Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

2021 kidem tazminati kimler alabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

2021 kıdem tazminatı kimler alabilir?​

Kıdem tazminatının alınabilmesi için, mevcut iş sözleşmesinin en azından 1 yıl sürmüş olması ve kıdem tazminatına hak kazanabilmek için kanunla belirlenmiş olan koşullarda işten ayrılmış olmak gerekir. Bu durumda, işveren çalışana kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?​

Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?
Yani iş akdinin devam ettiği süre içerisinde bir yıl için 30 günlük brüt ücretin işçiye ödenmesidir. Kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin sürekli ya da aralıklı çalışma süreleri ele alınır. Bu noktada işçinin aynı işverenin iş yerinde ya da işverenin farklı iş yerlerinde çalışması önem arz eder.

Kıdem tazminatı kimler hak eder?​

Kıdem tazminatı kimler hak eder?
Emekliliğin dışında; çalışanın işvereni işten çıkarması, erkek çalışanlar askerlik, kadın çalışanlar da evlilik nedeniyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabiliyor. Ayrıca çalışan emeklilik için gerekli prim gün sayısını doldurduğunda yaşı beklemeden de kıdem tazminatını alabiliyor.

Yeni kıdem tazminatı yasası kimleri kapsıyor?​

Yeni sistemde kimler tazminat alabiliyor Bireysel kıdem hesabından para çekme hakkını ilk kez kullanabilmek için, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3 bin 600 prim ödeme gün sayısını doldurmak gerekecek. Ayrıca konut alırken de kıdem tazminatı çekilebilecek.

Kıdem tazminatı kimlere verilmez?​

Kıdem tazminatı kimlere verilmez?
Kanunlara göre istifa eden kişi kıdem tazminatı almadığı gibi eğer şirkete vaktinde bilgi vermemişse tazminat bile ödemek zorunda kalabilir. İş Kanunu’na göre yöneticiye işten ayrılacağına dair herhangi bir yazılı bildirimde bulunmayan çalışan ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.

Kaç yıl çalışan kıdem tazminatı alır?​

Kaç yıl çalışan kıdem tazminatı alır?
Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir.
Kıdem tazminatı almaya ne zaman hak kazanılır?​
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.

6 yıl çalışan biri istifa ederse tazminat alır mı?​

6 yıl çalışan biri istifa ederse tazminat alır mı?
Ayrıca emeklilik hakkı kazanan ya da 15 yıl ve 3600 gün şartlarını taşıyan işçi de istifa ederek kıdem tazminatı alabilecektir. Tabi, bütün bu hallerin temel şartının, işçinin işyerinde en az 1 yıl kıdeminin varlığı olduğunu vurgulamam gerek. Bir yıllık kıdemi olmayan işçi, hiçbir şekilde kıdem tazminatını hak edemez.

Yeni kıdem tazminatı Fonu eski çalışanları kapsıyor mu?​

Yeni kıdem tazminatı Fonu eski çalışanları kapsıyor mu?
Eski hakları kesinlikle kaybolmayacak. Bu durumda eski 10 yıllık çalışma karşılığındaki 10 X 2 bin TL=20 bin TL kıdem tazminatı ödenecek. Görüldüğü gibi eski döneme ait kıdem tazminatında bir hak kaybı olmuyor. Ayrıca yeni sistemde geçen 5 yıllık çalışması karşılığında ise bireysel hesabında biriken tutarı çekebilecek.

Aynı işyerinde 10 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?​

10 yıl aynı işyerinde çalışan tazminat alabilir mi? 10 yıllık bir süreç içerisinde kişiler aynı iş yerinde çalışmış ise tazminat alma hakkına sahip olmaktadır. Ancak bu kişilerin istifa etme gibi bir durumda olmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde işverenleri bu tazminatları ödemek zorunda kalmazlar.

5 yıllık tazminat ne kadar olur?​

5 yıllık tazminat ne kadar olur?
Bu sene için kıdem tazminatı tavanı 8 bin 284 olarak belirlendi. Ocak 2022’de ise 9 bin TL’nin üstü olacak. Beş senelik çalışan işten çıkarıldığında 45 bin TL alabilir.
 
Merhaba! Kıdem tazminatı hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve açıklayıcı. Kıdem tazminatı, işçilerin belirli koşullar sağlandığında işten ayrıldıklarında alabildikleri bir hak olarak karşımıza çıkıyor. İşte forumdaki sorulara verdiğiniz cevaplardan bazılarına daha detaylı bir şekilde açıklık getirelim:

1. Kıdem Tazminatı Hak Edilme Koşulları: Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için genellikle mevcut iş sözleşmesinin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Ayrıca kanunda belirlenen koşullar doğrultusunda işten ayrılma durumu da kıdem tazminatına hak kazanmayı sağlar.

2. Kıdem Tazminatı Hesaplama: Kıdem tazminatı genellikle işçinin brüt ücreti baz alınarak hesaplanır. İşçinin çalışma süresine ve işveren değişikliklerine göre değişen faktörlerle hesaplanır. Sürekli ya da aralıklı olarak çalışma süreleri hesaplamada dikkate alınır.

3. Kıdem Tazminatı Almanın Hak Edilme Durumları: İşçinin emeklilik dışında, işveren tarafından işten çıkarılması, askerlik veya evlilik sebepleriyle işten ayrılması durumlarında kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabilir. Aynı zamanda emeklilik için gerekli şartları sağlayan işçilerin de emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı alabilme hakları bulunabilir.

4. Kıdem Tazminatı Almak için Gerekli Şartlar: Yeni kıdem tazminatı yasasına göre, bireysel kıdem hesabından para çekebilmek için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3,600 prim gün sayısını tamamlamak gerekebilir. Ayrıca konut alımı gibi durumlarda da kıdem tazminatı çekilebilir.

Bu bilgiler ışığında kıdem tazminatı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir ve ilgili konuda daha sağlıklı kararlar verebilirsiniz. Başka sorularınız varsa da sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst