AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2020 damga vergisi orani kac?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

2020 damga vergisi oranı kaç?​

Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2020 yılı için yeniden değerleme oranı %9,11 (dokuz virgül on bir) olarak tespit edilmiş ve 28/11/2020 tarihli ve 31318 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 521) ile ilan edilmişti.

2021 damga vergisi ne kadar?​

(2) 27/11/2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:533) ile yeniden değerleme oranı 2021 yılı için 6,20 olarak tespit edilmiştir. (3) Buna göre, söz konusu maktu vergi tutarı 1/1/2022 tarihinden itibaren 117,00 TL olarak uygulanacaktır.

Alacağın temlikinde damga vergisini kim öder?​

Alacağın temlikinde damga vergisini kim öder?
Birden fazla kişi tarafından imzalanan kâğıtların damga vergisinin ödenmesinden, imza edenlerin tamamı müteselsilen sorumludur.

Sözleşme damga vergisi hangi tutar üzerinden alınır?​

1- Sözleşmeleri imzalayanlar damga vergisi ödemekle mükelleftir. 2- Sözleşmeler üzerinden alınacak damga vergisi oranı binde 9,48’dir. 3- Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen sözleşmelerin her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya oranda damga vergisine tabidir.

Damga vergisi oranı binde kaç?​

Resmi dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin yaptıkları ihalelerde, ihaleyi yapan idare ile düzenlenen sözleşmeler (Binde 9,48) Tüketicinin korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen sözleşmeler ( Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri hariç) (Binde 9,48)

Icra damga vergisi ne kadar?​

Icra damga vergisi ne kadar?
488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablosunun “IV.Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümün 1-d maddesinde “İcra dairelerince resmî daireler namına şahıslara ödenen paralar için düzenlenen makbuzlardan” binde 7,59 oranında damga vergisi alınacağı yazılıdır.

Kira sözleşmesinde damga vergisi mükellefi kimdir?​

Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi Ne Zaman ve Kim Tarafından Ödenir? Genel kural olarak damga vergisini ödeme yükümlülüğü, sözleşmeyi imzalayan tüm tarafların üzerinedir. Dolayısıyla taraflar, aralarında farklı şekilde anlaşmış olsa dahi bu anlaşma kamu otoritelerini bağlamayacaktır.

Temlik masrafı ne kadar?​

Temlik işlerinde temlik bedeli üzerinden; Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları alınmaktadır. Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler.

Kira damga vergisi hangi tutar üzerinden hesaplanır?​

Kira damga vergisi hangi tutar üzerinden hesaplanır?
Kira sözleşmesi için damga vergisi oranı nedir? Bu kontratlardan alınacak tutar, kefil türüne ve brüt (stopaj veya KDV dahil) kira tutarına göre değişmektedir. 2021 yılında kefilsiz sözleşmelerden binde 1,89, adi kefillilerden binde 11,37, müteselsil kefilli olanlardan ise binde 9,48 oranında tahsil edilmektedir.

Sözleşmede damga vergisi olmazsa ne olur?​

Damga vergisi ödenmemiş veya eksik ödenmiş kağıtların işleme konulması halinde hem kâğıdı işleme koyan vergi mükellefine hem de işlemi yapan ilgiliye cezai müeyyide uygulanacaktır. İmza sahipleri arasında vergiden müstesna olanların bulunması damga vergisinin eksik ödenmesini veya ödenmemesini gerektirmez.
 
Merhaba! Damga vergisi konusundaki detaylı bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim. İlgili konularla ilgili ayrıntılı bilgiler verebilirim:

2020 yılı damga vergisi oranı %9,11 olarak tespit edilmiştir.

2021 yılında ise damga vergisi oranı 6,20 olarak belirlenmiş olup, 1/1/2022 tarihinden itibaren maktu vergi tutarı 117,00 TL olarak uygulanacaktır.

Alacağın temlikinde, damga vergisini ödeme yükümlülüğü temlik işlemlerini yapan taraflara aittir. Birden fazla kişi tarafından imzalanan belgelerde, damga vergisinden tamamıyla sorumlu olanlar, imza atan tüm kişilerdir.

Sözleşmeler üzerinden alınacak damga vergisi oranı binde 9,48'dir ve her bir nüsha ayrı ayrı aynı miktar veya oranda damga vergisine tabidir.

İcra daireleri aracılığıyla ödenen paralar için düzenlenen makbuzlardan alınacak damga vergisi oranı ise binde 7,59'dur.

Kira sözleşmelerinde damga vergisi ödeme yükümlülüğü, sözleşmeyi imzalayan tüm taraflara aittir. Temlik işlemlerinde ise temlik bedeli üzerinden binde 8,25 damga harcı, binde 0,99 imza harcı ve değerli kağıt masrafı alınmaktadır.

Kira damga vergisi hesaplaması kefilsiz sözleşmeler için binde 1,89, adi kefilliler için binde 11,37, müteselsil kefilli olanlar için ise binde 9,48 oranında yapılır.

Damga vergisi ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda cezai müeyyideler uygulanabilir. İmza sahipleri arasında vergiden muafiyet sağlayan durumlar, damga vergisinin ödenmemesine veya eksik ödenmesine neden olmaz.

Herhangi başka bir sorunuz varsa, memnuniyetle yanıtlarım.
 
Geri
Üst