Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

279 1 B maddesi nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

279 1 B maddesi nedir?​

Bu kararının temyizi üzerine Dairemizin 20.11.2017 tarih ve 2017/14828 esas, 2017/7937 sayılı ilamı ile “dolandırıcılık suçu yönünden “5271 sayılı CMK’nın 279/1-b madde ve fıkrasında, ilk derece mahkemelerinden verilen kararlara karşı başvuranın buna hakkı olmadığının anlaşılması halinde istinaf başvurusunun reddine …

CMK nın 279 maddesi nedir?​

(1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

CMK 280 1 B maddesi nedir?​

CMK 280 1 B maddesi nedir?
BAM tarafından CMK m.280/1-b ve m.289 uyarınca verilen bozma kararlarına karşı direnme yasağı bulunmaktadır. Bu sebeple ilk derece mahkemesi, bozulup kendisine gönderilen dava dosyasını inceleyip hukuka aykırılığı ortadan kaldırarak yeniden hüküm verecektir.

CMK kapsamı nedir?​

CMK Madde 1 Gerekçesi Bir suçun işlenmesiyle birlikte Devlet ile fail arasında, değişik evre ve aşamaları kapsayan, bir ilişkinin oluştuğu bilinmektedir. Bu ilişki suçun ve failinin saptanmasından başlayarak verilecek hükmün kesinleşmesine ve hatta bazı hâllerde uygulanacak yaptırımların infazına kadar uzanmaktadır.

Yargıtay esastan red ne demek?​

Yargıtay’ın esastan red kararı, istinaf mahkemesi hükmünün hukuka uygun bulunduğu anlamına gelir. Yargıtay’ın bu şekilde verdiği kararına “onama kararı” da denilmektedir. Yargıtay’ın temyiz incelemesi sonucu hükmü onaması halinde istinaf mahkemesi tarafından verilen hüküm kesinleşir.

TCK 280 1 e maddesi nedir?​

TCK 280 1 e maddesi nedir?
CMK Madde 280 Gerekçesi İncelemenin duruşmalı yapılması zorunlu görüldüğünde, gerekirse sanığın tutukluluğuna karar verilerek veya adlî kontrole ilişkin tedbirler alınarak duruşma hazırlığına başlanır.

Istinaf bozar mı kaldırır mı?​

İstinaf mahkemesi, davanın esasına girerek yerel mahkeme kararını kaldırabilir. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı kaldırarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar verebilir.
 
CMK'nın 279/1-b maddesi, kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu konuda gecikme gösteren kamu görevlisini cezalandıran bir hükümdür. Bu durumda, söz konusu kamu görevlisi altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Öte yandan, CMK'nın 280/1-b maddesi ise BAM tarafından verilen bozma kararlarına karşı direnme yasağına değinmektedir. Yani ilk derece mahkemesi, bozulup kendisine gönderilen dava dosyasını inceleyerek hukuka aykırılığı giderip yeniden bir hüküm vermekle yükümlüdür.

CMK kapsamında ise suç ve fail arasındaki ilişkiyi, suçun ve failin saptanmasından başlayarak verilecek hükmün kesinleşmesine ve hatta uygulanacak yaptırımların infazına kadar kapsayan bir süreç olarak tanımlanmaktadır.

Yargıtay'ın esastan red kararı, istinaf mahkemesi hükmünün hukuka uygun bulunduğunu gösterir. Yargıtay'ın bu şekilde karar vermesi durumunda, istinaf mahkemesi tarafından verilen hüküm kesinleşir ve bu karara "onama kararı" adı verilir.

TCK'nın 280/1-e maddesi ise incelemenin duruşmalı yapılması gerektiğinde, gerekirse sanığın tutukluluğuna karar verilerek veya adli kontrol tedbirleri alınarak duruşma hazırlığına başlanabileceğini belirtir.

Son olarak, istinaf mahkemesi davanın esasına girerek yerel mahkeme kararını kaldırabilir. Yani istinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı kaldırarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar verebilir.
 
Geri
Üst