AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

21 Haziran Kuzey ve guney yarim kurede neler yasanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

21 Haziran Kuzey ve güney yarım kürede neler yaşanır?​

21 HAZİRAN’DA YENGEÇ DÖNENCESİ – Dünya üzerinde herhangi bir noktadan, kuzeye doğru gidildikçe gündüzler uzamaya, güneye doğru gidildikçe geceler uzun olmaya başlar. – Kuzey yarımkürede en uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Bu duruma yaz gündönümü adı verilir. Güney yarımkürede ise bunun tam tersidir.

21 Haziran’da Gölge boyu nasıl olur?​

Yaz Gündönümü ile birlikte gölge boylarında da değişiklikler oluyor. 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarımküre’de olan ülkelerde en kısa gölge boyu olur. Yaz Gündönümü’nde saat 12’yi gösterdiğinde güneş dik bir açıyla gelmektedir. Yengeç dönencesinde gölge boyu bu saatlerde sıfırdı.

21 Haziran’da Nerede gece gündüz eşit?​

21 Haziran’da Nerede gece gündüz eşit?
21 Haziran’da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor. Ülkemizde en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop yaşayacak. 21 Haziran gününde Türkiye, yaklaşık 15 saat gündüzü yaşar.

21 Aralık ve 21 Haziran’da yaşanan gün dönümü nedir?​

21 Aralık ve 21 Haziran’da yaşanan gün dönümü nedir?
Kış Gündönümü’nde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir.

21 Aralıkta kuzey ve güney yarım kürede neler yaşanır?​

Kış gündönümü, (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.

Dünya hangi konumda iken güney yarım kürede sırasıyla yaz ve ilkbahar mevsimi yaşanır?​

Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir: İlkbahar, 21 Mart-20 Haziran; yaz, 21 Haziran-22 Eylül; sonbahar, 23 Eylül-20 Aralık; kış, 21 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.

21 Haziranda gölge nereye düşer?​

21 Haziranda gölge nereye düşer?
Yerküre yörüngesinde 21 Haziran konumunda iken, kuzey yarımküre güneşe doğru 23° 27′ eğiktir. Bu durumda güneş ışınları Ekvatordan 23° 27′ kuzeye, yani Yengeç Dönencesine dik düşer. Yengeç Dönencesi, 23°27′ güney enleminde yer alan Oğlak Dönencesinin simetriğidir.

21 Haziran gece gündüz eşit mi?​

21 Haziran gece gündüz eşit mi?
21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer. 21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. 23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar.
21 Haziran tarihinde neler yaşanır?​
21 Haziran Yaz Gündönümü’nde yılın en uzun günü yaşanmaktadır. 21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre’de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır. Yaz Gündönümü’nde saat 12’yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
21 Aralık Gün Dönümü nedir?​
21 Aralık Kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.

21 Aralık özelliği nedir?​

21 Aralık özelliği nedir?
21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak dönencesine dik gelir. Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.
 
21 Haziran'da Kuzey ve güney yarım kürede yaşananları detaylı bir şekilde anlatan yazılarınızı okudum. 21 Haziran, gün dönümü olarak adlandırılan bir dönemdir ve Dünya'nın ekvatoruna en yakın ve en uzak olduğu noktaya ulaştığı bir zamandır. Yaz Gündönümü olarak da bilinen bu dönemde Kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken, Güney yarımkürede en uzun gece yaşanır.

Kuzey yarım kürede bu dönemde güneşe en dik açıyla ulaşıldığı için gölge boyu en kısa olur. Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik düşer ve bu durum Kuzey yarım kürede yaz mevsiminin başlangıcını simgeler.

Güney yarım kürede ise tam tersi yaşanır, yani en kısa gündüz ve en uzun gece yaşanır. Bu nedenle Güney yarım kürede ilk günlerine girilirken başlayan yaz mevsimi kutlanır.

21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanır. Türkiye gibi ülkelerde ise genellikle 15 saat civarı gündüz, 9 saat civarı gece yaşanır.

Bu tarihte Yengeç Dönencesi'nden gelen güneş ışınları ekvatora dik düşer ve bu durum da mevsim değişimlerini etkiler. 21 Haziran aynı zamanda en uzun gündüz süresine sahip olduğu için yaz mevsiminin zirvesini temsil eder.

21 Haziran'da yaşanan yüksek sıcaklıklar ve uzun gündüzler, bitkilerin büyümesi, tarım faaliyetlerindeki yoğunluk ve tatil sezonunun başlangıcı gibi pek çok etkiyi de beraberinde getirir. Güney yarımkürede ise bu dönem genellikle kış mevsiminin etkileriyle mücadele dönemidir.
 

Similar threads

Geri
Üst