SoruCevap
Yeni Üye
2017 Anayasa Değişikliği ile yürürlükten neler kaldırılmıştır? Bu değişiklikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının temel hak ve özgürlükleri güvence altına alınmıştır. Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi sağlanarak, adil yargılanma hakkı güçlendirilmiştir. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı’na verilerek, hükümet sistemi değiştirilmiştir. Parlamenter sistem kaldırılarak, başkanlık sistemi getirilmiştir. Meclis’in denetim yetkisi azaltılarak, Cumhurbaşkanı’nın yetkileri artırılmıştır. Bu değişiklikle halk oylaması ile kabul edilen anayasa maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
İçindekiler
Anayasa Değişikliği İle Yürürlükten Neler Kaldırılmıştır?
2017 yılında yapılan anayasa değişikliği ile birçok önemli düzenleme yapılmış ve bazı maddeler yürürlükten kaldırılmıştır. Bu değişiklikler, Türkiye’nin yönetim sistemini etkileyen ve vatandaşların hak ve özgürlüklerini düzenleyen maddeleri içermektedir.Bu değişikliklerin başında, Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim sistemi değiştirilerek parlamenter sistem yerine başkanlık sistemine geçilmiştir. Bu değişiklikle birlikte, Cumhurbaşkanının yetkileri genişletilmiş ve hükümet sistemi yeniden yapılandırılmıştır.
Bunun yanı sıra, anayasa değişikliği ile yargı sistemi üzerinde de önemli düzenlemeler yapılmıştır. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına vurgu yapılarak, yargı organlarının yetkileri ve görevleri yeniden belirlenmiştir. Ayrıca, hâkim ve savcıların atanma ve görevden alınma süreçleri de değiştirilmiştir.
Anayasa değişikliği ile birlikte, Türkiye’nin milli güvenlik politikaları da yeniden düzenlenmiştir. Bu kapsamda, güvenlik güçlerinin yetkileri ve görevleri belirlenmiş ve terörle mücadelede daha etkin bir rol üstlenmeleri sağlanmıştır.
Ayrıca, anayasa değişikliği ile bazı temel hak ve özgürlükler de düzenlenmiştir. Özellikle ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve toplantı ve gösteri özgürlüğü gibi konular üzerinde düzenlemeler yapılmış ve bu hak ve özgürlüklerin sınırları belirlenmiştir.
2017 anayasa değişikliği ile yürürlükten kaldırılan maddelerin tam listesine ve detaylarına resmi anayasa metninde ulaşabilirsiniz.
2017 Anayasa Değişikliği İle Yürürlükten Neler Kaldırılmıştır?
Anayasa Değişikliği ile yürürlükten kaldırılanlar arasında başbakanlık görevi yer alıyor. |
Yargıtay ve Danıştay üyelerinin seçim süreci değiştirildi. |
Askeri Yargı kaldırılarak Askeri Mahkemeler kapatıldı. |
Hakimler ve Savcılar Kurulu üye sayısı azaltıldı. |
Yükseköğretim Kurulu üye sayısı değiştirildi. |
Milli Güvenlik Kurulu üye sayısı artırıldı.
Yüksek Seçim Kurulu üye sayısı değiştirildi.
Denetimli Serbestlik sistemi getirildi.
İdari Yargı kaldırılarak İdari Mahkemeler kuruldu.
Halkoylaması ile anayasa değişikliği kabul edildi.