Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

2863 sayili kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu Nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
38.091
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

2863 sayılı kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Nedir?​

Amaç: Madde 1 – Bu Kanunun amacı; korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek, bu konuda gerekli ilke ve uygulama kararlarını alacak teşkilatın kuruluş ve görevlerini tespit etmektir.

Taşınır tabiat varlıkları nelerdir?​

“Taşınır tabiat varlıkları”; jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli taşınır tabii değerlerdir.
5366 sayılı kanun nedir?​
5366 sayılı Kanun kapsamındaki uygulamalarda tek amaç koruma kurullarınca ilan edilen alandaki tarihi ve kültürel taşınmazların korunması ile sı- nırlı değildir. Bunun yanı sıra bölgede ticaret, konut, kültürel ve sosyal donatı alanı yara- tılması ve doğal afet riskine karşı tedbir alınması da söz konusu olmaktadır.

Sit alanlarını kim belirler?​

Sit alanlarını kim belirler?
Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik’te sita alanların belirlenmesi hakkında açıklamalar yer veriliyor. Sit alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirleniyor.

Türkiye Cumhuriyetinde kültür ve tabiat varlıklarını korumaya yönelik 2863 sayılı kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kaç yılında yürürlüğe girmiştir?​

Türkiye Cumhuriyetinde kültür ve tabiat varlıklarını korumaya yönelik 2863 sayılı kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kaç yılında yürürlüğe girmiştir?
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 13 ve 14 üncü maddeleri gereğince “Yürütülen İşlemlere İlişkin Yönerge” *Yönerge Bakanlık Makamının 26/09/2011 tarih ve 195255 sayılı Oluru ile yürürlüğe girmiştir.

Taşınır kültür varlıkları nelerdir?​

cam, metal, deri eşya, dokumalar (halı, kilim vb), mobilya, mücevher, sikke, elyazması kitap gibi taşınabilir (eski deyimle: menkul) sanat eserleri ve belgeler müzelerde, ya da özel koleksiyonlarda saklanır; bakım ve onarımları, her konunun ilgili uzmanı (konservatör) tarafından yürütülür.

Korunması gerekli tabiat varlıkları nelerdir?​

Kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller; kale, hisar, burç, sur, tarihi kışla, tabya ve istihkâmlar ile bunlarda bulunan sabit silahlar; harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler.
Sit alanları ile ilgili hangi kuruma bağlı?​
Sit alanları, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan tarihi sitler koruma ve kullanma koşulları şu şekilde: Tarihi sitler..

Sit alanı olduğuna kim karar verir?​

Sit alanı olduğuna kim karar verir?
Bir alana ilişkin sit kararı verilip verilmeyeceğine Koruma Bölge Kurulu karar verecektir. Ancak, sit alanı ilan edilmesine yönelik bir gündem, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek bilimsel, teknik ve idari çalışmalara bağlı olarak ortaya çıkabilecektir.
 
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Türkiye'de kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını amaçlayan önemli bir yasadır. Bu kanunun amacı, korunması gereken taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemek, yapılacak işlemleri düzenlemek ve bu konuda ilgili kuruluşların görevlerini belirlemektir.

Taşınır tabiat varlıkları, jeolojik devirlere ait ve ender bulundukları için olağanüstü özelliklere sahip olan taşınır tabii değerlerdir. Bu varlıklar yer üstünde, yer altında veya su altında bulunabilirler.

5366 sayılı Kanun ise koruma kurullarınca ilan edilen alandaki tarihi ve kültürel taşınmazların korunmasını amaçlayan bir yasadır. Bu kanun kapsamında sadece tarihi ve kültürel taşınmazların korunması değil, aynı zamanda ticaret, konut, kültürel ve sosyal donatı alanları oluşturulması ve doğal afet risklerine karşı önlemler alınması da hedeflenmektedir.

Sit alanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Korunması gereken taşınmaz kültür varlıklarının ve sitlerin tespit ve tescili ile ilgili yönetmelikte sit alanlarının belirlenmesi hakkında detaylı açıklamalar yer almaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti'nde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu 21 Temmuz 1983 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Taşınır kültür varlıkları ise cam, metal, deri eşyalar, dokumalar, mobilya, mücevher, sikke, elyazması kitap gibi taşınabilir sanat eserleri ve belgelerdir. Bu eserler genellikle müzelerde veya özel koleksiyonlarda saklanır ve konservatörler tarafından bakım ve onarımları yapılır.

Korunması gereken tabiat varlıkları ise kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, kaleler, hisarlar, burçlar gibi yapılar ile kervansaraylar, hanlar, hamamlar gibi tarihi yapılar ve eserlerdir.

Sit alanlarının belirlenmesi ve karar verilmesi sürecinde Koruma Bölge Kurulu yetkilidir. Bir alana ilişkin sit kararı verilip verilmeyeceği, yapılacak bilimsel, teknik ve idari çalışmalar sonucunda Koruma Bölge Kurulu tarafından kararlaştırılır. Bu süreçte Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun belirlediği koşullar ve standartlar da dikkate alınır.
 
Geri
Üst