- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 208.835
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
2942 sayılı kanun nedir?
Madde 1 – Bu Kanun; kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların, Devlet ve kamu tüzelkişilerince kamulaştırılmasında yapılacak işlemleri, kamulaştırma bedelinin hesaplanmasını, taşınmaz malın ve irtifak hakkının idare adına tescilini, kullanılmayan …2942 sayılı kamulaştırma Kanununun 7 maddesi satışa engel mi?
2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 7. Maddesine Göre Belirtme Satışa Engel mi? 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 7. maddesine göre belirtme, mülkiyetin devrini kısıtlayan bir belirtme değildir. Belirtmenin amacı, taşınmazı satın almak isteyen kişilerin kamulaştırmadan haberdar olmasını sağlamaktır.Kamulaştırma kararı kaç yıl geçerli?
Buna göre, “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş yıl süreyle geçerli olmak üzere; 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun geçici 6 ncı maddesi hükmü, 4/11/1983 tarihinden sonraki kamulaştırmasız el koyma işlemlerine de uygulanır”.
Kim kamulaştırma yapamaz?
2- Bir taşınmaz malın kamulaştırılabilmesi için, o taşınmaz malın kamu yararı ile ilgili bir işe tahsis edilmesi zorunludur. Kamu yararı yoksa kamulaştırma söz konusu değildir. 3- Gerçek ve özel hukuk tüzel kişiliklerine ait olmayan taşınmaz ve kaynaklar kamulaştırılamaz.
Istimlak hangi şartlarda yapılır?
Bu açıklamalara göre istimlak şartları şunlardır:7 madde şerhi nasıl kaldırılır?
İdare şerh tarihinden itibaren 6 ay içinde kamulaştırma kanunun 10. Maddesine göre dava açmadığı ve tapuya ibraz etmediği takdirde, şerh resen sicilden silinir. Eğer şerh hala duruyorsa, ilgi mülkün malikinin dilekçe ile başvurusuyla talepte bulunabilir.Kamulaştırma nasıl kaldırılır?
Kamulaştırma şerhinin silinmesi! İdare tarafından, şerh tarihinden itibaren altı ay içinde 10 uncu maddeye göre kamulaştırma bedelinin tespitiyle idare adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak belge tapu idaresine ibraz edilmediği takdirde, bu şerh tapu idaresince resen sicilden silinir.
Kamulaştırmada zamanaşımı var mı?
Kamulaştırma süreçleri ikna yöntemiyle ya da kamulaştırma davaları ile kesinleştirildiği tarihten itibaren, malik ya da mirasçılarının kamulaştırma davası zamanaşımı süresi 20 yıldır. Kamulaştırma davası zamanaşımı süresi olan 20 yıl geçtikten sonra kamulaştırma işlemi için tüm dava hakları düşer.
Kamulaştırma işlemi ne zaman tamamlanır?
b. Acele kamulaştırma Mahkeme, 27. maddeye dayalı talepleri en geç 7 gün içinde sonuçlandırmalıdır. En hızlı şekilde keşif ve değer tespiti yapılır ve bilirkişiler raporu hazırlayıp sunar. Mahkeme, belirlenen bedeli mal sahibi adına bankaya yatırmak üzere İdare’ye süre verir.Kamulaştırma Bedeli ne zaman ödenir?
Anlaşma tutanağında belirtilen bedelin 45 gün içinde ödeneceği malike tebliğ edilir ve malikten tapuda ferağ vermesi talep edilir. Malikin tapuda ferağ vermesi ile istimlak bedeli, idare tarafından, malike ödenecektir. İdarenin bu bedeli 45 gün içinde ödememesi durumunda satın alma işlemi tamamlanamaz.Meslek kuruluşları kamulaştırma yapabilir mi?
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları kamu tüzel kişiliğine sahip olduklarından bazı kamu gücü ayrıcalıklarına sahiptirler. Bununla birlikte, bu kuruluşların tüm kamu tüzel kişilerinin sahip olduğu en önemli yetkilerden biri olan kamulaştırma yetkileri yoktur.
Malikin geri alma hakkı kaç yıl?
Yargıtay 5. H.D. 17.02.2000 gün ve 2000/1972- 2294 Sayılı Kararına göre:“Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren 5 yıl geçmesinden sonra doğan geri alım hakkı, doğum tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer”.