 Nisan günü Birinci Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1921’de kutlanmaya başladı.

Geri