Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

3 basamakli ve 2 basamakli carpma islemi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.230
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

3 basamaklı ve 2 basamaklı çarpma işlemi nasıl yapılır?​

3 BASAMAKLI x 2 BASAMAKLI
- 3 basamaklı sayıyı üste, 2 basamaklı sayıyı alta yazdığımızı düşünelim.
- Alttaki sayının birler basamağı ile üstteki sayıyı çarparız. Sonucu çarpım çizgisinin altına yazarız.
- Alttaki sayının onlar basamağı ile üstteki sayıyı çarparız.
- Önceki iki adımda bulduğumuz sayıları alt alta toplarız.

Iki basamaklı sayılar nasıl çarpılır?​

Iki basamaklı sayılar nasıl çarpılır?
İki basamaklı sayılarda çarpma işlemi esnasında ilk olarak onlar basamağındaki sayılar çarpılır. Daha sonra sonuca iki sıfır eklenir. Onlar basamağındaki sayılar toplanır. Aynı olanlar birler hanesiyle çarpılır.

3 basamaklı sayılar nasıl çarpılır?​

3 basamaklı sayılar nasıl çarpılır?
3 basamaklı iki sayıyı çarparken aşağıdaki adımları izleriz.
- Alttaki sayının birler basamağı ile üstteki üç basamaklı sayıyı çarpıp, sonucu sağa hizalayarak yazarız.
- Alttaki sayının onlar basamağı ile üstteki üç basamaklı sayıyı çarpıp, sonucu bir basamak sola kaydırarak bir alt satıra yazarız.

Çarpma işlemi nasıl bulundu?​

Günümüzden yaklaşık 4000 yıl önce toplama işlemini fazla yorucu bulan Babilliler çarpma işlemini icat ettiler. Günlerden bu yana çarpma işlemi sayesinde matematiksel işlemleri çok daha hızlı yapar hale geldik. Geçiğimiz ay ise çarpma işlemi hakkında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yeni bir yöntem keşfedildi.

Üslü sayılarda çarpma işlemi nasıl yapılır?​

Üslü sayılarda çarpma işlemi nasıl yapılır?
Çarpma İşlemi Tabanları aynı olan üslü sayılar çarpılırken üsler toplanır ve ortak tabana üs olarak yazılır. Üsleri aynı olan üslü sayılar çarpılırken tabanlar çarpılır ve ortak üs aynen yazılır.

2 basamaklı sayılar nasıl kolay çarpılır?​

2 basamaklı sayılar nasıl kolay çarpılır?
Çarpılacak olan sayıların önce onlar basamağındaki rakamlar çarpılır. Sonra da sonuca iki sıfır ilave edilir. İkinci olarak onlar basamağındaki rakamlar bu kez toplanır ve aynı olan birler hanesi ile çarpılır. Elde edilen bu çarpımın sonuna da bir sıfır ilave edilir.

Üç basamaklı sayı ile tek basamaklı sayı nasıl çarpılır?​

3 BASAMAKLI x 1 BASAMAKLI Alt alta çarpma yaparken, aynı basamaklardaki rakamları alt alta yazarız. Çarpacağımız sayıların altına bir çizgi çekip, çizginin sol üstüne “×” işareti koyarız. Çarpma işlemi yaparken eldeleri unutmamak için işlemin sağına not edip, kullandıkça üzerlerini çizebiliriz.

Çarpım tablosu nasıl ezberlenir?​

Çarpım tablosu nasıl ezberlenir?
1’den başlayarak her gün 2’ler, 3’ler, 4’ler şeklinde çarpım tablosu yazılmalı ve sesli bir şekilde okunmalıdır. En son aşamada çarpım tablosu toplu olarak yazılmalı ve okunmalıdır. Ne kadar fazla tekrarlanırsa çocuk o kadar hızlı kavrayacak ve böylelikle de beyin kolay bir şekilde öğrenmiş olacaktır.

Çarpma işlemi nasıl kolay ezberlenir?​

Çarpma işlemi nasıl kolay ezberlenir?

Bir sayıyı kısa yoldan 5 ile çarpmak için ne yaparız?​

KONU 10: ZİHİNDEN ÇARPMA VE BÖLME 5 = 1 0 2 \mathbf{\color{indianred}5\color{black}=\dfrac{\color{royalblue}10}{\color{chocolate}2}} 5=2 10 olduğundan, bir sayıyı 5 ile çarpmak yerine, önce 10 ile çarpıp, daha sonra da 2’ye bölebiliriz. ÖRNEK: 28 × 5 işlemini zihinden yapalım. olduğundan 28 × 5 = 140’tır.

3 basamaklı sayılarla çarpma işlemi nasıl yapılır?​

3 basamaklı sayılarla çarpma işlemi nasıl yapılır?

