AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2863 sayili kanun nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

2863 sayılı kanun nedir?​

Madde 1 – Bu Kanunun amacı; korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek, bu konuda gerekli ilke ve uygulama kararlarını alacak teşkilatın kuruluş ve görevlerini tespit etmektir.

2863 sayılı kanun cezası nedir?​

“Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşaî …

Kültür varlıklarının korunması hangi kanun ile yapılmaktadır?​

Kültür varlıklarının korunması hangi kanun ile yapılmaktadır?
2863 Sayılı Kanun kapsamında kalan sit alanları ve koruma alanında kalan taşınmazlarla, münferit olarak tescilli korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin talepler bu yönerge uyarınca incelenip, 9.maddede belirtilen kriterler göz önüne alınarak Genel Müdürlükçe değerlendirilir.

2863 SKM nedir?​

2863 SKM nedir?
2863 sayılı Kanunda, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik olarak proje üreten meslek mensuplarının görevlerini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda, belli süreyle, taşınmaz kültür varlıklarını konu alan mesleki faaliyetlerden men cezası verilebileceği hükme bağlanmıştır.

2863 sayılı yasaya muhalefet suçu nedir?​

Anayasa Mahkemesi 11.04.2012 gün, 2011/18 E. ve 2012/53 K. sayılı kararıyla; 2863 sayılı Kanun m.65/a’da yer alan, “Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş …

Korunması gerekli Taşinmaz kültür varlığı satılabilir mi?​

Madde 13 – Hazineye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup, usulüne göre tescil ve ilan olunan, her çeşit korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ile bunlara ait korunma sınırları dahilindeki taşınmazlar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni olmadan, gerçek ve tüzelkişilere satılamaz, hibe edilemez.

2 grup tescilli yapılar nelerdir?​

2 grup tescilli yapılar nelerdir?
Grup Yapılar: Toplumun maddi tarihini oluşturan kültür verileri içinde tarihsel, simgesel, anı ve estetik nitelikleriyle korunması zorunlu yapılardır. 2. Grup Yapılar; Kent ve çevre kimliğine katkıda bulunan kültür varlığı niteliğindeki yöresel yaşam biçimini yansıtan yapılardır” (URL 2).

Insan emeği kültür varlıkları ile tabiat varlıklarının birleştiği alanlara ne denir?​

Insan emeği kültür varlıkları ile tabiat varlıklarının birleştiği alanlara ne denir?
“Ören yeri”; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup, topoğrafik olarak tanımlanabilecek derecede yeterince belirgin ve mütecanis özelliklere sahip, aynı zamanda tarihsel, arkeolojik, sanatsal, bilimsel, sosyal veya teknik bakımlardan dikkate değer, kısmen inşa edilmiş, insan emeği kültür …
 
2863 sayılı kanun, Türkiye'de kültür varlıklarının ve doğal varlıkların korunmasını düzenleyen önemli bir mevzuattır. Kanunun amacı, korunması gereken taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları hakkındaki tanımları belirlemek, bu varlıkların yıkılmasını, bozulmasını, tahribatını önlemek ve koruma alanlarını düzenlemektir.

Kanun kapsamında yer alan cezalar da önemli bir konudur. Kanuna göre, tescil edilen sit alanları ve korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına zarar verenler cezalandırılmaktadır. Bu gibi durumlarda kasten zarara sebebiyet verenler ile izin almadan inşaat faaliyetlerinde bulunanlar gibi kişilere cezalar uygulanmaktadır.

Kültür varlıklarının korunmasıyla ilgili işlemler ve uygulamalar ise genellikle 2863 sayılı Kanun çerçevesinde yürütülmektedir. Sit alanları ve koruma altındaki taşınmazlar ile korunması gereken kültür varlıklarının talepleri Kanun ve bu Kanuna dayalı yönergeler doğrultusunda incelenmekte ve değerlendirilmektedir.

2863 SKM ise, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik projeler üreten meslek mensuplarının sorumluluklarını düzgün bir şekilde yerine getirmemesi durumunda uygulanan cezaları içeren bir düzenlemedir. Proje üreten meslek mensuplarının belirli bir süreyle taşınmaz kültür varlıklarını konu alan mesleki faaliyetlerden men edilebileceği ön görülmektedir.

2863 sayılı Kanunun ihlal edilmesi durumunda ise Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bir karara göre suç teşkil edebilmektedir. Kanunun belirli maddelerine aykırı davrananlar hakkında yasal yaptırımlar uygulanabilmektedir.

Son olarak, korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının satılması veya devredilmesi konusunda da belirli kurallar bulunmaktadır. Hazineye ve diğer kamu kurumlarına ait korunması gereken taşınmaz varlıklar Kültür ve Turizm Bakanlığı izni olmadan satılamaz veya hibe edilemez.

Bu çerçevede, 2863 sayılı kanun önemli bir mevzuat olarak kültür varlıklarının korunması ve sürdürülebilirliği için önemli bir role sahiptir.
 
Geri
Üst