3 verginin kanunilik ilkesi ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

3 verginin kanunilik ilkesi ne demektir?​

Bu çerçeve içerisinde vergilerin kanuniliği ilkesi, devletin vergilendirme yetkisini genel, soyut, kişisel olmayan ve yasama organı tarafından anayasal usullere uygun olarak çıkartılan kanunlarla kullanılması anlamına gelir.

Verginin dayandığı temel nedir?​

Vergilendirmenin temel unsurları, verginin konusu, mükellefi, vergiyi doğuran olay, tarh ve tahsil usulleri gibi açıklık ilkesi bakımından çok önem taşıyan unsurları ifade eder. Vergilendirme bakımından önem taşıyan bütün bu temel unsurlar yasa ile düzenlenmelidir.
Verginin belirliliği ilkesi nedir?
Geleneksel anlamda vergilendirmede belirlilik ilkesi, verginin konusunun, vergilerin miktarla- rının, tarh ve tahsil zamanları ve şekillerinin gerek idare, gerek vergi yüküm- lüleri açısından belli ve kesin olmasını ifade eder.
Vergilerin kanuniliği hangi anayasa?
1921 Anayasası’nda vergilerin kanuniliği ilkesine yer verilmemekle beraber, 1924 Anayasası’nda bu ilke açıkça benimsenmiştir. Nitekim, 1924 Anayasası’nın 85. maddesinde; “Vergiler ancak bir kanun ile tarh ve cibayet olunabilir”, ifadesi bulunmaktadır.

Verginin temel ve klasik amacı nedir?​

Vergilerin geleneksel işlevi devletin sosyal mal ve hizmet üretebilmesi için kaynak sağlamasıdır, ancak Keynesyen iktisadın ortaya çıkması ile birlikte tam istihdam ve büyümeyi sağlamak için fonksiyonel maliye gündeme gelmiştir. Bu anlayışa göre vergiler maliye politikasının da bir aracı olarak görülmeye başlanmıştır.

Verginin amacı nedir?​

Verginin bir amacı devlete harcamaları için gelir sağlamaktır. Oluşturulan vergi sisteminin ekonomik faaliyetleri en az düzeyde çarpıtmasına çalışılır. Bu anlamda, vergi gelirleri daha çok doğrudan vergiler (gelir ve kurumlar vergisi gibi) yoluyla sağlanmaya çalışılır.
Verginin yürütmeden doğan kaynakları nelerdir?
Vergi hukukunun yürütme organından doğan kaynakları ise şunlardır;
Vergi Usul Kanunu hangi hukuk türü içinde yer alır?
Vergi hukuku, kamu hukuku içinde yer alan ve devletin mali faaliyetlerinin hukuki yönünü inceleyen mali hukukun bir alt dalıdır. Mali hukuk; vergi (gelir) hukuku , harcama (gider) hukuku ve bütçe hukuku olmak üzere üç alt sınıflandırmaya tabidir.
 
Geri
Üst