3 kasa hesabinin denetiminde denetcinin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye

3 kasa hesabının denetiminde denetçinin amacı nedir?​

Denetçinin asıl amacı (a) mali tablolarla ilgili bir görüşe ulaşmaktır. Ancak bu temel görevinin yanında denetim çalışmalarından, beklenen ikinci derecede önemli amaçlar da olabilir. Bunlardan biri de hata ve hileleri ortaya çıkarmaktır.

Bağımsız denetimde denetim kanıtı sayısını ve kalitesini etkileyen faktörler nelerdir?​

Denetim kanıtının güvenilirliğini etkileyen unsurlar ise; kanıtın ilgili olması, kanıtın zamanlılığı, kanıtın kaynağı ve kanıtın objektifliğidir. Kanıtın ilgili olması (geçerlilik): Elde edilen kanıtın denetçinin denetim hedefi ile direkt ilgisi olmalıdır.
Denetçi denetimini yaptığı finansal tablolar hakkında ulaştığı görüşünü hangi belge ile açıklar?​
Bu amaca ulaşmak için denetçi denetim sürecinde elde ettiği denetim kanıtlarını değerlendirir ve denetim görüşünü finansal tablo kullanıcılarına denetim raporu ile iletir.

Denetçinin üçüncü kişilere mektup yazarak müşteri ile ilgili belli konularda bilgi istemesi ne tür kanıt toplama tekniğidir?​

Denetçinin üçüncü kişilere mektup yazarak müşteri ile ilgili belli konularda bilgi istemesi ne tür kanıt toplama tekniğidir?
b-Doğrulama kanıtları: Denetçinin işletmede bulunan bazı bilgileri, üçüncü kişilere sorarak kanıt toplaması işlemine doğrulama kanıtları denir. Doğrulama işlemi çoğunlukla işletmenin alacak ve borç bakiyelerine uygulanmaktadır.

Denetçinin kanıt toplama yöntemleri nelerdir?​

Denetçinin kanıt toplama yöntemleri nelerdir?
Denetçi, denetim prosedürlerini uygularken aşağıda sayılan tekniklerden bir ya da bir kaçını kullanarak denetim kanıtı toplar.

Denetim kuruluşlarının bağımsızlığını zedeleyen ve ortadan kaldıran durumlar nelerdir?​

Bağımsızlığı zedeleyen veya ortadan kaldıran bazı durumlar şunlardır; a) Denetçiler ile denetim kuruluşunun ortakları, kilit yöneticileri, denetçileri ve bunların boşanmış olsalar dahi eşleri ile 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) kan ve kayın hısımları veya denetim kuruluşları tarafından denetlenen işletme …

BDS 700 Ülkemizde hangi tarihte yeni formatı ile kayit dişi denetimler için yürürlüğe girmiştir?​

Bu BDS, 1/1/2017 tarihinde ve sonrasında başlayacak hesap dönemlerinin denetiminde uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
KGK Bağımsız Denetçilik nedir?​
Herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişidir. 3568 sayılı yasa ile denetim yetkisi SMMM ve YMM’lere verilmiştir.

Denetim muhasebe kanıtları nelerdir?​

Denetim muhasebe kanıtları nelerdir?
(a) Denetim kanıtı: Denetçinin, görüşüne dayanak oluşturan sonuçlara ulaşırken kullandığı bilgilerdir. Denetim kanıtları, finansal tablolara dayanak (temel) oluşturan muhasebe kayıtlarındaki bilgiler ile diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri içerir.

Analitik inceleme teknikleri nelerdir?​

Analitik inceleme teknikleri nelerdir?
Bu teknikler, fiziki inceleme, gözlem, doğrulamalar, yeniden hesaplama, soruşturma, belgelerin incelenmesi, kayıt sisteminin yeniden incelenmesi gibi tekniklerdir. Analitik inceleme prosedürleri de bu teknikler arasında sayılmaktadır (T/Dialogue, 2009, s. 2).

