2021 arac aliminda OTV ve KDV gider yazilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
239.137
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

2021 araç alımında ÖTV ve KDV gider yazılır mı?​

2021 yılında binek otomobillerinin iktisabında, ÖTV ve KDV toplamının 2021 yılı için en fazla 150.000,00 TL’ye kadarlık kısmı ticari veya mesleki kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

Hususi araç vergiden düşer mi?​

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin p’i, gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilmektedir.
2022 araç alımında ÖTV ve KDV gider yazılır mı?
2022 yılında iktisap edilen binek otomobillerinin iktisabında ödenen özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının 2022 yılı için en fazla 200.000 Türk Lirası’na kadarlık kısmı ticari veya mesleki kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Sıfır araç alımında ÖTV ve KDV gider yazılır mi?
Binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 200.000 TL’ye kadarlık kısmı giderolarak dikkate alınabilecektir.

ÖTV maliyete dahil edilir mi?​

ÖTV artı KDV de maliyete eklenecek olur ise 300.000 TL üzerinden amortisman ayrılabilecektir. İkinci el araç alımlarında ise 300.000 TL’ye kadar olan tutar üzerinden amortisman ayrılabilecektir. 500.000 TL’ye de araç alınsa yalnızca amortismana tabi tutulabilecek tutar 300.000 TL olacaktır.

Binek oto MTV gider yazılır mı?​

Otomobil, Motosiklet, Arazi taşıtları, Kaptıkaçtı gibi araçlar; Sadece taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşanlar kiraya verdikleri araçlarının MTV ödemelerini gider yazabilir. Taşıt kiralama faaliyeti dışındakiler ise ticari maksatla kullanılsa dahi gider yazılamaz.
Binek araç gider gösterilir mi?
2021 yılında binek otomobillerinin iktisabında, ÖTV ve KDV toplamının 2021 yılı için en fazla 150.000 TL’ye kadarlık kısmı ticari veya mesleki kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Aşan kısım ise (KKEG) kanunen kabul edilmeyen gider olarak kaydedilecektir.
Özel tüketim vergisi gider yazılır mı?
denilmiştir. Buna göre, Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesi hükmü gereğince özel iletişim vergisinin, bu verginin mükellefi olunup olunmadığına bakılmaksızın gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

Sıfır araç KDV indirim konusu yapılabilir mi?​

GİB’na göre mükelleflerin işletme amacı dışında iktisap ettikleri binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen KDV’nin indirimi mümkün değildir. İndirim konusu yapılamayan bu vergi, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilir.

ÖTV gider mi Maliyet mi?​

Mal bedeli + ÖTV = Maliyet bedelini oluşturmaktadır.
ÖTV ve KDV nin aynı anda gider veya maliyet yazılması zorunlu mudur?
ÖTV Ve KDV nin Aynı Anda Gider Veya Maliyet Yazılması Zorunlu Mudur? Kanun koyucu, binek otomobil iktisabında ÖTV ve KDV toplamının en fazla 115.000-TL (140.000-TL, 2020) tutarının gider yazılmasına ilişkin kural getirmektedir.
Motorlu taşıtlar vergisi hangi hesapta izlenir?
Yapılan MTV ödemesinin muhasebe kaydı, gider hesaplarına kaydedilmesi şeklinde olur. Ödenen motorlu taşıtlar vergisi gider olarak dikkate alınamıyorsa kanunen kabul edilmeyen giderler alt hesabında veya nazım hesaplarda izlenebilir.
 
Geri
Üst