AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

21 yuzyil ogretmen yeterlilikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

21 yüzyıl öğretmen yeterlilikleri nelerdir?​

Bunlar karmaşık problem çözme becerisi, analitik ve eleştirel düşünme becerileri, yenilikçilik, yönetim becerileri, kişiler/birimler arası koordinasyon becerileri, duygusal zekâ, değerlendirme ve karar alma becerileri, hizmet odaklılık, müzakere becerileri, bilişsel esneklik becerileri olarak belirlenmiştir (Gray, 2016 …

Iyi öğretmen ne demek?​

Iyi öğretmen ne demek?
En iyi öğretmenler, her öğrenci ile şefkatli ilişkiler kurmanın yanı sıra, öğrenciler arasında sağlıklı ve karşılıklı olarak saygılı ilişkiler geliştirir. Her öğrencinin yardımına ve katılımına kaydolmak için nasıl kurallar belirleyeceklerini ve roller atayacaklarını biliyorlar.

21 yüzyıl insanının sahip olması gereken beceriler öğrenci ve öğretmen yeterlikleri nelerdir?​

21 yüzyıl insanının sahip olması gereken beceriler öğrenci ve öğretmen yeterlikleri nelerdir?
Yaratıcılık ve yenilikçi düşünme ve bunlara açık olma. Eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme. Öğrenme stratejilerini kullanma /Öğrenmeyi öğrenme ve üst bilişsel beceriler kendini değerlendirme/

Lider bir öğretmen nasıl olmalıdır?​

Liderlik ettiği grubun görüşlerini alır, ortak karar verir. Her türlü kişisel gelişime açıktır. Hizmet içi eğitim ve geliştirme etkinliklerine katılır. İletişim becerileri kuvvetlidir, anlaşmazlıkları ve çatışmaları çözer.

Adem Keven kimdir?​

Adem Keven kimdir?
Adem Keven, 1974 yılında Mersin’in Mut İlçesi’nde dünyaya gelmiştir. 1995 yılında Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi’nden mezun olarak aynı yıl özel bir eğitim kurumunda öğretmenlik hayatına başlamış ve hâlen aynı özel eğitim kurumunda idareci olarak görev yapmaktadır.
). 21. yüzyıl becerileri bu çalışmalarda; eleştirel düşünme, yaratıcılık, iş birliği, iletişim, bilgi okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, tekno- loji okuryazarlığı, esneklik, liderlik, girişim, verimlilik ve sosyal beceriler şeklinde ifade edilmiştir.

21 yüzyıl yaşam becerileri nelerdir?​

21 yüzyıl yaşam becerileri nelerdir?
21. Yüzyıl Becerileri Ortaklığı, öğrenme yeterliliklerini İngilizce karşılığı 4 C’s olan dört başlık altında, İşbirliği (Collaboration), İletişim (Communication), Eleştirel Düşünme (Critical Thinking) ve Yaratıcılık(Creativity) olarak sunmaktadır.
21 yüzyıl becerileri nelerdir MEB?​
Bu beceriler “eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, iletişim, araştırma-sorgulama, problem çözme becerisi, bilgi teknolojilerini kullanma, girişimcilik, Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanma” becerileridir (MEB, 2005).

21 Yüzyıl becerileri neden gerekli?​

21 Yüzyıl becerileri neden gerekli?
21. yüzyıl becerileri, bireylerin aktif ve üretken olmalarını hedefliyor. Çağı yönetmek ve yönlendirmek için gereken becerilerin kazanılması ve bu becerilerin geliştirilmesi için çözüm sunuyor.

21 yüzyıl yetkinlikleri nelerdir?​

21 yüzyıl yetkinlikleri nelerdir?
Aşağıdaki yetkinlik listesi 20 yıl öğretim üyeliği yaptığım University of Alberta’da yapılan bir çalışmadan alınmıştır.
- Dijital çağ okuryazarlığı
- Eleştirel düşünme ve problem çözme.
- İletişim.
- Yaşamboyu öğrenme, özyönlendirme ve kişisel yönetim.
- İşbirlikçi çalışma ve liderlik.
- Yaratıcılık ve inovasyon.

21 yüzyıl becerileri öğrencilere nasıl kazandırılır?​

Çocukların 21. yüzyıl becerilerini edinmeleri için en etkili yöntem kodlama, robotik, maker, STEM alanlarında eğitim almalıdır. Çocuklar bu sayede takım çalışması, üretme, keşfetme, problem çözme, icat çıkarma gibi birçok gelişime katkı sağlayacak beceriyi edinir.

Çalışma hayatında 21 yüzyılda en çok aranan özellik nedir?​

Çalışma hayatında 21 yüzyılda en çok aranan özellik nedir?
Başta bilişim ve teknoloji olmak üzere birçok iş alanında uygun eğitim ve deneyimin yanında, değişime ayak uydurabilme, yenilikçi olma, problem çözme, takım içinde çalışabilme ve bireysel sorumluluk alırken yöneticinin taleplerini de yerine getirebilme günümüz iş hayatının olmazsa olmaz yetileri.

21. yüzyıl öğretmen yeterlilikleri oldukça önemlidir ve sürekli gelişen eğitim ortamında öğretmenlerin de buna ayak uydurması gerekmektedir. Bu yeterlilikler arasında şunlar bulunmaktadır:

- Karmaşık problem çözme becerisi: Öğretmenlerin karşılaştıkları problemleri analiz edip etkili çözümler üretebilme yeteneği.
- Analitik ve eleştirel düşünme becerileri: Bilgiyi değerlendirip eleştirel bir bakış açısıyla analiz edebilme yeteneği.
- Yenilikçilik: Yeni fikirler üretme, yaratıcılığı teşvik etme ve öğrencileri bu yönde destekleme yeteneği.
- Yönetim becerileri: Sınıf yönetimi, zaman yönetimi ve kaynakları etkili kullanabilme becerisi.
- Kişiler/birimler arası koordinasyon becerileri: Öğrencilerle, velilerle, diğer öğretmenlerle ve idarecilerle etkili iletişim ve işbirliği yeteneği.
- Duygusal zekâ: Öğrencilere empati gösterme, duygularını yönetme ve ilişkileri güçlendirme becerisi.
- Değerlendirme ve karar alma becerileri: Öğrencilerin gelişimlerini değerlendirme ve buna dayalı kararlar alabilme yeteneği.
- Hizmet odaklılık: Öğrencilerin ihtiyaçlarına odaklanma ve onlara destek olma felsefesi.
- Müzakere becerileri: Farklı görüşleri dinleme, anlama ve uzlaşma sağlama yeteneği.
- Bilişsel esneklik becerileri: Değişen eğitim ortamına uyum sağlayabilme ve farklı öğrenme tarzlarına uyum sağlama yeteneği.

Bu yeterliliklerin öğretmenlerde bulunması, öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini kazanmalarına ve onları geleceğe hazırlamalarına yardımcı olacaktır.

Geri