AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

29 Ekim anlami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

29 Ekim anlamı nedir?​

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin cumhuriyeti ilan etmesi ile bugün ülkemizde Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu tarihtir.

29 Ekimde nereler ücretsiz?​

Resmi bayramlarda genellikle toplu ulaşım araçları halka ücretsiz hizmet veriyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda da otobüsler, metro gibi İstanbulkart kullanılan tüm araçlar ücretsiz olacak. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ankara ve Adana’da da toplu ulaşım ücretsiz olacak.

2021 yılında Cumhuriyetin kaçıncı yılını kutlayacağız?​

2021 yılında Cumhuriyetin kaçıncı yılını kutlayacağız?
Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur ve 2021 yılında 98 yılı gerisinde bırakmıştır. Cumhuriyet 29 Ekim 2022 yılında 99. yaşını kutlayacaktır.

29 Ekimde özel sektör tatil mi?​

29 Ekimde özel sektör tatil mi?
Buna göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ulusal bayram olup , 28 Ekim günü 13.00’da başlar ve 1.5 gün tatil kabul edilmektedir. İşyerini açmanın cezası bulunmamaktadır. Ancak, 29 Ekimde özel işyerlerinin kapatılması zorunludur.

29 Ekim’de ne oldu kısaca?​

Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetin ilanı, Ankara’da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.

29 Ekim tren bedava mı?​

Alınan karar göre otobüs, vapur, metro, Marmaray, Ankaray 24 saat boyunca ücretsiz olacak.

29 Ekimde Marmaray ücretsiz mi?​

29 Ekimde Marmaray ücretsiz mi?
Resmi ve dini bayramlarda Marmaray genellikle ücretsiz vatandaşlara hizmet veriyor. 29 Ekim’de Marmaray vatandaşlara ücretsiz hizmet veriyor. Marmaray bugün (28 Ekim) standart ücretlerine devam edecek.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kaçıncı yılı?​

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kaçıncı yılı?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Cumhuriyet Bayramı
Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yıldönümü kutlamaları (29 Ekim 1933). Soldan sağa: Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM Başkanı Kâzım Özalp, Başbakan İsmet İnönü.
Ülke | Türkiye
Kutlayanlar | Türkiye Kuzey Kıbrıs
Türü | Ulusal
29 Ekimde işçi çalışır mı?​
Bayram 28 Ekim günü saat 13:00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklı kalmak koşuluyla, 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.
29 Ekim işçiye tatil mi?​
Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu’nun 2. Maddesine göre, 29 Ekim’de Resmî ve özel bütün işyerlerinin kapatılması zorunludur.

Atatürk 29 Ekim 1923 te ne yaptı?​

Atatürk 29 Ekim 1923 te ne yaptı?
29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

29 Ekimden sonra neler değişti?​

29 Ekimden sonra neler değişti?
 
29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edilmesiyle birlikte ülkemizde önemli değişiklikler ve gelişmeler yaşandı. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türkiye'nin yönetim biçimi değişerek monarşi yerine cumhuriyetçi bir yapıya kavuştu. Bu dönemde pek çok alanda reformlar gerçekleştirilerek modernleşme ve ilerleme hedeflendi.

Atatürk liderliğindeki Cumhuriyet dönemi, Türkiye'nin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi alanda önemli yenilikler ve ilerlemeler kaydetmesini sağladı. Eğitim sisteminden, hukuk düzenlemelerine; kadın haklarından, sanayileşmeye kadar pek çok alanda değişim ve dönüşüm süreci yaşandı.

29 Ekim'den sonra Türkiye'de yapılan başlıca değişiklikler şunlar olabilir:
- Tekke ve zaviyeler ile türbeler kapatıldı, vakıflar lağvedildi.
- Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu gibi batılılaşma sürecini destekleyen yasalar yürürlüğe konuldu.
- Latin alfabesi kabul edilerek yeni bir harf devrimi gerçekleştirildi.
- Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı ve pek çok eşitlikçi düzenleme yapıldı.
- Tarım, sanayi ve ulaşım gibi temel sektörlerde yapılan reformlarla ekonomi güçlendirildi.
- Eğitim sistemi yeniden yapılandırılarak laik ve bilimsel eğitim anlayışı benimsendi.
- Anadilde eğitim hakkı gibi kültürel haklar güvence altına alındı.
- Laiklik ilkesi çerçevesinde cami ve medreselerin yanı sıra okullar, hastaneler ve diğer kamu hizmet alanları da inşa edildi.
- Uluslararası ilişkilerde bağımsız ve tarafsız bir politika izlenerek Türkiye'nin dış politikası güçlendirildi.

Tüm bu değişim ve dönüşümler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonraki yıllarda ülkenin çağdaş ve modern bir yapıya ulaşmasını sağlamıştır. Bu süreç, Türkiye'nin bugünkü toplumsal, kültürel ve siyasi yapısının temellerini atmıştır.
 
Geri
Üst