AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

3 topuk kani neden alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

3 topuk kanı neden alınır?​

BEBEKLERDEN TOPUK KANI NEDEN ALINIR? Topuk kanı alınmasındaki asıl amaç, bebeğin genetik bir hastalığı olup olmadığını belirlemektir. Yapılan topuk kanı testi ile fenilketonüri, doğuştan hipotroidi, biyotinidaz eksikliği ve kistik fibrozis gibi rahatsızlıkların olup olmadığı ortaya çıkabilir.

3 topuk kanı sonucu kaç günde çıkar?​

Ailelerin en çok endişe ettikleri kısım ise topuk kanı sonuçları olmaktadır. Topuk testi sonuçları genellikle 3 hafta içinde çıkmaktadır. Yapılan genel uygulamada eğer bebeğin kanında herhangi bir problem gözlenmemişse aile aranmamaktadır. Ancak şüpheli veya pozitif çıkan değerlerde aile aranarak bilgi verilmektedir.

2 topuk kanı ne zaman alınmalı?​

2 topuk kanı ne zaman alınmalı?
Hastaneden taburcu olmadan önce alınan kan örneğinde ortaya çıkmamış olan hastalık belirtilerinin saptanabilmesi için, doğumdan sonra ilk hafta içinde aile hekiminizce (ya da doğum yaptığınız hastanede) ikinci bir kan örneğinin alınması gerekmektedir.

Topuk kanı alınması zorunlu mu?​

Topuk kanı alınması zorunlu mu?
Yüksek Mahkeme, bebeğin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının, zorunlu aşı uygulaması yönünden ihlal edildiğine, zorunlu topuk kanı uygulaması açısından ise ihlal edilmediğine karar verdi.

Bebeklerde topuk kanı yüksek çıkarsa ne olur?​

BEBEKLERDE TOPUK KANI YÜKSEK ÇIKARSA NE OLUR? Bazen bebeklerde topuk kanı yüksek çıkar. Bunun sebebi bir rahatsızlık olabileceği gibi testin yanlış sonuç vermesi de olabilir. Bebeklerde topuk kanının yüksek çıkması durumunda ikinci kez test yapılarak çıkan sonuca göre değerlendirme yapılır.

Topuk kanı taraması sonuçları nasıl öğrenilir?​

Topuk kanı numunesi uygun alındıysa ve laboratuvarda çalışmaya alındıktan sonra taranan hastalık(lar) yönünden sonuç şüpheli veya pozitif ise size İlçe Sağlık Müdürlüğünüzde taramayı yürüten birim aracılığıyla kayıtlı bulunduğunuz Aile Hekimi tarafından sonuç hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

Yeni doğan bebek sağlık ocağına ne zaman gider?​

Yeni doğan bebek sağlık ocağına ne zaman gider?
Bebek anne sütü almaya başladıktan sonra en geç bir hafta içinde aile hekimine getirilmelidir.

Topuk kanı neden tekrar alınır?​

Topuk kanı neden tekrar alınır?
Topuk kanı, ilk 1 hafta içinde tekrar alınır. Bu sayede hasta bebeklerde vücutta birikmesi beklenen maddelerin artması için süre geçmiş olur, ilk test sonucu şüpheli olan bebeklerin testlerinin doğrulanması veya ilk testi normal olan bebeklerin şüpheli sonucu olup olmadığı saptanmış olur.

Topuk kanı verilmezse ne olur?​

Prof. Dr. Ayhan Taştekin, bebekten topuk kanı almanın bir zararı olmadığını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “İşlem, topuğa küçük bir iğne batırılarak birkaç damla kan alınmasından ibarettir. Fakat alınmadığı taktirde bu hastalık ile doğan bebekleri ölüme veya engelli bir yaşama mahkum etmiş oluruz.

Bebekten topuk kanı alınmazsa ne olur?​

Topuk kanı testi yapılmazsa beyin hasarı, gelişim geriliği, tiroit bozuklukları veya enzim eksiklikleri gibi ciddi sağlık sorunlarının teşhisi ancak ilerleyen zamanlarda yapılabileceğinden tedavide geç kalınabilir. Topuk kanı testinde yanılma payını önlemek için bu test 2 kez yapılır.

Bebeklerde kan değerlerinin yüksek çıkması ne anlama gelir?​

Bebeklerde kan değerlerinin yüksek çıkması ne anlama gelir?
Anemi, tiroid hastalıkları, dış ve iç kanamalar, demir eksikliği gibi sebeplerle ortaya çıkar. Eritrosit değerlerinin fazla olması ise bazı böbrek hastalıkları, kalp ve akciğer hastalıkları gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir.

Fenilalanin yüksekliği neden olur?​

Fenilalanin yüksekliği neden olur?
Fenilketonüri, (PKU) genetik (ırsi) bir hastalıktır ve genellikle akraba evliliklerinde görülür. Fenilalanini adlı amino asidi parçalamak için gereken enzimi ürettiren gendeki kusurdan kaynaklanır. Enzim görevini yerine getirmediği için, alınan fenilalanin kanda yükselir.

Topuk kanı Fkü değeri kaç olmalı?​

Fenilketonüri test sonucunda kanda bulunan fenilalanin düzeyinin: 0-12 yaş arası 2-6 mg/dl. 12 yaşından sonra 2-11 mg/dl değerleri arasında bulunması normal kabul edilir.

Yenidoğan topuk kanı sonucu nereden öğrenilir?​

 
Geri
Üst