AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

21 kromozom ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.765
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

21 kromozom ne işe yarar?​

Her insan hücresinde yaşamın yapı taşları kabul edilen 24 çift kromozom bulunuyor.

Neden 21 kromozom?​

Bebek, insan vücudunu oluşturan kromozomların 23’ünü anneden, 23’ünü de babadan alıyor. Down sendromunun yüzde 88’i, annenin yumurtasındaki 21. kromozomun ayrılamayıp çift kalmasından kaynaklanıyor. Bunun sonucunda yumurta veya sperm 23 yerine 24 kromozom içeriyor. Yani down sendromunun sorumlusu 21. kromozom oluyor.

21 kromozomda hangi genler var?​

21 kromozomda hangi genler var?
Kromozom 21, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozomlarından yirmibirincisidir. İnsanlarda normalde bir çift halinde bulunur. 47 milyon baz çiftine ve toplam hücre DNA’sının %1,5’ine sahiptir. Kromozom 21, muhtemelen 200 ile 400 arasında gen içermektedir.

1 Kromozom nedir?​

1 Kromozom nedir?
Kromozom Nedir? 1 Bakterilerde DNA, hücre boyunca serbestçe gezer. Bitki ve hayvan hücrelerinde DNA, hücre bölünmesi yaklaşırken kromozom… 2 Kromatin ipliği formundaki DNA eşlendiğinde, eş DNA’lar kardeş kromatitler olarak kromozom biçimini alırlar. 3 DNA parçaları, histon adı verilen proteinlerin etrafına, bobine sarılı teller gibi dolanarak, nükleozom denilen yapıları… More

Ne tür kromozomlar var?​

Ondan sonra sırasıyla goriller ve orangutanlar gelir. Tüm yakın kuzenlerimizde (şempanzeler, bonobolar, goriller, orangutanlar) 24 çift ya da 48 adet kromozom bulunur. Biz insanlarda ise 23 çift, ya da 46 kromozom bulunmaktadır.

Ne kadar uzun kromozomlar var?​

Buna bağlı olarak kromozom upuzun bir kol ile çok daha kısa bir kola ayrılır. İşte çoğu geni üzerinde bulunduran uzun kollar, kimi zaman kaynaşarak tek bir kromozoma dönüşebilirler. Kısa kollar da birleşip bir diğer kromozom yaratabilirler; ancak bu daha kısa kromozomlarda daha az sayıda gen bulunduğu için genellikle elenirler.

Hangi atalardan 48 kromozomlu torun var?​

Hangi atalardan 48 kromozomlu torun var?
Occam’ın Usturası çerçevesinde düşünecek olursak, şempanzeler ve diğer yakın kuzenlerimizle ortak atamızın da 48 kromozomlu olduğunu düşünmek mantıklıdır. Bu durumda elimizde kritik bir soru bulunmaktadır: Eğer insanların ataları 48 kromozomlu idiyse, nasıl oldu da bu atalardan 46 kromozomlu torunlar evrimleşebildi?
 
21. kromozom, insan vücudundaki kromozomlardan biridir ve Down sendromundan sorumludur. Normalde her insan hücresinde 23 kromozom çifti vardır, ancak Down sendromunda bazı hücrelerde 21. kromozom çifti üç kromozom içerir. Bu durum genellikle annenin yumurtasındaki 21. kromozomun ayrılamayıp çift kalmasından kaynaklanır. Bu durum, kromozomların normal bölünmesini engeller ve Down sendromuna yol açar.

Kromozom 21, insanlarda otozomal bir kromozomdur ve normalde bir çift olarak bulunur. Yaklaşık olarak 200 ile 400 arasında gen içerir ve insan hücrelerinde toplam DNA'nın %1,5'ini oluşturur.

Kromozomlar genellikle DNA moleküllerinin organizasyon ve paketlenmesinden sorumludur. DNA, kromozomlar şeklinde organize edilerek hücre bölünmesi sırasında daha verimli bir şekilde kopyalanabilir ve dağıtılabilir. Bu sayede genetik materyal korunur ve yeni hücreler oluşturulur. Kromozomlar genlerin yanı sıra düğümlenmiş proteinlerden oluşur.

İnsanlar 46 kromozoma sahipken, diğer yakın kuzenlerimizde (şempanzeler, bonobolar, goriller, orangutanlar) 48 kromozom bulunmaktadır. Bu durum evrim teorisiyle açıklanabilir. Ortak atamızın 48 kromozomlu olduğu varsayımıyla, insanlar ve diğer primatlar arasındaki kromozom sayısındaki fark, türler arasındaki evrimsel süreçler sonucunda ortaya çıkmış olabilir. Bu süreçler gen mutasyonları, kromozomların birleşmesi veya parçalanması gibi olayları içerebilir.

Bu bilgiler ışığında, 21. kromozomun Down sendromuna neden olduğu, kromozom 21'in gen içeriği ve organizasyonu, kromozomların genel işlevi ve insanların kromozom sayısındaki farklılıklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olduk.
 
Geri
Üst