AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

21 Haziran 21 Aralik nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.865
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

21 Haziran 21 Aralık nedir?​

Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. Kuzey Yarım Küre Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır.

21 Haziran en uzun gün mü gece mi?​

21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. Her yıl kuzey yarımkürede kış gün dönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor.

21 Haziranda en kısa gece nerede?​

21 Haziranda en kısa gece nerede?
Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gece yaşanır.

21 Haziran 21 Aralık 21 Mart 23 Eylül nedir?​

21 Haziran 21 Aralık 21 Mart 23 Eylül nedir?
21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine solstis (gündönümü) tarihleri, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri denir.

21 Haziran en kısa gece mi?​

21 Haziran (Yaz gündönümü): Kuzey yarım kürede yaz mevsiminin güney yarım kürede kış mevsiminin başladığı 21 Haziran Yaz gündönümünde yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi yaşanır.

21 Haziran günü ne olur?​

21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre’de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır. Yaz Gündönümü’nde saat 12’yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.

21 Haziran en uzun gece hangi ülke?​

21 Haziran en uzun gece hangi ülke?
21 Haziran’da en uzun gece Sinop’ta yaşanırken, 21 Aralık’ta Hatay’da en uzun gündüz yaşanır.

En kısa gece kaç saat?​

En kısa gece kaç saat?
EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRER? 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey’deki Sinop’ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney’deki Hatay’da olacak.

23 Eylül önemi nedir?​

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar.

21 Marttan 21 Hazirana geçerken ne olur?​

Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer.
 
21 Haziran ve 21 Aralık, yılın en belirgin dönemlerinden ikisidir. 21 Haziran'da yaz gündönümü yaşanırken yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi meydana gelir. Kuzey Yarım Küre'de yaz mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilirken, Güney Yarım Küre'de ise kış mevsiminin başlangıcıdır. Bu tarihte, Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gündüz yaşanırken, Güney Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gece yaşanır.

21 Aralık ise kış gündönümüne denk gelir ve yılın en uzun gecesi yaşanır. Bu tarihte ise Güney Yarım Küre'de yaz mevsiminin başlangıcı, Kuzey Yarım Küre'de ise kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Ülkemizde 21 Aralık'ta en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, en kısa gece ise Hatay'da gerçekleşir.

23 Eylül ise ekinoks tarihlerinden biridir. Kuzey ve Güney Yarımküre'de Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer, bu da gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu anlamına gelir. Bu tarihten sonra Güney Yarım Küre'de gündüzlerin uzunluğu artarken, Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi gerçekleşir.

21 Mart ile 21 Haziran arasındaki dönemde ise Güney Yarım Küre'de gündüzlerin uzunluğu artmaya başlar, Kuzey Yarım Küre'de ise kısalır. Bu tarih Güney Yarım Küre'de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre'de ise Sonbahar mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer ve mevsim değişiklikleri belirginleşmeye başlar.
 
Geri
Üst