AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

3 lu tekrar Hastaliklari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

3 lü tekrar Hastalıkları nedir?​

Açıklama. Gendeki nükleotitlerden bir üçlünün sayısının artmasıdır.Bir mutasyon, özellikle merkezi sinir sistemi bozukluklarında ortaya çıkan, bu üçlü nükleotit grubunun sayısının artışındandır. Örnekler myotonik distrfi dahil, Huntington hastalığı, Friedreich’in ataksisi ve frajil-X sendromu.

Huntington sendromu nedir?​

Huntington hastalığı (HH), genetik bir nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Hastalarda bazı hareket bozukluklarının yanı sıra mental gerilik görülür. Adını 1872 yılında hastalığın kalıtsal olduğunu ilk olarak gözlemleyen Dr. George Huntington’dan alır.

CAG tekrarı nedir?​

CAG tekrarı nedir?
Mutasyon, genin başlangıç kısmına yakın bir bölgesinde “CAG, CAG, CAG, CAG, CAG, CAG, CAG….CAG“ şeklinde arka arkaya defalarca tekrarlanan bir nükleotit dizilimi şeklindedir. HTT genindeki CAG tekrar sayısı kişiden kişiye değişebilmektedir ve bu sayı bazı kişilerde 15, bazı kişilerde ise 120’ye kadar çıkabilmektedir.

Kennedy hastalığı ne demek?​

Kennedy hastalığı ne demek?
X’ e bağlı resesif olarak kalıtılan ve Spinal ve bulber kas atrofisi (SBMA) olarak da bilinen Kennedy hastalığı, alt motor nöronların dejenerasyonunun kas güçsüzlüğü, kas atrofisi ve fasikülasyonlarla sonuçlandığı, kademeli olarak ilerleyen bir nöromüsküler bozukluktur. SBMA sadece erkeklerde görülür.

SBMA hastalığı nedir?​

Spi- nal bulbar musküler atrofi (SBMA) olarak da bilinen Ken- nedy hastalığı da androjen reseptörleri ile ilişkili kas iskelet sistemi hastalığıdır. Bir toplumda %1’den daha yüksek sıklıkta bulunan ge- netik çeşitliliğe polimorfizm denir.

Poliglutamin nedir?​

Farklı hastalıkların çoğunda, mutasyona uğramış genin ortak özelliği CAG nükleotid üçlüsünün tekrarıdır. CAG, amino asit glutamin için kodlama yapar. CAG tekrarı bir poliglutamin (polyQ) yoluna neden olur . Bunu gösteren hastalıklar poliglutamin hastalıkları olarak bilinir.

Miyotonik distrofi hangi kalıtım modeli?​

Miyotonik distrofi hangi kalıtım modeli?
HASTALIĞIN NEDENİ : Myotonik distrofi erişkin yaşta en sık görülen kalıtsal kas hastalığıdır. Otozomal dominant olarak geçiş gösterir. Yani anne ya da babası hasta olan her çocuğun hastalığa yakalanma ihtimali %50’dir.

CAG hastalığı nedir?​

CAG hastalığı nedir?
CAG, üç nükleotitin kısa yazılmış halidir. Buna göre CAG, 1 adet Cytosin (C), 1 adet Adenin (A), 1 adet Guanin (G) den oluşmaktadır. Huntington hastalığı bu dizilimin ard arda tekrar sayısı ile ilintilidir. Başka bir ifade ile bu sayı sağlıklı kişilerde az, Huntington hastalarında fazladır.

CAG nedir tıp?​

Huntington hastalığı; genetik temeli olan ve sinir sisteminin temel elemanı nöronları hedef alan, ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Kalıtım yoluyla ebeveynlerden çocuklara aktarılır.

Kennedy hastalığı neden olur?​

Kennedy hastalığı yavaş ilerler, genellikle normal yaşam süresini kısaltmaz. Gen testleri ile tespit edilebilen bir genetik mutasyondan kaynaklanır ve normalde erkekleri etkiler. Kadınlar sadece genetik mutasyonu taşıma eğilimi gösterir ancak nadir durumlarda hafif belirtiler geliştirebilir.

Bulbar disfonksiyon nedir?​

Bulbar disfonksiyon nedir?
“Bulbar ALS” olarak da bilinir. Alt motor sinir bozukluğuna bağlı olarak konuşma, çiğneme ve yutmada güçlük çekilmesiyle başlayan ilerleyici hastalık. ALS’li hastaların yaklaşık %25’inde görülen durumdur. Alt motor sinir bozukluğuna bağlı ilerleyici hastalık.
 
3'lü tekrar hastalıkları genetik bir durumdur ve gendeki nükleotitlerden bir üçlünün sayısının artmasıyla karakterizedir. Özellikle merkezi sinir sistemi bozukluklarında ortaya çıkar ve örnekleri arasında myotonik distrofi, Huntington hastalığı, Friedreich'in ataksisi ve fragil-X sendromu bulunmaktadır. Bu hastalıklar genetik mutasyonlar sonucunda ortaya çıkar ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Huntington hastalığı (HH), genetik bir nörodejeneratif beyin hastalığıdır. Adını, hastalığın kalıtsal olduğunu ilk kez gözlemleyen Dr. George Huntington'dan almıştır. Hastalarda hareket bozuklukları ve mental gerilik gibi belirtiler görülebilir.

CAG tekrarı, bir genin başlangıç kısmına yakın bölgesinde "CAG" nükleotit üçlüsünün arka arkaya defalarca tekrarlanmasıyla karakterizedir. HTT genindeki CAG tekrar sayısı kişiden kişiye değişebilmektedir, bu durum bazı kişilerde 15, bazılarında ise 120'ye kadar çıkabilmektedir.

Kennedy hastalığı veya Spinal ve bulber kas atrofisi (SBMA), erkeklerde görülen ve alt motor nöronların dejenerasyonuna neden olan bir nöromüsküler bozukluktur. SBMA, X'e bağlı resesif olarak kalıtılır ve kas güçsüzlüğü, kas atrofisi ve fasikülasyonlar gibi belirtilerle karakterizedir.

Miyotonik distrofi, otozomal dominant kalıtıma sahip bir kas hastalığıdır. Anne veya babası hastalığı olan bireylerin çocuklarının hastalığa yakalanma riski %50'dir. Hastalık erişkinlerde sık görülen bir genetik hastalıktır.

Poliglutamin, CAG nükleotit üçlüsünün tekrarı sonucunda oluşan bir yapıdır. Bu durum, poliglutamin hastalıklarının ortak özelliğidir ve CAG tekrarı amino asit glutamin için kodlama yapar.

Bulbar disfonksiyon, alt motor sinir bozukluğuna bağlı olarak konuşma, çiğneme ve yutma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. ALS'li hastaların yaklaşık %25'inde bu durum görülebilir ve genellikle ilerleyici bir hastalıktır denenmiştir.
 
Geri
Üst