AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2021 de kimler e-faturaya gececek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

2021 de kimler e-faturaya geçecek?​

GİB’in yeni düzenlemesiyle e fatura geçme zorunluluğu Son durumda, 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-fatura geçiş zorunluluğu bulunması bekleniyor.

Efatura nasıl kesilecek?​

E-fatura nasıl kesilir örnek ile açıklayalım:
- Sisteme giriş yapıldıktan sonra modül seçim ekranından Arşiv Portal bölümüne tıklanır.
- Kullanıcı-mükellef bilgileri kontrol edilir.
- Ekranın solunda yer alan Belge İşlemleri bölümüne tıklanır ve Fatura Oluştur sekmesine geçilir.
- Faturaya ait istenen bilgiler doldurulur.
E-arşiv Fatura kaç gün geriye dönük kesilebilir 2021?​
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, en fazla 7 gün öncesine olacak şekilde düzenlenebilir.

E-faturaya geçiş ertelendi mi?​

E-faturaya geçiş ertelendi mi?
5 Milyon ciro nedeni ile gelen e-Fatura zorunluğu tüm beklentilere rağmen 2021’de ertelenmedi. Yaşadığımız Covid-19 saygını nedeniyle e-Fatura uygulamasında ERTELEME beklentisi olmasına rağmen Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından erteleme hakkında bir duyuru yapılmadı. Süreçte artık erteleme olmayacak.

Hangi firmalar e faturaya geçmek zorunda?​

Hangi firmalar e faturaya geçmek zorunda?
Yıllık cirosu 5 milyon TL ve üzerindeki tüm işletmeler e-Fatura kullanmaya zorunludur. Ayrıca e-Faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen işletmeler de gönüllü olarak bu uygulamaya geçiş yapabilirler. Gönüllü olarak katılan firmalar, diledikleri zaman sistemden ayrılabilirler.

Firmalar neden e-Fatura mükellefi olurlar?​

Yürürlükteki kanunlar kapsamında e-fatura kullanması gereken kişilere e-fatura mükellefi denir. 2020 yılının Kasım ayında yapılan düzenlemeden önce, 2020 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul edilirdi.

E faturayı nasıl görebilirim?​

e-Fatura sorgulama işlemi, efatura.gov.tr adresinden mükellefin vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarasını girerek yapabilirsiniz. Mevcut bilgilerle, sistemdeki bilgileri karşılaştırabilir, doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
E-fatura çıktısı nasıl alınır?​
Elektronik fatura sistemi faturanın yazdırılması değil elektronik ortamda saklanmasına yönelik bir yapıda kurulmuştur. Bununla birlikte faturayı E-Fatura Görüntüleyici ile görüntüleyip fatura üzerinde herhangi bir yere (Logo hariç) sağ tıklayıp “Yazdır” seçeneğiyle yazdırabilirsiniz.

E Faturada kaç gün geriye dönük fatura kesilir?​

E Faturada kaç gün geriye dönük fatura kesilir?
Vergi Usül Kanunu’na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir. Fakat düzenlenme tarihi 7 günden eski e-Faturaların gönderilmesi teknik olarak mümkün olup (özel entegratörlük sistemleri tarafından engellenemez), usül cezası mevcuttur.

E-arşiv fatura 7 gün geriye dönük kesilebilir mi?​

E-arşiv fatura 7 gün geriye dönük kesilebilir mi?
Vergi Usul Kanunu’na göre; 7 günlük süreden sonra düzenlenen e-Arşiv Fatura hiç düzenlenmemiş sayılır. 7 günü aşkın şekilde geriye dönük fatura düzenlenmesi durumunda bu usulsüzlükten dolayı %10 oranında ”Özel Usulsüzlük Cezası” kesilir.

E faturaya geçiş uzatıldı mı?​

1.1.2019 tarihinde e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına zorunlu olarak geçiş yapacak mükellefler için süre uzatıldı. 2017 veya müteakip yıllar cirosu 5 milyon TL’yi aşan mükellefler 1.7.2019 tarihinden itibaren e-Fatura, 1.1.2020 tarihinden itibaren de e-Defter kapsamında olacaklar.

E-Fatura ne zaman son?​

Bu sene ise, yeni düzenleme ile birlikte, 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL olan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçişi, aynı firmaların 1 Ocak 2023 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçişleri zorunlu tutulur.
 
E-fatura ve e-arşiv faturalarına geçiş konusunda detaylı bilgiler içeren yazınızı inceledim. E-fatura, Vergi Usul Kanunu'na göre belirli şartları yerine getiren mükellefler için zorunlu hale gelmiştir. Özellikle 2021 yılında belirli ciro seviyelerine ulaşan işletmeler için e-fatura geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.

E-fatura kesme işlemine gelince, belirli adımları takip ederek e-fatura düzenlemek mümkündür. Arşiv Portal modülünden Fatura Oluştur seçeneğine geçerek istenen bilgileri doldurmak gerekmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre, e-fatura ve e-arşiv faturalarını en fazla 7 gün geriye dönük olarak düzenlemek mümkündür. Ancak 7 günü aşan sürelerde düzenlemeler yapılması durumunda özel usulsüzlük cezası uygulanabilir.

E-faturaya geçişin ertelenip ertelenmediği konusunda belirli ciro seviyelerine ulaşan işletmeler için net bir tarih belirlenmiştir. Ayrıca yıllık cirosu 5 milyon TL ve üzerindeki tüm işletmelerin e-fatura kullanmaya zorunlu olduğunu belirtmek isterim. E-fatura kullanmanın avantajlarından yararlanmak isteyen işletmeler ise gönüllü olarak bu uygulamaya geçiş yapabilirler.

Elektronik fatura sistemine geçen firmalar, faturalarını elektronik ortamda saklayabilir ve istediklerinde E-Fatura Görüntüleyici aracılığıyla bu faturaları görüntüleyebilirler. E-fatura ve e-arşiv faturaları Vergi Usul Kanunu'na uygun bir şekilde belirli sürelerde düzenlenmelidir. E-arşiv faturaların da 7 günlük süre içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir.

Son olarak, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına geçiş konusundaki süre uzatmaları ve zorunluluklar net olarak belirtilmiştir. Bu kapsamda belirli ciro seviyesine ulaşan işletmeler için geçiş tarihleri belirlenmiştir. Yeni düzenlemelere göre, belirli ciro seviyelerine ulaşan mükellefler için geçiş tarihleri kesinleşmiş durumdadır.
 
Geri
Üst