Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

3 asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.933
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

3 asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?​

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ GÖREVLERİ 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davarlarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

3 asliye ticaret mahkemesi nedir?​

3 asliye ticaret mahkemesi nedir?
Asliye ticaret mahkemesi; dava konusunun değerine veya miktarına bakılmaksızın ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli özel bir mahkemedir (6102 sayılı Ticaret Kanunu m.5/1).

3 asliye ceza mahkemesi ne kadar sürer?​

Asliye Ceza Mahkemeleri genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlarda görev yapmaktadır. Yeni çıkan hedef süre uygulamasına göre ise bu mahkemelerde görülen davaların 300 ile 390 gün içinde sonuçlandırılması için hedef süre konulmuştur.

3 aile mahkemesi hangi davalara bakar?​

3 aile mahkemesi hangi davalara bakar?
Evlat edinme ve evlatlık ilişkisinin kaldırılması davası, Nişanın bozulması nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, Terk ihtarı gönderilmesi, Vesayet davası (kayyımın kaldırılması ve değiştirilmesi).

Asliye Hukuk Mahkemesi dava ne kadar sürer?​

Asliye hukuk mahkemelerindeki davaların ortalama görülme süresi 425 gündür. Bu nedenle 2020 yılında açılan tapu iptal davasının ortalama 2 yıl sürmesi mümkündür.

Asliye ticaret mahkemeleri hangi davalara bakar?​

Asliye ticaret mahkemeleri hangi davalara bakar?
Asliye Ticaret Mahkemeleri Hangi Davalara Bakar?
- Kambiyo Senetleri İle İlgili Davalar.
- Ticari İşletmelerin Devralınması, Birleştirilmesi veya Tür Değiştirmesi İle İlgili Davalar.
- Taraflardan birinin ticari işletme veya sigorta olduğu tazminat davaları.
- Rekabet yasağına ilişkin davalar.
- İflas davası.

Asliye ticaret mahkemesi ne kadar sürer?​

Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde 619 günde, Asliye Ticaret Mahkemesinde 410 günde, İş Mahkemesinde 441 günde Aile Mahkemesinde 157 günde, Sulh Hukuk Mahkemesinde 108 günde karara bağlanmıştır.

3 sulh ceza mahkemesi neye bakar?​

3 sulh ceza mahkemesi neye bakar?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleriyle bu işlemlere yapılan tüm itirazlar ve idari para cezası, trafik cezası veya park cezası gibi idari nitelikte olan bazı işlem ve işlere yapılan itirazları inceleyen ve itirazlar hakkında karar veren bir mahkemedir.

Sulh hukuk mahkemesinde hangi davalar?​

Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar, Taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik olan davalar, 6100 sayılı HMK ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk hâkimini görevlendirdiği davalar.

Asliye Ceza Mahkemesi en fazla kaç yıl ceza verir?​

Asliye Ceza Mahkemesi en fazla kaç yıl ceza verir?
Asliye ceza mahkemesi cezası en fazla 10 yıla kadar olan suçlara bakmakla görevli olduğundan bir suç adına en fazla 10 yıl hapis cezası verilebilmektedir.

Asliye Ceza Mahkemesi kaç duruşma sürer?​

Gibi suçlar en sık karşılaşılan asliye ceza davalarıdır. Bu davalar delil durumu, tanıkların ve sanıkların mahkemede hazır edilmesi gibi etkenlere bağlı olarak 4-5 celse içinde sonuçlanan davalardır.
 
Asliye hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalara ve şahıs varlığına ilişkin davalara bakar. Örneğin, tapu iptal davaları, miras davaları gibi konular asliye hukuk mahkemelerinde görülür.

Asliye ticaret mahkemeleri ise, dava konusunun ticari nitelikte olmasına bağlı olarak ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakar. Kambiyo senetleriyle ilgili davalar, iflas davaları, rekabet yasağına ilişkin davalar gibi ticari konular asliye ticaret mahkemelerinde ele alınır.

Asliye ceza mahkemeleri genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlarla ilgilenir. Aynı zamanda, bu mahkemelerde görülen davaların hedeflenen süre içinde sonuçlandırılması için belirli bir süre bulunmaktadır.

3 aile mahkemesi ise evlat edinme, nişanın bozulması nedeniyle tazminat davaları, vesayet davaları gibi aile hukuku konularıyla ilgilenir.

Sulh ceza mahkemeleri ise idari para cezası, trafik cezası gibi işlemlere yapılan itirazları inceleyen ve karar veren mahkemelerdir.

Asliye ceza mahkemeleri en fazla 10 yıl hapis cezası verebilirler ve bir suç adına en fazla 10 yıl ceza verilebilir. Ayrıca, asliye ceza mahkemelerindeki davalardan bazıları, delil durumu, tanıkların hazır edilmesi gibi etkenlere bağlı olarak 4-5 celse içinde sonuçlanabilir. Bu süreçte mahkemelerin adil ve objektif bir şekilde davaları ele alması önem taşır.
 
Geri
Üst