Finansal tabloların denetiminde sonuçlar kime iletilir?​

Mali tablolar denetiminde, mali tabloların içerdiği finansal bilgiler ile muhasebe ilkeleri karşılaştırılarak aralarındaki uyum saptanır ve mali tabloların doğru ve güvenilir olup olmadığı konusunda elde edilen görüş işletme dışındaki bilgi kullanıcılarına iletilir.

Işletme nakit varlığın sayımında hangi denetim tekniğini kullanır?​

1-) Envanter Ve Sayım İncelemesi Tekniği: Bu teknik fiili durum ile kayıtların karşılaştırılmasıdır. Denetçi belgelerin ve işletmenin kayıtlarında gösterilen fiziki kıymetlerin gerçekten var olup olmadığını fiziki inceleme yoluyla tespit eder. Bu denetim işlemi maddi varlıklar ve resmi belgeler ile sınırlıdır.
Denetçinin denetim kanıtı elde etmesinin temel nedeni nedir?​
Denetim kanıtı toplamadaki temel amaç, müşteri ile ilgili bilgi toplamak ve riskleri belirlemek, müşterinin iç kontrol sisteminin etkinliğini belirlemek, yönetimin finansal tablolarındaki bilgileri ile ilgili iddialarının doğruluğunu araştırmaktır.

Sorumlu denetçi kime denir?​

Sorumlu denetçi kime denir?
Bağımsız Denetim Yönetmeliği (Yönetmelik)’nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (r) bendinde sorumlu denetçi; bağımsız denetim kuruluşu tarafından, belirli bir bağımsız denetim faaliyetinin yürütülmesinden sorumlu tutulan ve bu denetime ait raporun bağımsız denetim kuruluşu adına imzalanmasına yetkili kılınan …

Muhasebe denetimini kim yapar?​

Muhasebe denetimini kim yapar?
Esas amacı muhasebe kontrolleri ve finansal kayıtları denetlemek olan dış denetim faaliyeti bağımsız denetçiler veya kamu denetçileri tarafından yapılır.

Toplanan denetim kanıtları ne tür bir belgedir?​

Denetim kanıtı, denetlenen bilgilerin önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini belirlemek amacıyla denetçi tarafından kullanılan her türlü bilgi, belge ve kayıtlardır.

Denetçinin amacı, genellikle mali tablolarla ilgili bir görüş oluşturmaktır. Bu görüş, finansal tabloların gerçeği dürüstçe yansıtıp yansıtmadığını ortaya koymaya dayanır. Bunun yanı sıra, denetim çalışmalarından hataları ve hileleri tespit etmek de önemli bir amaçtır. Bu süreçte denetçi, denetim sürecinde elde ettiği denetim kanıtlarını değerlendirir ve bu kanıtlara dayanarak denetim raporu aracılığı ile görüşünü finansal tablo kullanıcılarına iletir.

Denetçinin, kanıt toplama sürecinde güvenilir ve geçerli kanıtları elde etmek için çeşitli yöntemler kullanması gerekmektedir. Denetim kanıtının güvenilirliğini etkileyen faktörler ise kanıtın ilgili olması, zamanlaması, kaynağı ve objektifliğidir. Denetçi, analitik inceleme teknikleri, belgelerin incelenmesi, doğrulamalar, doğrulama kanıtları gibi çeşitli teknikleri kullanarak kanıt toplar.

Denetçinin bağımsızlığını zedeleyen veya ortadan kaldıran durumlar arasında, denetçiler ile denetim kuruluşunun ortakları, kilit yöneticileri veya bunların akrabalarının denetlenen işletme ile ilişkili olmaları gibi durumlar bulunmaktadır. Bağımsız denetçilerin görevi, finansal tabloların gerçeğe uygun şekilde hazırlandığını ve finansal durumun doğru bir şekilde yansıtıldığını doğrulamaktır. Bu süreçte toplanan denetim kanıtları, finansal tabloların doğruluğu ve güvenilirliği hakkında bilgi sağlamak amacıyla kullanılır.

Geri