AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

290 hastalığın genetik tanısını yapıyor

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
290 HASTALIĞIN GENETİK TANISINI YAPIYOR
Merkezi İzmir de bulunan Şifa Hastaneler Grubu, genelde yurt dışında yapılan yaklaşık 209 hastalığın genetik tanısını yapmaya başlayarak, Türkiye nin yurt dışına akan dövizlerini Türkiye de bıraktırıyor.


İzmir merkezli Şifa Hastaneler Grubu, genetik tanı için yurt dışına akıp giden milyarları ülkemizde tutacak bir yeniliğe imza attı. Kurduğu merkezle 290 hastalığın genetik tanısını yapmaya başlayan hastane, kanı yurtdışına göndermek zorunda kalan birçok vatandaşa umut kapısı oldu. Merkez sayesinde DNA'mızın yurtdışına gitmesi de önleniyor.
Genetik tanı, hastalıkların tedavisinde doktorlara önemli kolaylıklar sağlıyor. Ancak ülkemizde, moleküler genetik tanısı konulamayan bir çok hastalık var. Şifa Hastaneler Grubu, tanı ve tedavi açısından büyük faydalar sağlayan genetik test listesini hastanelere gönderdi. Şifa'nın kurduğu merkezden önce doktorlar, vatandaşlardan aldıkları kanı kargo ile yurt dışına gönderiyor, test sonuçlarını ise internetten öğreniyordu. Bu işlem karşılığında yurt dışına yüklü miktarda döviz çıkışı oluyordu. Dünyada en modern teknolojisini hastaların hizmetine sunmak düşüncesiyle hareket eden Şifa Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mahmut Akdoğan, bu boşluğu doldurmayı başardı. Sağlık Yayıncılık

İtalya'nın dünyaca ünlü merkezlerinden birinde bilimsel çalışmalar yapan ünlü moleküler genetik uzmanı Prof. Dr. Afig Berdeli'yi transfer ederek işe başlayan Akdoğan, T. C. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alarak Genetik Tanı Merkezi'ni kurdu. Şifa, kısa sürede bu testler için büyük paralar isteyen dünyanın önde gelen merkezlerini geride bıraktı. Hem sayıda, hem hastalık çeşitliliğinde öne geçti. Test ücretlerini ise düşük tuttu.

Merkez sorumlusu Prof. Dr. Afig Berdeli, yaptıkları çalışmaları sağlık dergisine değerlendirdi. Kanunen yurtdışına kan göndermenin yasak olduğunu, ancak farklı isimler altında gönderilerek testlerin yapıldığını kaydeden Berdeli, genetik tanı merkezinin hastalar arasında heyecan meydana getirdiğini belirterek 'Bir vatandaşımız kronik granülamatoz hastasıydı. Hastayı Hollanda'ya yönlendirmişler, dünyada tek merkez olduğunu söylemişler. Hollanda'daki bu merkez testin yapılması için 20 bin paund istemiş. 'Biz bu testi 5 bin euroya yakın malzemeyi hastane imkânları ile ısmarlayarak burada yapacağız' dedik. Kadın sevincinden yere düştü, bayıldı. Kendini kaybetti. Olur mu? Olur, tabi biz yapacağız. Buranın kurulum amacı bu. ' diye konuştu.
Prof. Dr. Afig Berdeli, merkezlerine Türkiye'nin bütün üniversitelerinden kan örnekleri gönderildiğini, ayrıca genlerin yurt dışına gitmesini önledikleri için teşekkür mektupları aldığını ifade etti. Prof. Dr. Berdeli'nin verdiği bilgilere göre ülkemizde kesin moleküler tanısı konulmadığından tedavisi yapılamayan çok sayıda hastalık bulunuyor. Adı duyulmayan çok nadir hastalıkları bile tespit eden merkezde yapılan genetik testlerin yüzde 80'i Türkiye'de hiç bir tanı merkezinde henüz yapılamıyor. Berdeli, 'Diğer yüzde 20'yi de yapabiliriz ama bu nasılsa diğer merkezlerde yapılıyor. Bizim amacımız ülkemizde yapılmayanları yapmak. ' dedi.

Samsun'da iki çocuğu doğduktan sonra ölen bir aileden yurtdışında genetik tanı yaptırması için milyarlarca para istendiğini belirten Prof. Dr. Berdeli, 'Biz devreye girdik. Burada yaptık. Artık çocukların ölümüne neden olan gen mutasyonlarını ortaya koyduk. Şimdi çift hamile kalacak. Prenatal (doğum öncesi) tanısını yaparak sağlıklı bir bebeğin doğmasını sağlayacağız. Böyle hasta örnekleri çok. Merkez, en zor testleri bile teknolojik altyapı imkânlarını kullanarak kolayca yapabiliyor. ' diyerek kurdukları sistemin toplumsal boyutuna dikkat çekti.
 
Geri
Üst