- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 234.005
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
3 lü tarama testi sonuçları nasıl olmalı?
Üçlü tarama testi sonuçları şu şekilde yorumlanmaktadır: – Down Sendromu için kan değerinin eşik değeri 1/250 olmaktadır. Bu değerin üstü pozitif olarak yorumlanır. – Kan değerinde eşik değerinin 1/100 üzerinde olması Edwards Sendromu hastalığı için pozitif olarak kabul edilmektedir.3 lü tarama testi uE3 değeri kaç olmalı?
Tüm değerler ve ultrason ölçümleri bilgisayar programında değerlendirildikten sonra ortaya bir risk oranı çıkmaktadır. Bu risk oranının 1/250’nın üstünde olması durumunda “tarama testi pozitif” denir. uE3 MoM değeri 0,533 MoM çıkmış.
Üçlü test E3 HCG AFP nedir?
Üçlü test; hamile anneden alınan kandan HCG (human chorionic gonadotropin), E3 (estriol) ve AFP (alfa fetoprotein) bakılıp, bu değerlerin anne yaşı ve gebelik haftası ile birleştirilmesi sonucu bebeğin Down sendromu (Mongol bebek, Trizomi 21) ve Trizomi 18 olabilme riski hakkında bilgi verir.Üçlü testte HCG kaç olmalı?
HCG değeri normalin üzerinde seyrederken, AFP ve uE3 değerlerinin normalin altında olması durumunda Down Sendromu olasılığı yüksektir. HCG değerinin 1,5-2,00 den yüksek olması durumunda yine Down Sendromu risk oranı artmaktadır. AFP değerinin 2,00 den yüksek olması durumunda da NTD risk oranı artış gösterecektir.
AFP referans aralığı; hamilelerde10 -150 ng/mL, hamile olmayan kadınlar ile erkeklerde 0 – 40 ng/mL değerleri arasında olmalıdır. Hamilelik döneminde yapılan testte AFP yüksek çıktı ise bu durum anne karnındaki bebekte, sinirsel tüp kusuru olduğu anlamını taşıyabiliyor.
Hamilelikte AFP değeri kaç olmalı?
Gebe olmayan kadınlarda AFP değerinin 0 ila 40 ng/mL değer aralığında olması beklenir. Gebelerde ise bu değer, 10 ila 150 ng/mL aralığındadır. Gebelik sırasında AFP yüksek çıktı ise bu durum anne karnındaki bebekte, sinirsel tüp kusuru olduğu anlamını taşır.
Amniyosentez yaptırmak şart mı?
Amniyosentez kromozom bozukluğu tanısının kesin olarak konulabilen, girişimsel bir testtir, ancak hiçbir zaman “anne adayına mutlaka yapılmalıdır” da denilemez. Bazı anne adayları kromozom hastalıklarına varlığında hamileliğine devam etme yönünde karar verebilir ve bu karara saygı gösterilmelidir.Ikili test sonucu iyi çıkarsa üçlü teste gerek var mı?
HER İKİ TESTE GEREK YOK: İkili testi yaptıramayan, zamanını kaçıran hastalara üçlü test önerilir. Her iki testi birden yaptırmak doğru değil. İkili testin belirleyici değeri, üçlü testten daha yüksek. KESİN TANI İÇİN AMNİYOSENTEZ: Tarama testleri ve ikili test, bebekte hastalık ya da sakatlık “Var” veya “Yok” demez.