AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

25 madde ne anlama geliyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

25 madde ne anlama geliyor?​

25. madde nedir? 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi işverene belirli durumlarda ihbar süresini beklemeksizin iş akdini sonlandırma yetkisi tanır.

25 2 E maddesi nedir?​

Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller 4857 Sayılı İş Kanunu 25/II-e. İş Kanunun 25. Maddesinin ikinci bendinin e fıkrasına göre işçinin doğruluk ve bağlılığa uymayan yani sadakat borcuna aykırı olan davranışları haklı nedenle fesih sebebidir.
İşten çıkarmada Kod 25 nedir?
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi (4857 s.k. 25/II-g) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.
Işkur 29 madde nedir?
Bunu yaparken işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını bir kod numarasıyla işaretliyor. 29 numaralı kod da bu kodlardan biri. 29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına geliyor.

İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih neleri kapsar?​

İşçinin Haklı Nedenle Feshi

25 ci maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi?​

İşveren işçiyi İş Yasası’nın 25/II maddesine dayanarak işten çıkardığında işçi sadece kıdem ihbar tazminatı haklarından yoksun kalmamakta, aynı zamanda işsizlik sigortasından da yararlanamamaktadır.
25 2 madde kapsaminda yapilan fesihlerde işçiden savunmasi alinmali midir?
Görülebileceği gibi işçi bakımından son derece önemli sonuçlara neden olabilecek ve iş yasamızda işverene (tazminatsız) fesih hakkı tanıyan tek madde olan 25/2. madde kapsamında yapılacak fesihler öncesinde işçiden savunma almak zorunluluğu ön görülmemiştir.
İşten çıkış kodu 39 nedir?
SGK Çıkış Kodu 39 Nedir? Bu Kod “696 KHK İle Kamu İşçiliğine Geçiş” tanımlanmıştır. Kamu idarelerinde alt işverenin işçisi olarak çalışmakta iken, 696 sayılı KHK ile kamuya işçi olarak geçen işçilerin çıkışı için bu kod seçilir.
17- İşyerinin kapanması: İşyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi durumunda işten çıkarılan işçiler için bu kod seçilecektir.
Kod 29, işten çıkarma sebebi olarak “İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları nedeniyle iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle feshi’ne olanak sağlamaktaydı. …
Kod 29 un anlamı nedir?
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içerdiği aktarılan açıklamada, bu hallerin tamamında iş akdinin feshi durumunda işten ayrılış işlemlerinin Sosyal …

Bu 29 nolu kod, İş Kanunu’nun 25-II maddesine göre yapılan işten çıkarmaların SGK’ya bildirildiği koddur. Yani şu “işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri” ile tanımlanan meşhur tazminatsız işten çıkarma maddesi. Patronun beyanına göre, sorgusuz sualsiz yapılır.
4857 sayılı iş kanunun 24 maddesi nedir?
Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: I. Sağlık sebepleri: a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

1475 sayılı iş kanunu ne zaman kalktı?​

1 – 4/7/1975 tarih ve 1927 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış veya (Madde numaraları: 14, 24, 26, 98) değiştirilmiş olan hükümlerin metinleri: Madde 14 – (25/8/1971 tarih ve 1475 sayılı Kanunun hükmüdür.)

4857 25 sayılı İş Kanunu nedir?​

Maddesine göre “(1)İşçi, işverene kusuruyla verdiği her türlü zarardan sorumludur. (2)Bu sorumluluğun belirlenmesinde; işin tehlikeli olup olmaması, uzmanlığı ve eğitimi gerektirip gerektirmemesi ile işçinin işveren tarafından bilinen veya bilinmesi gereken yetenek ve nitelikleri göz önünde tutulur”.
24 Kod nedir?
24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih: İş sözleşmesi işçi tarafından sağlık nedeniyle (4857/24/I) sona erdiriliyorsa bu kod seçilecektir. Sağlık nedeniyle fesihte sağlık sorununun raporla belgelendirilmesi gerekmektedir.
1475 sayılı İş Kanunu tamamen kalktı mı?
Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

1475 sayılı kanunun 14 maddesi nedir?​

1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesine göre4, işçilerin kıdem tazminatına hak kazanmaları için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan ilki, işçinin işyerinde en az bir yıl çalışmış olması, diğeri de iş sözleşmesinin Kanunda öngörülen nedenlerden biri ile sona ermesidir5.

Ücret mal ile ödenebilir mi?​

Ücret, en genel tanımıyla işçinin, çalışması karşılığında aldığı paradır. Bir ödemenin ücret sayılabilmesi için mutlaka bir çalışma karşılığında ve para ile yapılmış olması gerekir. Söz konusu bu çalışmanın ücreti hak etmesi için ise mutlaka bir ürün ya da mal ortaya koyması gerekmez.
63 trafik cezası nedir?
Trafik kanununa göre araçta yeterli ışık donanımı bulundurmayan kişilere, 63. madde göz ününde bulundurularak 488 TL idari yaptırım uygulanır.
 
Geri
Üst