8 ile zihinden çarpma nasıl yapılır?​

8 ile zihinden çarpma nasıl yapılır?
Buna göre, 8 = 2 × 4 olduğu için bir sayıyı 8 ile çarpmak yerine önce 2 ve daha sonra da 4 ile çarpabiliriz. Yalnız, 4 ile çarpmak yerine aynı kuralı bir kez de 4 için işletirsek, bir sayıyı 8 ile çarpmakla üç defa 2 ile çarpmanın aynı şey olduğunu görebiliriz.

Ikili çarpma işlemi nasıl yapılır 3 sınıf?​

Bir sayıyı 100 ile kısa yoldan çarpmak için ne yapmak gerekir?​

Bir sayıyı 100 ile kısa yoldan çarpmak için ne yapmak gerekir?
Not: Herhangi bir doğal sayıyı 100 rakamı ile kısa yoldan çarpabilmek için, sayının yanına iki tane sıfır eklememiz yeterlidir.

5 sınıf zihinden çarpma işlemi nasıl yapılır?​

5 sınıf zihinden çarpma işlemi nasıl yapılır?
ÇARPMA İŞLEMİNİ ZİHİNDEN YAPMA Bir çarpma işleminde, çarpanlardan biri 10 veya katı olan bir sayı ise sıfırlar göz ardı edilerek işlem yapılır ve sıfırlar daha sonra eklenir. ÖRNEK: 12 x 300 işlemini yapalım. 12 ile 3’ü çarparız, daha sonra sıfırları ekleriz. 2 ile 4’ü çarparız, daha sonra sıfırları ekleriz.

3 basamaklı tek haneli çarpma nasıl yapılır?​

Zihinden çarpma işlemi nasıl yapılır?​

Zihinden çarpma işlemi nasıl yapılır?
Yani çarpmak istediğiniz doğal sayının sonuna iki sıfır eklerseniz zihinden çarpmayı yapmış olursunuz. Örneğin 45 sayısını zihinden 100 iler çarpmak isterseniz, 45 sayısının sonuna iki sıfır ekliyorsunuz. Böylece 4500 sayısını bulmuş oluyorsunuz.

10 ile kısa yoldan çarpmak için ne yapmalıyız?​

10 ile kısa yoldan çarpmak için ne yapmalıyız?
Not: Herhangi bir doğal sayıyı 10 rakamı ile kısa yoldan çarpabilmek için, sayının yanına bir tane sıfır eklememiz yeterlidir.

3 Sınıf Çarpım Tablosu nasıl öğretilir?​

Iki Basamaklılar nasıl çarpılır?​

Iki Basamaklılar nasıl çarpılır?

Çarpma işlemi nasıl öğrenilir?​

Çarpma işlemi nasıl öğrenilir?
 
Çarpma işlemi farklı sayılar arasında yapılırken farklı adımlar izlenir. 3 basamaklı ve 2 basamaklı sayıların çarpımını yaparken, 3 basamaklı sayıyı üste ve 2 basamaklı sayıyı alta yazarak işleme başlanır. Alt basamaktaki sayının birler basamağıyla üst basamaktaki sayı çarpılır ve sonuç çarpım çizgisinin altına yazılır. Daha sonra alt basamaktaki sayının onlar basamağıyla üst basamaktaki sayı çarpılır. Bu iki çarpım sonucu alt alta yazılır ve toplandığında, çarpım işlemi sonucu elde edilir.

2 basamaklı sayıların çarpılmasında ise ilk olarak onlar basamağındaki rakamlar çarpılır ve sonuca iki sıfır ilave edilir. Ardından onlar basamağındaki rakamlar toplanır, aynı olan birler hanesi ile çarpılır ve elde edilen sonuca bir sıfır ilave edilir.

Üslü sayıların çarpılmasında, tabanları aynı olan üslü sayılar çarpılırken üsler toplanır ve ortak tabana üs olarak yazılır. Tabanları aynı olan üslü sayılar çarpılırken ise tabanlar çarpılır ve ortak üs aynen yazılır.

Üç basamaklı sayılarla tek basamaklı sayıların çarpımı için alt alta çarpma yapılır ve aynı basamaktaki rakamlar alt alta yazılır. Çarpılacak sayıların altına çarpım işareti konularak işlem yapılır.

Çarpma işlemine yardımcı olacak yöntemlerden biri de zihinden çarpma işlemidir. Örneğin, bir sayıyı 100 ile kısa yoldan çarpmak istiyorsanız, sayının yanına iki sıfır eklemeniz yeterli olacaktır. Benzer şekilde, bir sayıyı 10 ile kısa yoldan çarpmak istiyorsanız, sayının yanına bir sıfır eklemeniz yeterli olacaktır.

Çarpma işlemi öğrenilirken tekrar ve pratik oldukça önemlidir. Çarpım tablosunu sık sık tekrarlayarak ezberlemek, çarpma işlemi yaparken hız kazanmanıza ve doğru sonuçlara daha kolay ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, çeşitli zihinsel yöntemlerle çarpma işlemi yapmayı öğrenerek, matematik becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
 
Geri
Üst